benek196 Napisano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Witam. Moja korba M542 ma dość mocno wytarty lakier, więc ostatnio zastanawiałem się jak można ją odnowić. Wpadłem na pomysł anodowania ale nie jestem pewien czy to jest dobry pomysł z racji na miejsce w które wchodzi oś w lewym ramieniu. Z tego co wiem to do osi anoda się nie przyczepi bo jest stalowa i w przypadku gwintów nie powinno robić to żadnych problemów bo to jest cienka powłoka, chyba że się mylę.Z innej strony to czy anoda w przypadku korby nie wytrze się szybko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Po pierwsze - sprawdzałeś kto Ci to zrobi i za ile? Po drugie - jak teraz się wytarło to i tak się znowu wytrze. Psiknij sobie lakierem jak jesteś taki esteta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 25 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Aluminium połączone ze stalą się nie nada. Oś się rozpuści. Jak potrafisz rozdzielić ramie od osi to czemu nie, anodowanie + lakier ochronny, No i później znowu trzeba w sposób trwały połączyć ramie z osią. w przypadku gwintów nie powinno robić to żadnych problemów Gwintom anodowanie bardzo dobrze robi, utwardza powierzchnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 26 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Po drugie - jak teraz się wytarło to i tak się znowu wytrze Jak się pobrudziłeś to się nie myj i tak się pobrudzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek196 Napisano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Niestety anodowanie odpada tak jak mówicie. Dostałem odpowiedź od osoby zajmującej się tym że oś ulegnie uszkodzeniu oraz że do niektórych korb jest użyty jakiś stóp który nie chce się poddać anodowaniu. Popytam jeszcze kilka firm o malowanie proszkowe. Tylko w tym przypaku zabezpieczenie miejsca na oś może przysporzyć problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.