Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] Kryptonite Evolution Series 4 chain 55 cm zamiast U-locka

JustynaEn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

chce kupic ten lancuch (o dł 55 cm) poniewaz jest lzejszy i tanszy (obecnie o 100 zl) od jego 90 cm wesji.

Wydaje mi sie, ze daje on tyle miejsca na zapiecie co przecietny u-lock, a latwiej bedzie go wozic.

Ktos ma tą wersje lancucha? Duze problemy sprawia jego przypinanie? Wydaje mi sie ze bedzie pasowal do standardowych zapiec na rowery, a do latarni itp juz nie.

Dodam jeszcze, że rower kupilam za 1250 zl, ale jak na razie jest nowy i obawiam sie ze szybko moze "wpasc w oko" jakiemus zlodziejowi.

Napisano

Fajny filmik, rozmiar wyglada na wystarczajacy, chociaz dobrze byloby zobaczyc  to zapiecie przy przypietym rowerze. 

Ktos sie orientuje ile kosztuje wersja 90 cm? Na razie jest ona niedostepna, nie moge nigdzie znalezc ceny. Cos okolo 250 zl? 

Napisano

Czy rozmiar tego łańcucha jest wystarczający możesz sama sprawdzić robiąc np. model z linki czy innego materiału. Dla jednych może być taki wystarczający dla innych już nie. Weź pod uwagę że:  wersja 55 cm waży ok 2 kg, a wersja 90 cm 2,7 kg (dane ze strony producenta). Czyli kawał żelastwa :) Wersję 90 cm widziałem w sklepie internetowym za 209,90 zł -> X

Napisano

Ciekawa alternatywa zamiast u-locka :icon_wink: , też myślałem czy nielepszym wyborem zamiast u-locka może być dobry łańcuch, a nawet dwa jeden na przód drugi na tył i przyczepienie tego do barierki bokiem, ale mi chodziło o ten łańcuch: http://dobresklepyrowerowe.pl/akcesoria/zamki-i-zapiecia/kryptonite/keeper-785-integrated-chain

000853_400.jpg?itok=J0reNvsg

też mi się wydawał fajny. Jednakże musisz pamiętać że jak będą chcieli to i tak ukradną, a zamiast u-locka to ten łańcuch też mógłby być dobry razy 2: jeden na przód a drugi na tył plus przypięcie do barierki, a pamiętać trzeba że łańcuch łatwiej  przypiąć jak i przewieźć.

Co z tego że pokupujemy mocne u-locki, mocne łańcuchy, jeżeli infrastuktura za mało nadąża za rowerzystami, wyrwikółka jakie widuje nie są zbyt grube chyba z 8mm nawet nie wiem czy są z chartowanej stali, pozardzewiałe i pewnie mają już ładne kilka lat jak nie kilkanaście, ogrodzenia też są różne i różna może nas czekać interpretacja właściciela posesji do której ogrodzenia się przypinamy, a do latarni ciężko przypiąć. U-lock jest aktualnie jednym z lepszych zabezpieczeń na ten czas, poniżej 200zł kupisz juz jakieś ls(wersje dłuższe około 30cm), ale co z tego że w mieście będziesz miał miejsc do przypięcia się pare, jak pojedziesz na przejażdzke gdzieś dalej, będziesz przejeżdzał przez jakąś wieś i z różnych względów może będziesz musiał sie zatrzymać to możesz mieć ciężko znaleźć miejsce do przypięcia się.

Poniżej wklejam odnośnik do tematu o u-lockach też napisałem tam swoje małe wypracowanko :thumbsup: : http://www.forumrowerowe.org/topic/153558-zabezpieczenie-jaki-u-lock/page-24

Napisano

Kepper.. tez sie nad tym zastanawialam i nad Ev. Ser. 2.. ale nie wiem czym tak naprawde sie roznią. Wydaje mi sie ze Ev. ser. 4 przetnie sie dopiero duzymi (budowlanymi) nozycami? A takie raczej nie kazdy zlodziej posiada (mam nadzieje xd), musialby najlpierw ukrasc z budowy. Rower chce przypinac pod praca, czesto ludzie z pracy wychodza i sie kreca wokol stojakow. Mysle ze moga odstaszac zlodzieja, tym bardziej ze uwazam, ze jakby co to zareaguja ;)

A co do jakosci stojakow to naprawde slabo... U mnie pod praca stoi taki jeden, na 5 rowerow, chyba stalowy ale 2 facetow bez problemu go podniesie, nie jest on zabetonowany w ziemi! Hartowany najprawdopodobniej tez nie. Wiec rower bede tam przypinac jak juz z 2, 3 inne rowery beda tam staly to wtedy raczej nikt sie nie pokusi o wstawienie na pake samochodu stojaka z 4 rowerami. A slyszalam ze tak tez robia ...

Napisano

kepper 785 to nie najlepszy wybór, lepiej kupić minimum evolution 2 chain lub axa chero compakt a najlepiej evolution 4 chain,

A czym się różnią te łańcuchy, prócz tego, że grubością ogniw? Czy to znaczy, ze potencjalny zlodziej bez problemu poradzi sobie z Keeperem przy pomocy zwykluch nozyc?

Napisano

Poradzi sobie, u-locki Keeper da się przeciąć dużymi nożycami. 

Mysle ze moga odstaszac zlodzieja, tym bardziej ze uwazam, ze jakby co to zareaguja

Nie licz na to, znieczulica jest okropna. Nie raz w dużych miastach organizowali prowokacje i "kradli" wcześniej przygotowany rower i nawet jeśli ktoś zwracał uwagę to nic więcej nie robił. 

Najbezpieczniejsze rozwiązanie to kupić drugi rower :( Wiem że to brzmi dziwnie bo chciałoby się jeździć tym nowym ale pomimo tego że mam u-locka Kryptonite Evo spokojny czuję się dopiero jak przypinam nim rower za dwie stówki. 

Wiadomo że takich u-locków jest mało więc złodziej woli lepsze okazje ale jednak, spokój duszy gwarantuje jakiś trup na dojazdy do pracy. Taki kraj. 

Niemniej jednak Evo Series 4 poddają się dopiero szlifierce kątowej i to używanej koło minuty albo lepiej więc ta seria to już konkretne zabezpieczenie. O Kryptolokach przeciętych dużymi nożycami słyszałem (znaczy się są filmy w sieci) że już o Keeperze nie wspomnę. Konkret zaczyna się od pomarańczowej serii Kryptonite, ale nie wiem czy łańcuch dorównuje u-lockom. 

Napisano

Ev 4 albo pod szlifierka albo.. pod takimi nozycami:

z nimi nawet NY nie dal rady.

Wydaje mi sie jednak, ze takie nozyce nie sa latwo dostepne, ani powszechne. Nie myle sie?

Napisano

Raz że takie nożyce kosztują. Dwa że zupełnie inaczej używa się ich opierając o podłogę a inaczej przecinając zapięcie wiszące pół metra nad ziemią. Więc takie testy są mało wiarygodne w realnych sytuacjach. Przejrzyj tematy o zabezpieczeniach na forum, jest ich wiele i wiele zostało w nich powiedziane/podlinkowane. Szkoda się powtarzać. 

Napisano

O widzę że temat się rozwinął to też dorzucę swoje dwa grosze :icon_wink:

Od pewnego czasu wydaje mi się że mając dobre zabezpieczenie na poziomie, nie zdziałamy z nim nic jeśli się przypniemy do czegoś słabszego od naszego zapięcia, czyli zwykłe stojaki starego typu wyrwikółka odpadają, a większość widuję że nie jest grubości dobrego u-locka lub mocarnego łańcucha i stojaki jednak nie dokońca wiadomo z czego są wykonane (według mnie powinny na nich przyczepiać jakieś atesty czy coś) jedyny dobry stojak to odwrócone U chodź uważajcie czy dobrze trzyma się gruntu ;) .

@JustynaEn

Jeżeli myślę dobrze to chodzi ci o stojak starego typu (wyrwikółko) nie wiem czy nie lepiej abyś poszukała lepszego miejsca do przypięcia może obok jest mocarna barierka czy coś takiego. Złodziej zamiast ciąć zapięcie może przeciąć pręty stojaka jeśli są cienkie a może i czas ich nie oszczędzał i zardzewiały. Reakcja ludzi: jeżeli ktoś będzie twoim znajomym i będzie znał/pamiętał twój rower to może i zareaguje, co do reszty może być różnie

Suma sumarum twój u-lock/łańcuch może być super pancerny, mieć nawet atesty poligonu wojskowego :D, ale pamiętajmy że ważne też do czego się przypinamy :icon_wink: .

Napisano

Do takiego badziewia to szkoda przypinać.

Ja zwykle wykorzystuję jakieś barierki/poręcze/ znaki drogowe ale latarnie i słupy czy średniej grubości drzewa faktycznie są lepsze o ile dysponuje się większym zapięciem. 

Napisano

Siemka, sorka że tak późno dodaję odpowiedź :sweat: .

Wydaje mi się najlepszym sposobem na dojazdy do pracy patrząc na tamten stojak w linku, to drugi rower tani i stary kup do 400 zł może i taniej byle tylko jeździł, pomaluj jeszcze farbą ale pędzlem żeby wyglądał bardziej.... indywidualnie :002: . Będziesz miała mniej strachu o swój stary roboczy rower jak i wogóle.

Twój nowy rower fakt szkoda (1250zł :unsure:  na dzisiejsze czasy duże pieniądze), więc nowy rower brałbym na jakieś wycieczki :D , a na jakimś tanim gracie dojeżdzał w różne miejsca (sklepy, praca).

Jeżeli dalej upierasz się na dojazdy do miejsca pracy na nowym rowerze to :icon_confused: .... rozkmiń czy gdzieś nie można go zostawić na zakładzie pracy nwm.: jakaś szatnia, składzik, może pod okiem strażnika, może na zakładzie macie jakieś barierki do których mogłabyś się przypiąć, nwm. trochę kreatywności. :thumbsup:

p.s. Jak kupisz zapięcie (łańcuch bądź u-lock) to napisz trochę o nim, albo zrób taki mały opis, jeśli mogę prosić. :icon_wink:

Napisano

Mam stary rower, stalowa rama, ale zle mi sie nim jezdzi :) Jest ciezki i powolny, bez pedalowania zatrzyma sie sam po 2 metrach xd

Praca jest prawie na zamknietym terenie, kazdy moze wjechac, a przy wjedzie siedzi jakis Pan ;)

Mysle ze przypne rower do drzewa, ew do lampy. Jest tez klatka na rowery ale w odludnym miejscu i niezbyt solidna wg mnie.

Zapiecie kupie za jakies 2 tygodnie bo na razie nie ma go jeszcze w sklepie.

• 4 tygodnie później...
Napisano
ale nie wiem czy łańcuch dorównuje u-lockom

u-lock ma 16mm grubości, a ogniwo łańcucha tylko 8mm..

Odpowiedź jest prosta :)

PS:

łańcuch może posłużyć jak dobre narzędzie do samoobrony :D

Napisano
chce kupic ten lancuch (o dł 55 cm) poniewaz jest lzejszy i tanszy (obecnie o 100 zl) od jego 90 cm wesji.

Nawet jakby trzeba było dopłacić 200 PLN i wozić 2kg więcej, to lepiej kupić dłuższy. Nie wiem co przyświeca producentom produkującym tak krótkie łańcuchy, ale chyba są oderwani od rzeczywistości. Z praktycznego punktu widzenia minimum, które zapewnia swobodę w przypinaniu gdziekolwiek to 85 cm (wspomnianego Keepera posiadam). Evo 4 to strzelanie z armaty do muchy, skoro teren jest "monitorowany".

Napisano

Z tego co pamiętam to łańcuch Evo ma 10 mm. Jeśli ta grubość plus jakość stali oprze się nożycom podobnie jak grubszy u-lock a podda dopiero szlifierce to można polemizować. Teoretycznie ogniwo łańcucha tnie się mniej wygodnie niż pręt w u-locku. 

Co do krótkich łańcuchów to są tak samo uzasadnione jak u-locki z serii Mini - w sprzyjających okolicznościach można przypiąć samą ramę do stojaka. 

Napisano

Niezaprzeczalne prawdy: u-locki są grubsze niż łańcuchy, a łańcuchy są lepsze w przypinaniu niż u-locki.

p.s. mklos1 miałbym prośbę mógłbyś trochę opisać ten łańcuch keeper ktory posiadasz/gdyż sam rozmyślam nad keeper 785/z ciekawości spytam masz w łańcuchu zaślepkę zamka?

Napisano

Łańcuch nie odbiega wyglądem od tych, które zdjęcia są zamieszczone w google. Żadnej zaślepki nie posiada. Łańcuch jest wygodny, bo w miarę długi (100cm byłoby ideałem). Wydaje mi się, że jest wystarczająco solidy, aby przypadkowy rabuś odpuścił. Wada? Jeszcze takowej nie doświadczyłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...