Moorzyn Napisano 25 Stycznia 2015 Napisano 25 Stycznia 2015 Do kastety CS-HG50-9 lepiej na zmianę HG53 czy jeden Connex 900?
MokryxD Napisano 25 Stycznia 2015 Napisano 25 Stycznia 2015 Lepiej Connexa albo Campę C9. HG53 to guma od gaci.
MikeSkywalker Napisano 25 Stycznia 2015 Napisano 25 Stycznia 2015 Ja z tą kasetę używałem KMC X8 i uważam go za bardzo dobry łańcuch, w przypadku używania dwóch będzie jeszcze lepiej.
kamfan Napisano 25 Stycznia 2015 Napisano 25 Stycznia 2015 Jak nie jeździsz dużo w błocie i deszczu to zdecydowanie lepiej 2xHG53, ja akurat mam całkiem dobre zdanie na temat tych łańcuchów. Jak jeździsz w trudnych warunkach to zdecydowanie najlepiej zainwestować w coś niklowanego.
Gość forestowy Napisano 25 Stycznia 2015 Napisano 25 Stycznia 2015 U mnie HG-53 regularnie czyszczony bez jazdy w błocie i piachu (no może ze 2 razy) wytrzymał 1200 km przy identycznej kasecie. Ale mogę mieć "ciężką" nogę. Do nowej kasety HG-80 kupiłem 2x Campe Record C9. Connex albo Campa - innego wyboru nie masz. Żaden Shimano.
MikeSkywalker Napisano 25 Stycznia 2015 Napisano 25 Stycznia 2015 To ja się powtórzę z innego tematu - KMC X8 zrobił 11 (albo 12) tysięcy kilometrów na jednej kasecie HG50 i nadal na nim jeżdżę. W porównaniu do poprzedniego łańcucha Shimano HG40 jest przepaść jakościowa, bo pomijam wyciąganie ale powłoki ma zdecydowanie lepsze a kosztował niewiele więcej
kamfan Napisano 25 Stycznia 2015 Napisano 25 Stycznia 2015 U mnie HG-53 regularnie czyszczony bez jazdy w błocie i piachu (no może ze 2 razy) wytrzymał 1200 km przy identycznej kasecie. Ale mogę mieć "ciężką" nogę. Cięższej ode mnie na pewno nie masz, no chyba, że stajesz na pudłach w ogólnopolskich maratonach A co to znaczy "że wytrzymał 1200 km" - zaczął na kasecie skakać czy miarką wpadła do końca?Ja z Shimano jestem zadowolony na 3xXTR robię ok. 13 kkm, z kolei Connexy wydawały mi się bardzo miękkie (chyba, że trafiłem na jakąś wadliwą partię), C9 - klasa sama w sobie, ale bardziej ekonomiczne są XTRy
kamfan Napisano 26 Stycznia 2015 Napisano 26 Stycznia 2015 A to się nie wypowiadam, bo ja jeżdżę zawsze na 3 łańcuchach do zajechania i mam dziwne uczucie, że łańcuchy nie rozciągają się proporcjonalnie do pokonanego dystansu - np. jedne rozciągają się szybciej na początku, a znacznie wolniej później Conexxy np. na początku były OK, a później się rozchodziły jak masło, nie mogłem aż uwierzyć...
ludz Napisano 26 Stycznia 2015 Napisano 26 Stycznia 2015 Cała miarka wpadła. I co z tego? To oznacza, że łańcuch jest zajechany? Jeśli tak, to w mojej szosie jest zajechany od ostatnich 3kkm, był zajechany jak ją kupiłem i zanosi się na to, że jeszcze kilka tysi wykręcę zanim padnie...
MokryxD Napisano 26 Stycznia 2015 Napisano 26 Stycznia 2015 Miałem zestaw HG50 z łańcuchem HG53. Po 4kkm z napędu nie było co zbierać. Zjadło na "łyso" ząbki na korbie, że o kółeczkach przerzutki nie wspomnę. Teraz napęd na C9 wygląda o wiele lepiej po 6tyś, a często jeździ w trudnych warunkach.
Gość forestowy Napisano 26 Stycznia 2015 Napisano 26 Stycznia 2015 I co z tego? To oznacza, że łańcuch jest zajechany? Tak, to oznacza że łańcuch jest zajechany i nadaje się do wymiany. Oczywiście możesz jeździć dalej i zarżnąć kasetę i korbę, a później wymienić wszystko. Twój wybór. Są różne podejścia do tematu i każde jest słuszne.
MikeSkywalker Napisano 26 Stycznia 2015 Napisano 26 Stycznia 2015 Kasetę, nie korbę Korba wytrzymuje zwykle 2 zestawy kaseta/łańcuch.
Herman88 Napisano 26 Stycznia 2015 Napisano 26 Stycznia 2015 Jak dla mnie 2 łańcuchy używane na zmianę zawsze będą lepsze od jednego. No chyba, że będzie to jakieś totalna kupa. Na HG-53 jeździłem w komplecie z dwoma HG-73 i wyciągał się trochę szybciej, ale nie była to jakaś kolosalna różnica. Mogła nawet wynikać z różnych warunków użytkowania.
Ziemko Napisano 26 Stycznia 2015 Napisano 26 Stycznia 2015 I co z tego? To oznacza, że łańcuch jest zajechany? Jeśli tak, to w mojej szosie jest zajechany od ostatnich 3kkm, był zajechany jak ją kupiłem i zanosi się na to, że jeszcze kilka tysi wykręcę zanim padnie... Zmartwię cię ale forestowy ma rację i przy wymianie łańcucha najpewniej wymienisz wszystko. Też kiedyś jeździłem po 10kkm na jednym zestawie a potem do wymiany oprócz łańcucha i kasety poszła średnia tarcza (alu).
Mod Team michuuu Napisano 26 Stycznia 2015 Mod Team Napisano 26 Stycznia 2015 Też kiedyś jeździłem po 10kkm na jednym zestawie a potem do wymiany oprócz łańcucha i kasety poszła średnia tarcza (alu). A jak to ma się cenowo do zestwu 2, 3 łańcuchów + jedna kaseta. Przy budżetowym zestawie takie egzorcyzmy nijak się mają do rachunku ekonomicznego przy przebiegu rzędu 10tys. km.
Ziemko Napisano 26 Stycznia 2015 Napisano 26 Stycznia 2015 W przypadku budżetowych komponentów w ogóle nie mają sensu więc się z Tobą zgodzę. Odniosłem się po prostu do wypowiedzi ludz'ia który chyba uważa że jego łańcuch po 3kkm jest nadal okej. Z drugiej strony wszystko zależy od danego łańcucha.
ludz Napisano 26 Stycznia 2015 Napisano 26 Stycznia 2015 Oczywiście, rzecz w tym, ile kto jeździ. Jeśli miałbym kupić np. 3 napędy w sezonie, bolałoby to bardziej niż cały napęd na 2-3 sezony. Faktem jest, że łańcuchy bez problemów osiągają przebiegi 10kkm - warto się zastanowić, czy dla jeżdżącej mało osoby ma sens zwiększać dystans między wymianami do np. 20kkm - co w praktyce oznaczać może kilka lat. Mnie przez tyle czasu się na pewno odwidzi jakiś element koncepcji i część napędu będzie wymagała zmiany. Co do samego przypadku szosy, czuję się zupełnie spokojny o to, że będzie jeździć i za 10 lat bez wymian. Golden arrow + łańcuch 6rz sedis
Mod Team Puklus Napisano 26 Stycznia 2015 Mod Team Napisano 26 Stycznia 2015 Ja obstawiam 2x connex 800
Moorzyn Napisano 26 Stycznia 2015 Autor Napisano 26 Stycznia 2015 Ale czy 800 podejdzie pod tę kasetę?
Mod Team michuuu Napisano 26 Stycznia 2015 Mod Team Napisano 26 Stycznia 2015 Connex 800 jest pod 8rz.
Moorzyn Napisano 26 Stycznia 2015 Autor Napisano 26 Stycznia 2015 No właśnie. Już druga osoba chce mi connexa 800 do kasety 9rz poradzić.
benek196 Napisano 26 Stycznia 2015 Napisano 26 Stycznia 2015 Były na forum osoby które stosowały ten łańcuch w 9 rzędowym napędzie i nie narzekały
Mod Team Puklus Napisano 27 Stycznia 2015 Mod Team Napisano 27 Stycznia 2015 No właśnie. Już druga osoba chce mi connexa 800 do kasety 9rz poradzić. Ja tak jeżdżę całe życie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.