biegacz1 Napisano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Cześć Wszystkim, Szukam opony na przód do mojego rowerku 29. Z tyłu posiadam Geaxa Saguaro, na przód chcę oponę o dobrej przyczepności i niskich oporach. Opona będzie używana głównie na maratonach + sporadycznie xc (walczę o wysokie miejsca) Mam dwie wytypowane opony: 1) Maxxis Ardent Race 2) Onza Canis Proszę o poradę w sprawie opon na przód 29. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 http://www.team29er.pl/testy/1074-test-opon-onza-canis Czytałeś? Opinia pochlebna - sam się nad nią zastanawiałem, ale jak dla mnie to tania nie jest. Póki co Rocket Ron na przodzie mi służy dzielnie i go zajeżdżę tak postanowiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biegacz1 Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Czytałem, ale opinia była wystawiona po dość łatwej trasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 ale opinia była wystawiona po dość łatwej trasie. http://forums.mtbr.com/29er-bikes/onza-canis-2-25-tubeless-ready-757229.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biegacz1 Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Jeździł ktoś na oponie Maxxis Ardent Race, bo ciekawi mnie czy opory są większe niż w Ikonie, albo Onzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 michelin wild grippr advanced 2,25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biegacz1 Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Duża różnica będzie zwykłej zwijanej odmiany Michelinów,a wersją advanced ? Cały czas chodzą mi po głowie Ardenty Race... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiler Napisano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 A jak ocenicie oponę Specialized The Captain? Też szukam dobrej przyczepnej opony na przód. W 26er miałem Nobby Nic i przyczepność była dla mnie wystarczająca. Teraz do 29er chciałem spróbować coś innego. Czy dobrze rozumuję że do 29er wystarczy opona z mniejszym bieżnikiem żeby uzyskać taką samą przyczepność jak przy 26er z większym bieżnikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
errwin Napisano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Czy dobrze rozumuję że do 29er wystarczy opona z mniejszym bieżnikiem żeby uzyskać taką samą przyczepność jak przy 26er z większym bieżnikiem? Nieźle kombinujesz, jak będziesz miał kiedyś 36-era to do przyczepności wystarczą Ci lamele w ogumieniu.. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez errwin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 A jak ocenicie oponę Specialized The Captain? Też szukam dobrej przyczepnej opony na przód. W 26er miałem Nobby Nic i przyczepność była dla mnie wystarczająca. Teraz do 29er chciałem spróbować coś innego. Czy dobrze rozumuję że do 29er wystarczy opona z mniejszym bieżnikiem żeby uzyskać taką samą przyczepność jak przy 26er z większym bieżnikiem? Dobrze rozumujesz, bo 29 ma nieco większą powierzchnię styku. Ale powalająca różnica to nie jest, więc nadal dobry bieżnik=przyczepność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biegacz1 Napisano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Chyba zdecyduje się na Ardenta Race i zobaczymy jak będzie się sprawował Założę ją na przednie koło i po pierwszych jazdach wystawie ocenę Edytowane 26 Stycznia 2015 przez biegacz1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Z chęcią poczytam o tej oponie. Pewnie trzymanie trochę lepsze od Ikona. Zależy też jaka mieszanka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Mam Ardenta wersję exo 2.2 w swoim Treku, Ikona miałem w 26erze bardzo dobrze go wspominam. Co do Ardenta to dość specyficzna opona niby promują ją w enduro ale wersję 2.4, natomiast wersja 2.2 jest według mnie świetna do XC. Dużo lepiej trzyma się od Ikona choć na niego nie narzekałem. Jak ją założyłem to trochę mnie przeraziło, że jest dość wąska, spodziewałem się dużego balona. Trakcja jest bardzo dobra i ma naprawdę niskie opory toczenia, zarówno na suchym jak i na mokrym dobrze trzyma podłoża jedyną wadą jak na razie którą zauważyłem to to, że słabo się oczyszcza z błota. Szczerze mogę polecić tą oponę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 26 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Nawet mocno słabo... Poza tym niezgorsza, nieoszukana - na obreczy o szerokosci wewnętrznej 21mm brakuje jej około 2mm do deklarowanych 2.4 cala - uniwersalna opona. Niegdyś używałem na przedzie a po przejściu na Twardziocha mam ją jako napedówkę. Niestety wieść gminna niesie, że w wersji 2.25 cala to niemal inna opona... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 26 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Mam porównanie Ikona 2.20 i Ardenta 2.25 (skinwall) i mogę tylko potwierdzić, że Ardent jest o wiele bardziej przyczepny (odczuwalna znaczna poprawa zwłaszcza na przedzie - ubity piasek, szutry, płytkie błoto), ale na pewno nie jest szybszy od Ikona.Rzeczywiście Ardent szybko zapycha się w głębszym błocie, ale to wciąż moim zdaniem lepsza i bardziej uniwersalna opona od Ikona. Na totalnie suche ściganie zapewne lepszy będzie Ikon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biegacz1 Napisano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Macie jakieś doświadczenia z oponami Rubena Kratos ? Rubeny są troszkę tańsze niż Maxxisy. Zastanawia mnie tylko jak wypadają w porównaniu do Geax Saguaro, Maxxis Ikon jeżeli chodzi i opory toczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi