Skocz do zawartości

[dzisiejsza młodzież] jest dobrze czy źle?

orlenplock

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

słyszałem o tym w radiu. Samobójstwo nie było jedynie przyczyną tego co działo się na lekcji. Dziewczyna już wcześniej próbowała popełnić samobójstwo z powodu problemów w szkole i rodzinie.

ale swoją drogą to trzeba być ostro (sry za słowo) po######onym, żeby zrobić coś takiego na lekcji. ba, na lekcji, w ogóle.

Napisano

Przed chwilą oglądałem wiadomości i okazuje się, że "biedny" pan dyrektor oraz jego "zacna" kadra nic nie wiedziała o tym, iż dziewczyna była przez ponad miesiąc terroryzowana (takiego właśnie stwierdzenia należy użyć). Po prostu rozwaliło mnie to na łopatki...czy ludzie pracujący w szkołach są głupi czy zwyczajnie nie chcą wiedzieć i widzieć co się dzieje wokół nich w pracy?Sam znam to dobrze z własnego doświadczenia, że nauczyciele nie zwracają kompletnie na nic uwagi, zawsze udają zbulwersowanych zaistaniałą sytuacją. Może jest wśród forumowiczów jakiś nauczyciel a może nawet dyrektor szkoły, który będzie potrafił mi to wytlumaczyć?

P.S. Tych gówniarzy powinni odizolować na resztę ich życia, bez żadnych możliwości resocjalizacji...wtedy zrobią ze sobą to samo co ta zastraszona dziewczyna...

Napisano
Po prostu rozwaliło mnie to na łopatki...czy ludzie pracujący w szkołach są głupi czy zwyczajnie nie chcą wiedzieć i widzieć co się dzieje wokół nich w pracy?Sam znam to dobrze z własnego doświadczenia, że nauczyciele nie zwracają kompletnie na nic uwagi, zawsze udają zbulwersowanych zaistaniałą sytuacją.

Jeżeli coś się dzieje złego to najczęściej dzieje się to poza wzrokiem nauczycieli i dlatego to jest trudno dojrzeć. A że nauczyciele nie zwracają na nic uwagi to pierwsze słyszę - możesz podać przykłady?

Napisano

hehe tak swoją drogą u mnie w rodzince była fajna historia - kiedyś punkowalem, metalowałem i w ogóle....:D wiecie jak to jest... glany czarne spodnie, wszystkie czarne koszulki + łańcuch - norma. Mama ze mną wszystkimi sposobami walczyła, abym normalnie wyglądał, nie szlajał się po koncertach i nie nosił tego okropnego łańcucha do szkoły. Jednak po jakimś czasie zaczęło mi się to nudzić... pierwszym moim odchyłem była jasna, kremowa (!) kurtka... reakcja była po prostu szalona:) "Biera? to ty? w jasnym ubraniu?":D ludzie mnie na ulicy nie poznawali:) W końcu stwierdziłem że sram na takie ubrania i trzeba coś w zyciu zmienić... no ale powstał problem: Moja mama tak się przyzwyczaiła do mnie na czarno że jakoś nie pasuje jej żaden inny rodzaj koszulek u mnie:) I teraz to ja nie umiem z niej wyplenić tego że wszystkie koszulki jakie mi kupuje są czarne:) (na razie wywalczyłem dwie zielone:) )

peace:)

(A łancucha nie noszę odkąd obdarłem sobie nim siodełko w radiusie:P)

Napisano

Jeżeli coś się dzieje złego to najczęściej dzieje się to poza wzrokiem nauczycieli i dlatego to jest trudno dojrzeć. A że nauczyciele nie zwracają na nic uwagi to pierwsze słyszę - możesz podać przykłady?

Prosty przykład. Palenie papierosów w łazienkach szkolnych. Miałem tą wątpliwą przyjemność uczęszczać do liceum liczącego ponad 1000 osób. Tam ten problem wogóle nie interesował nauczycieli! Łazienka, w której głównie spotykali się ludzie, aby zapalić i pogadać, znajdowała się obok sekretariatu i pokoju dyrektorki. Był taki okres, po tym jak uczniowie zniszczyli toalety, że zaglądała tam i wyrzucała palących (nie wyciągając z tego w praktyce żadnych konsekwencji). Potem sprawa ucichła. Niestety jak wcześniej tak i teraz jak się otwiera drzwi od tej łazienki to normalnie dym leci jakby coś się zapaliło. Oczywiście nauczyciele przechodząc nie widzą tego. Przecież to razi !!

Napisano

Nauczyciele często różnych rzeczy nie widzą bo ich akurat nie ma...ale najczęsciej to jest tak że nie chcą widzieć..bo po co przecież sobie życie utrudniać?!?!

Niestety większość gówniarzy którzy sie zachowaują nagannie prawdopodobnie nigdy nie mieli tak zwanej "twardej ręki" w domu. Rodzice się już nie przejmują co robią ich dzieci a później są tego takie skutki jak w z ta 14-letnią dziewczyną.

I niestety dzieciaki pozwalają sobie na duzo w szkole bo często mogą sobie pozwolić na dużo w domu. Pewnie nigdy nie byli surowo ukarani i wiele rzeczy uszło im płazem stąd brak jakiegokolwiek strachu przed karą.

I z młodzieża jest naprawde coraz gorzej. Az strach pomyslec co bedzie za kolejnych kilka lat. Ostatnio spotkałem moją byłą nauczycielke z podstawówki. Jak mi powiedziała co się teraz tam dzieje to mi szczęka opadła. Na szkolną dyskoteke przyjechały 4 karetki pogotowia żeby zabrać naćpanych gówniarzy :eek: :) . Najbardziej żenujące jest to że te dzieciaki były z klas 4-6. :)

I to nie jest odosobniony przypadek. Teraz w zasadzie nie ma podstawówki w której coś takiego nie miałoby miejsca :)

Napisano

tych 4 dupków którzy odwalili to na tej lekcji polskiego to bym wsadził na te 12 lat i niech by sobie posiedzieli, my odwalaliśmy w budzie w gimnazjum rózne rzeczy, ale nie do takiego stopnia żeby ktoś popełnił samobójstwo, NIGDY !!! do tego dziewczynka która ma 14 lat dorwałbym ch*** to bym go nauczył. a tego dyrektorka i te wszystkie nauczycielki bym wywalił na zbity pyysk, ulice zamiatać i niech nie pieprzą głupot, że nie potrafią sobie poradzić z bachorami, bo wiedziały gdzie się pakują, gdzie bedą pracować. Na co te wszystkie $$$ idą ??? Szkoda gadać, dobrze ze w średnich szkołach (czyt. liceach) nie ma takich jaj...nie mówie o zawodowych i technikach. na razie

Popieram GZA20 (jak nigdy :):P:P)

Napisano

No niestety dzisiejsza mlodziez cechuje brak szacunku dla siebie i innych . Jak czytam o takich rzeczach to mnie czasem zatyka , chociaz coraz mniej rzeczy jest w stanie mnie zdziwic ... Vodka , narkotyki , sex są na porządku dziennym gimnazjalnych imprez . Juz nie bede wspominal o panienkach sliniących sie na widok starszych gosci .

14 lat to chyba pierwsza klasa , wiec strach pomyslec co bedzie dalej . Chociaz patrzac z innej strony pod koniec szkoły sredniej przychodzi refleksja :) Sam to przerabialem , bo w gimnazjum aniołkiem nie bylem ( wiem , nie ma sie czym chwalic ) :D

Napisano

ok, ja rozumiem że was to wkurza jednak proszę was abyście wyrażali się kulturalnie (nie zniżajcie się do poziomu tych o których mówicie).

Wax, uwierz mi że nawet w renomowanych liceach są różne... jak to powiedziałeś ..."jaja", sam wiem co się działo i w gimnazjum, i w liceum, jednak nigdy nie dochodziło do takich sytuacji jak ta z tą 14 latką.

Napisano

ok, ja rozumiem że was to wkurza jednak proszę was abyście wyrażali się kulturalnie (nie zniżajcie się do poziomu tych o których mówicie).

Wax, uwierz mi że nawet w renomowanych liceach są różne... jak to powiedziałeś ..."jaja", sam wiem co się działo i w gimnazjum, i w liceum, jednak nigdy nie dochodziło do takich sytuacji jak ta z tą 14 latką.

Popieram :) Zaawsze najwieksze jazdy byly na imprezach z ludzmi z najlepszego LO w moim miescie ( mialem tam panny i z nimi chodzilem na imprezki ) . Stwierdzenie , ze w dobrych szkołach nie ma patologii jest krzywdzące dla innych . Nie wiem dlaczego w naszym kraju istnieje poglad , ze w technikach szerzy sie hamstwo i nieróbstwo . Wielu uczniów renomowanych liceów nie dorasta do pięt uczniom techników , ktorzy swoja wartosc pokazuja na politechnikach w całym kraju :)

Napisano
Nie wiem dlaczego w naszym kraju istnieje poglad , ze w technikach szerzy sie hamstwo i nieróbstwo . Wielu uczniów renomowanych liceów nie dorasta do pięt uczniom techników , ktorzy swoja wartosc pokazuja na politechnikach w całym kraju

Istnieje taki pogląd, ponieważ z tych wszystkich "najfajniejszych", których miałem w gimnazjum żaden do LO by się nie dostał na przykład :) A byli to naprawdę kretyni jak z obrazka.

Napisano

jedyne co mozna zrobic to sprobowac wychowac wlasne dzieci tak by nie byly uczestnikami wszystkich tych zdarzen ktore nas bulwersuja. bo tylko za nas samych i za nasze dzieci mozemy ponosic odpowiedzialnosc - i to tez tylko czesciowo i do czasu.

Napisano

Dzisiejsza młodzież nie jest inna, ma poprostu większe pole do popisu, bo z braku szacunku do kogokolwiek można poprostu zatracic granicę rozsadku w żartach. Jakie podstawy mają młodzi ludzie do tego by zastanowic sie nad skutkami swoich fisiów, skoro nasz piekny kraj utopił sie w kłamstwie i brakiem odpowiedzialnosci. Mając 16 lat znalazłam sie w miejscu gdzie byc nie powinnam(szatnia szkolna w godzinach lekcji) i miałam do czynienia z takim właśnie zachowaniem chłopców którym zdawało sie, że wygłupy nie zrobia nikomu krzywdy.. Zakończyło sie to dla mnie wagarami (strach i wstyd przed powrotem do szkoły). Szkołe zmieniłam. Do dziś dnia nikomu o tym nie powiedziałam, jak widac takie sytuacje miały i mieć będą miejsce. Nie pieńmy sie na na nauczycieli oni mają w wielu przypadkach związane ręce ...

Nie tylko z młodziezą jest zle, chory jest kraj w którym nie ma poczucia własnej wartosci i perspektyw, a lepszym jest ten co piękniej kłamie i na żywca kradnie.

Sie zdenerwowałam :)

pzdr.

Napisano

Nie tylko z młodziezą jest zle, chory jest kraj w którym nie ma poczucia własnej wartosci i perspektyw, a lepszym jest ten co piękniej kłamie i na żywca kradnie.

Popieram!

jednak, wracając do młodzieży, to sytuacja tak wygląda gdyż wielu rodziców pozwala swoim dzieciakom na zbyt wiele, co później owocuje poczuciem bezkarności i myśleniem że wszystko im wolno. Potem wyrastają takie bachorki, które nie mają szacunku dla rodziców, a o innych już nie wspominając. Nie raz widziałem sytuacje że dzieciak był niegrzeczny, a przed rodzicami udawał aniołka (i najlepsze że rodzice prawie w 100% mu wierzyli), dopiero gdy zobaczyli jak się dziecko zachowuje (dzieciak nie wiedział że to widzą), to uwierzyli.

Dzieciaki w tej chwili nie mają żadnych autorytetów, nie mają żadnych pasji, nie uprawiają żadnych sportów i to jest również poważny problem, bo gdyby taki bachorek miał po lekcjach czy w weekend trening (obojętnie czy to będzie piłka nożna, rower, narty, bieganie czy jakakolwiek sztuka walki) to od razu by się zmienił. Sport uprawiany nawet amatorsko kształtuje charakter, uczy szacunku dla tych którzy są lepsi i przy okazji daje jakiś cel (np być lepszym od innych, czy zrobić 10000km na rowerze w ciągu roku)

pozdrawiam

Napisano

dobra, Ty, były imprezki, są i będą, ale na jakimś poziomie, jak ktoś nie ma mózgu to odwala nawet w najlepszej szkole średniej w Polsce rzeczy takie jak na załączonym obazku (samobójstwo 14 dziewczyny), sam miałem na ten weekend 18 u 2 koleżanek wiadomo było fajnie i tak dalej, ale trzeba sie umiec bawić i czuć kiedy konczy sie dobra zabawa a zaczyna hardcore, bo nie powiem jak bym był wtedy w tej klasie to nie patrzyłbym czy kumpel czy nie kumpel tylko bym ciągnął z grzywki bo takich rzeczy sie nie robi. Ja nie mówiłem tu o imprezach poza szkolnych czy jakis tam 18-stkach, mówie o tym co dzieje sie w szkole, na przerwach, nie powiecie mi chyba ze w liceum połowa ludzi leży i sie kopie po twarzy, w szkołach ponadgimnazjalnych za takie cos sie leci, albo jest jakas kara. Dobra, mniej wiecej o to samo chodzi, ide na teorie z prawka :):P:P. Naraazie

Jest taki pogląd bo jak ktoś juz pisał połowa z mojej klasy z gimnazjum poszła do techników i zawodówek, co z tego ze maja "cos" w głowach jak im sie nie chce, wolą dać w żyłe, wciągnać koks czy przytyrac na siłce ??? jest taki poglad i juz, znikąd sie on nie wziął. A imprezka Z dziewczynami czy z ludzmi Z dobrej szkoły licealnej a rozróba w szkole to co innego. Nie pieprzcie głupt że nie ma różnicy pomiędzy Technikum/Zawodówka a LO ??? Bo i tak sie nie zgodzę, to fakt zależy jeszce gdzie.

Napisano

Potraficie jedynie pisać że ten karaj jest chory .... napisze tylko że mamy jeszcze szczęście że nikt nie lata z gnatem po szkole ... ale sądze że to tylko kwestia czasu.

Napisano

Oooo słuszne spostrzeżenie... Myślę że do takiej sytłacji nie dojdzie bo prawda jest taka że w polsce trudno jest dostać broń... A jak ktoś już ją ma to w 99% Jest uczciwy i trzyma ją w bezpiecznym miejscu(99,9%) tak że dzieciak jej nie wyniesie z domu...

Napisano

O dzisiejszej młodzieży ..... dajcie spokój, to jest bydło!!!! Moj kumpel uczy w gimnazjum to co tam się dziej to jest masakra !!!! Ostatnio jakis gówniaż mu powiedział "Dostaniesz w ryj!" no k......a jakby ktoś za moich czasów coś takiego powiedział to by dostał fange przy całej klasnie :)) od nauczyciela, a teraz to nawet nie można nakrzyczeć na gnoja!!! ale życie pokaże niech kozaczą, ulica to nie szkoła ... tu nikt się nie będzie hamował i bedzie w######!! Laski wygogolone ,wymalowane. A potem się dziwić, że są gwałty ona myśli hihih zabawa, na imprezce akolo chce se zar....ć i jak mu nie da to ......wtedy jest tragedia. O poziomie intelektualnym też szkoda gadać, jedni debile, inni dziobaki co myslą, że pokują trochę i są najmądrzejsi, kto wie może ci nawet są gorsi od tamtych. My też bylismy niegrzeczni (i jesteśmy :twisted: ), ale każdy miał jakąś granice. Też piliśmy ostro, imprezy z lica to najlepsze imprezy (najlepszy czas), osiedlowe bujki, dragi, szerokie spodnie to ja nadal noszę;)) Wszystko mieliśmy w 4 literach. Zawsze miałem problemy z zachowaniem w budzie (telefony do domu ,takie tam:)) Ale przynajmniej teraz juz mnie mało rzeczy zaskakuje! A większość moich znajomych to ...... studenci bądź już mgr-y

Pozdro!!!!!

DZIEKJEMY CI R O M A N I E !!!!!!! Za amnestję :022:

p.s. Nie dziwcie się jak duża większość z amnestjowiczów :) nie dostanie się na studia, bo jak złożą papiery raz to potem np; za rok będzie wgląd w te papiery i bedzie się to za nimi ciągnąć.....maturzyści II kategorii, a takich przynajmniej państwowe uczelnie nie chcą !

Napisano

Dzisiejsza młodzież (nie licząc tej kulturalnej części, która chce kimś zostać w życiu) to totalne bydło, które powinno zostać natychmiast rozstrzelane. Wiem co mówię bo niedawno skończyłem gimnazjum.

Napisano

Wax nie stawiaj w tym samym miejscu technikum i zawodówki . To sa odmienne swiaty ( chodzilem do jednego z najlepszych technikow na podkarpiaciu i wiem jaka jest roznica ) . Ty sobie mozesz nie wierzyc , myslisz ze ludzie z Lo są lepsi od innych . A gowno prawda .

Amnestia mnie nie dotyczy wiec moze sobie byc , Niech sobie ludzie zdaja giertychowską mature , na dobrej uczlelni i tak nic nie zwojują :rolleyes:

Napisano

sa lepsi pod wzgledem zachowania, jeśli mówie o technikach albo o zawodówkach to nie biore pod uwage jednej osoby, ani 15 tylko całą szkołe, jako społeczeństwo, bo jak wiesz najgorsi zawsze się rzucają w oczy, na tych dobrych się nie patrzy i nie najeżdżaj na mnie, bo najlepsze technikum na danym wojewodztwie a zwyczajne technikum to są dwa rózne światy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...