NorbiBxl Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Witam, To moj pierwszy post na tym forum wiec jesli temat byl juz przerabiany to prosze o wyrozumialosc i ew wymoderowanie.Od pewnego czasu planuje budowe roweru popularnej szosowki na bazie ramy od Peugeota z '76r (wyglada na PX10ID). Nie bedzie to ostre kolo, ale single speed z torpedo na tylnej osce. Tak wiem slabo, ale to ma byc rower do pracy i do jazdy po miescie a chce jeszcze pozyc , a ze nie przepadam za linkami to bedzie to "golas" bez klamek i linke z jedynym hamulcem w torpedo - taki kaprysik Sprzet lezy w rozsypce, ale powoli sie kompletuje (jak zloze i polakieruje to wrzuce foty pod wasza ocene bo jestem ciekaw krytyki). Ale pisze z pytaniem o obrecze.Jestem dosyc duzym facetem 186cm i ponad 105kg wagi (bywalo i 110) i mam problem z wybraniem odpowiednich obreczy. Sa w zasadzie 2 moze 3 warunki, kore musza spelniac: rozmiar 28, dostepne w opcji 32h i 36h (przednia pasyata 32, tylna 36 stad takie wymaganie) i miescic sie w przedziale cenowym: 200-250pln za obrecz. Najchetniej stozki bo beda pasowaly do projektu. Co byscie polecali? Z gory dzieki za feedback. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 przy ok 97 kg zaczynałem jeździć na przedniej accent roadrunner http://allegro.pl/obrecz-accent-roadrunner-ostre-kolo-fix-32h-czarna-i5003581189.html na oponie 23c nie oszczędzałem kół specjalnie i tragedii nie ma, dalej żyją po ok 8tys km. w budżecie ok 500zł możesz kupić gotowe koła, chyba że koniecznie chcesz na tych piastach co masz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NorbiBxl Napisano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Dzieki RafalxMOgladalem je, wygladaja zachecajaco, ale nie jestem do konca przekonany czy nie lepiej kupic cos ciekawszego np jakies kapslowane.Co do opcji z piastami - kupilem piasty jakis czas temu (tyl sram automatix, przod sturmey archer) i do tego projektu raczej tak zostanie. Jesli roweryk bedzie fajny to na innym framesecie (tez francuskim) tylko wiekszym bede budowal kolejny projekt. Ale to przyszlosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 pomroczność...przeczytałem o tej piaście z torpedo , a pomyślałem o czym innym w takim wypadku Mavic CXP 22 myślę że będzie dobre, wysoki stożek to nie jest ale to porządne obręcze: 32h http://www.metrobikes.pl/pl/p/Obrecz-Mavic-CXP-22-S-32h-czarna/20876 36h http://www.metrobikes.pl/pl/p/Obrecz-Mavic-CXP-22-S-36h-czarna/19833 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NorbiBxl Napisano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 I mysle, ze to jest to czego szukam, stozek mi pasuje nie musi byc zbyt wysokidzieki Rafal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Tutaj parę propozycji prócz CXP 22 http://www.rosebikes.pl/produkty/czci-rowerowe/obrcze/rowery-szosowe/rowery-szosowe/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NorbiBxl Napisano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Dzieki Paulsen za linka, sporo fajnych gratow mozna tam znalezc min. Mavic CXP 33 28" ktore wygladaja super zachecajaco.Niestety prawie nigdzie nie ma aktualnie obreczy 36h z modelu cxp 22 i to mnie sklania do zakupu 33jek Mavica bo maja je w obu typach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 a w tym sklepie co podawałem linka pytałeś czy mają na stanie cxp22? bo te cxp33 wygląda mi że nie są w ogóle kapslowane - a wydawało mi się że szukasz takich żeby by były mocniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NorbiBxl Napisano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Wiesz co w sumie czytajac ich opis (33jek) znalazlem info ze sa: "with special eyelets" i sadzilem, ze to kapsle, ale jednak okazuje sie, ze nie sa kapslowane (kapslowanie: double eyelets) ale poczytalem po forach i te 33ki zbieraja bardzo pozytywne opinie i chwilowo to moj fav cena/jakosc/wagaWiec chyba sie skusze i przetestuje je na sobie i sie przekonam edyta: wpisalem w googla zapytanie o oczkowanie CXP 33 i okazuje sie ze one sa oczkowane ale wewnetrznie tzn w obrecz sa wsadzone tuleje nie ma natomiast zewnetrznego pierscienia widocznego od strony stozka stad ten dziwaczny wyglad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NorbiBxl Napisano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Ok, dzieki panowie za feedback w sprawie obreczy Koniec koncow kupilem CXP 33 i 22 bo jednak potrzebuje 2 kompletow Zapraszam na bloga gdzie opisuje proces budowy mojej szosy (w sumie 2 sztuki) na tych wlasnie obreczach http://73sb.blogspot.be/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.