Hedo77 Napisano 22 Stycznia 2015 Napisano 22 Stycznia 2015 Witam, wczoraj rozwiązaliście mój problem z łożyskami sterów, a po tym jak dostałem nowe łożyska, na jaw wyszedł nowy problem.... Mianowicie na moim starym amortyzatorze jest bardzo szeroka bieżnia, czy da się ją ściągnąć, żeby zamontować ją na nowym widelcu ? Czy muszę zakupić nową ? Ogólnie owa bieżnia, wydaje mi się nad zwyczaj szeroka. Poniżej zdjęcie : Widzę że na zamiennikach tych sterów cane creek jest dużo węższa bieżnia. Link : http://www.bikestacja.pl/pl/stery-kcnc-omega-s1-zlote-78g-4783.html Czy akurat w tym przypadku musi być taka szeroka bieżnia, czy może być węższa, o przybliżonej szerokości łożyska.
tobo Napisano 22 Stycznia 2015 Napisano 22 Stycznia 2015 Twoja bieżnia ma na brzegu gumową uszczelkę? Jeśli ma to jest to dobra bieżnia, która zamyka dostęp syfu do dolnego łożyska. Inne bieżnie są "wąskie" bo często nie kryją swoją powierzchnią całej powierzchni łożyska. Czy bieżnię można zdjąć? Oczywiście, trzeba ją zbić z widelca ewentualnie na początku jeśli nie jest łatwo jej podważyć trzeba zrobić między nią a koroną szparę w którą potem wejdzie inne narzędzie.
Hedo77 Napisano 22 Stycznia 2015 Autor Napisano 22 Stycznia 2015 Bieżnia ma rowek w który elegancko wchodziła uszczelka. Co do ściągnięcia, to wygląda jakby była na rurze sterowej od zawsze, bardzo mocno wciśnięta. Czyli pozostaje mi młotek i jakiś większy śrubokręt płaski do walki z tą bieżnią ?
tobo Napisano 22 Stycznia 2015 Napisano 22 Stycznia 2015 Lepiej nóż o grubej klindze, żeby wszedł między bieżnię a koronę. Srubokręt może się nie zmieścić albo wyszczerbić bieżnię, w najgorszym przypadku ją wygiąć.
eskimer Napisano 22 Stycznia 2015 Napisano 22 Stycznia 2015 Też to kiedyś ściągałem i tak jak kolega wyżej polecam Ci jednak nóż. Na początku będzie ciężko, także uzbrój się w cierpliwość, później już pójdzie. Ściągaj równomiernie z jednej potem z drugiej strony. Rób to powoli, bo jak pogniesz bieżnię, bądź potniesz uszczelkę to będzie lipa. Możesz też na początku bardzo delikatnie użyć odrdzewiacza, tylko raczej nie traktuj im uszczelki, daj kilka kropel.
Hedo77 Napisano 22 Stycznia 2015 Autor Napisano 22 Stycznia 2015 Fajnie że jest to do zrobienia. Ponownie wielkie dzięki za pomoc, gdyby nie to forum, to już dawno bym się poddał, bo na każdym kroku mam jakiś problem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.