baba12 Napisano 21 Stycznia 2015 Napisano 21 Stycznia 2015 Witam, Ojciec (48L) miał nie dawno zawał, ma wstawione z 6 stentów, serce sprawne w jakiś 50%. Chcemy kupić mu jakiś dobry Pulsometr właśnie do kontroli pulsu. Miał/ma nadciśnienie, jest nerwowy. W lecie aktywnie jeździł na rowerze, tylko u niego wyglądało to tak że musi się zmęczyć, musi się spocić bo to jest zdrowe i już raz na rowerze zasłabł. Dlatego chcemy aby jego tętno było na bieżąco monitorowane aby wiedział jak jeździć. Poczytałem trochę i są fajne sprzęty do powiedzmy 200-300zł. Pytanie czy jest sens kupować z kodowanym sygnałem ? Najlepiej aby menu było w j.polskim ale ciężko spotkać. ps. forum może nie medyczne ale mam nadzieje że pomożecie
krism4a1 Napisano 21 Stycznia 2015 Napisano 21 Stycznia 2015 Ja tam bym uważał z takimi akcesoriami, szczególnie w cenie 200-300 zł. Jakiś porządny POLAR to może, ale to by kosztowało pod 1 tys. Ja na rowerze używam takiego: http://www.forumrowerowe.org/blog/247/entry-773-test-uzytkowy-licznika-ciclomaster-cm-421-hr/ koszt to właśnie ok 200, ale są pewne wady np. ma małe wahania w zakresie niskiego pulsu, musi mieć dobry kontakt opaski ze skórą itp. Do takich celów pseudo medycznych to bym chyba nie polecał w tej cenie. Może jakaś konsultacja z jakimś fizyko-terapeutą?
venom2000 Napisano 21 Stycznia 2015 Napisano 21 Stycznia 2015 Zajrzyj do tego tematu http://www.forumrowerowe.org/topic/174698-pulsometr-do-250-zl-co-polecacie/ konsultacja z jakimś fizyko-terapeutą? A co on bada? wpływ prędkości światła księżyca na życie intymne mrówek ?
krism4a1 Napisano 21 Stycznia 2015 Napisano 21 Stycznia 2015 Mówię tylko o kimś, kto z medycznego punktu widzenia by coś zasugerował. "Zwykły" kardiolog może nie mieć doświadczenia w sporcie, nie wiem.
errwin Napisano 21 Stycznia 2015 Napisano 21 Stycznia 2015 Ja tam bym uważał z takimi akcesoriami, szczególnie w cenie 200-300 zł. Jakiś porządny POLAR to może, ale to by kosztowało pod 1 tys. Ja na rowerze używam takiego: http://www.forumrowerowe.org/blog/247/entry-773-test-uzytkowy-licznika-ciclomaster-cm-421-hr/ koszt to właśnie ok 200, ale są pewne wady np. ma małe wahania w zakresie niskiego pulsu, musi mieć dobry kontakt opaski ze skórą itp. Do takich celów pseudo medycznych to bym chyba nie polecał w tej cenie. Może jakaś konsultacja z jakimś fizyko-terapeutą? Fizjoterapeutą mistrzu, nie fizyko-terapeutą. A poza tym nie przesadzaj z tymi cenami, pulsometry w tej cenie działają równie dobrze jak te za 1 tys.zł. Brakuje im tylko tych wszystkich bajerów, pamięci, trybów etc. Ważne aby miał cyfrowe kodowanie bo to poprawia jakość transmisji i sygnalizację dźwiękową strefy, na pewno po konsultacji z kardiologiem pacjent ma zalecenia wysiłkowe. Podam przykład modelu 410, z którego korzystam dość intensywnie od ponad roku, całą zimę przepracował na spinningu plus sezon w terenie. Najmniejszych uwag, brak zakłóceń w czasie treningu w grupie, duży czytelny wyświetlacz, sygnalizacja dźwiękowa stref plus trochę pamięci bez znaczenia dla Twojego ojca. Klasyczna bateria guzikowa CR2032. http://www.uzaleznionyodruchu.pl/2013/05/geonaute-onrhythm-410-vs-geonaute.html Udało mi się go dostać w cenie 140zł w promocji.
krism4a1 Napisano 21 Stycznia 2015 Napisano 21 Stycznia 2015 Fizjoterapeutą mistrzu, nie fizyko-terapeutą. Jest i taki zawód i taki . ale nie kłóćmy się - nie ma sensu, chodzi mi oto, że może lepiej kupić polecany produkt przez "zawodowca"
wojtas7 Napisano 21 Stycznia 2015 Napisano 21 Stycznia 2015 Najtańsze markowe pulsometry będą równie dobre. Użytkownik nie potrzebuje wszystkich dodatkowych bajerów, a te podstawowe modele liczą tętno w identyczny sposób jak te droższe. Dokładność pulsu jest bardzo wysoka. http://allegro.pl/profesjonalny-pulsometr-zegarek-polar-ft1-i4974336530.html taki będzie całkowicie wystarczający.
rddkAG Napisano 21 Stycznia 2015 Napisano 21 Stycznia 2015 Witam, mój ojciec również używa pulsometru po zawale i doskonale sprawdza się sigma, on używa http://allegro.pl/pulsometr-sigma-pc-15-11-dokladnosc-ekg-gratis-i5008381466.html gdyż nie jest kodowany i łączy się z jego domową bieżnią. Ja bym jednak polecił ten http://allegro.pl/pulsometr-sigma-pc-26-14-czarny-i4994879512.html ma wyraźniej widoczny puls i podświetlenie. Co do jakości sigmy, nie mam żadnych zastrzeżeń, zresztą w poradni wczesnej interwencji kardiologicznej też polecali pulsometr sigmy.
Tofi Napisano 21 Stycznia 2015 Napisano 21 Stycznia 2015 Ale to taki zwykły pulsometr jest wystarczający czy może powinien to być holter?
baba12 Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Napisano 21 Stycznia 2015 Ok weźmy coś lepszego z kodowaniem synalu żeby telefon albo radio w aucie nie zaklucalo. Czyli mamy dwie firmy, polar i sigma który wybrać ? też pasuje żeby trochę pochodził i bym stosunkowo doklady, dlatego szukam sprzetu dobrej jakości i sprawdzonego producenta.
rddkAG Napisano 21 Stycznia 2015 Napisano 21 Stycznia 2015 zarówno z polara jak i sigmy ojciec powinien być zadowolony.
dziobolek Napisano 22 Stycznia 2015 Napisano 22 Stycznia 2015 A może spoglądając z perspektywy wygody użytkowania, dla takiej osoby warto rozważyć pulsometr bez paska na klatę, z czujnikiem zintegrowanym/wbudowanym w urządzenie???
pawelsystem Napisano 22 Stycznia 2015 Napisano 22 Stycznia 2015 tylko co taki pulsometr bez paska na klatę mierzy ??? bo na pewno nie tętno ......
baba12 Napisano 22 Stycznia 2015 Autor Napisano 22 Stycznia 2015 Zdecydowanie z paskiem. Zamówiłem Polara FT1. Zobaczymy jak się bedzie sprawdzał.
dziobolek Napisano 22 Stycznia 2015 Napisano 22 Stycznia 2015 tylko co taki pulsometr bez paska na klatę mierzy ??? bo na pewno nie tętno ...... A niby dlaczego nie puls/tętno???
mess Napisano 22 Stycznia 2015 Napisano 22 Stycznia 2015 Zdecydowanie z paskiem. Zamówiłem Polara FT1. Zobaczymy jak się bedzie sprawdzał. Mialem ft3, praktycznie to samo, przez 7 lat moze raz mi zwariowal przez jedna sek. Bardzo prosty w obsludze. Generalnie polecam, dziala do dzis.
wojtasin Napisano 22 Stycznia 2015 Napisano 22 Stycznia 2015 Ok weźmy coś lepszego z kodowaniem synalu żeby telefon albo radio w aucie nie zaklucalo. Z doświadczenia - kodowany sygnał jest przynajmniej tak samo pdatny za zakłócenia, jak niekodowany.
mklos1 Napisano 22 Stycznia 2015 Napisano 22 Stycznia 2015 bo na pewno nie tętno Materiał do poczytania: http://bit.ly/1yNW9XO
parmenides Napisano 22 Stycznia 2015 Napisano 22 Stycznia 2015 Wybraleś fajny prosty pulso renomowanej firmy. Z prostych w tej cenie miałem kiedyś Sigma 15.11 - też był ok, ale opaska miała strasznie dużo plastiku i przez to była trochę niewygodna. Moja żona do biegania i czasem na rower używa prostej Sigmy PC 9 - jeszcze prostsze niż 15.11, ale podobny pasek. Tak czy siak - sprawdza się i działa przez lata. Dla osób jak Twój Tata fajne teraz są opaski HR z BT 4.0, które można połączyć ze smartfonem. Przy okazji Tata miałby licznik rowerowy z zapisem śladu gps oraz bieżącymi wskazaniami. Pojawiła się też fajna linia produktów, które mogą kupować japiszony lub właśnie ludzie starsi - do analizy dziennej aktywności: opaski typu garmin vivosmart. Dałem przykład, ale jest tego na rynku ostatnio wysyp. W niektórych z nich można sparować po BT lub ANT+ opaskę HR. Oprócz zapisu HR podczas wysiłku takie opaski również zapisują codzienną aktywność - ilość snu, ilość przebytych kroków, oceniają spalone kalorie i takie tam. W przypadku, kiedy zalecane jest dokładne monitorowanie stanu zdrowia i aktywna rehabilitacja takie gadżety mogą być pomocne. Tata miał zawał, ale nie ma przypadkiem rozrusznika serca? Pytam dlatego, że w instrukcji każdego pulso jaki miałem, było ostrzeżenie. Niech Ojciec wraca do zdrowia, pozdr
kris750 Napisano 2 Lutego 2015 Napisano 2 Lutego 2015 Witam, temat jak znalazł, bo szukam dobrego pulsometru dla mamy z manualnym ustawieniem górnej granicy pulsu i dobrze słyszalnym alarmem przekroczenia, tak więc poszukuję informacji odnośnie pracy alarmu w modelach polara FT4 i FT1. Czy ktoś posiadający model ft4 może potwierdzić że alarm w tym modelu jest bardzo słabo słyszalny i "odzywa" się raz na 4-5 sekund? W porównaniu z FT4 czy model FT1 ma wyraźny "beep" co sekundę? Mam też pytanie czy model FT4 ma lepszy pasek na klatkę (chyba taki sam jak FT7) - z filmów wynika że jest wygodniejszy, a przynajmniej nie tak sztywny jak w modelu FT1 ale jak to jest w praktyce to nie wiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.