beskid Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Bez dwóch zdań do założenia tematu zachęciła mnie postawa szanownego kolegi @kota, który zamknął temat "mega polityczny" właśnie kiedy robiło się dość ciekawie w te zimowe wieczory. Coś tam zaczął ględzić o "skansenie" w Beskidach równie szanowny kolega @errwin, któremu zapewne mażą się "drugie Alpy". Coś tam było o Rychlebach czy Singletracku pod Smrekiem więc mam dobrą informację, że Słowacy kupili ośrodki na Pilsku i Szczyrku. Wiem też o ich planach w Zawoi powyżej Mosornego Gronia i Kolistym Groniu. Jednym słowem będzie się działo tylko pytanie czy uraduje to szeroką brać rowerową bo być może powstaną Bike Parki z prawdziwego zdarzenia?? Wiecie teraz do kogo uderzyć z petycjami. Słowacy mają kasę i rozmach więc przyszłość chyba zaczyna przybierać kolorowe barwy?? Czy mnie to cieszy?? Nie bo moje ulubione góry jeszcze bardziej zaczną przypominać rynsztok tak jak niektóre szlaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 20 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Bez dwóch zdań do założenia tematu zachęciła mnie postawa szanownego kolegi @kota, który zamknął temat "mega polityczny" Do usług.... jak zawsze. Wspomniany temat ,a w zasadzie posty w nim umieszczane obracały się głównie wokół szeroko pojętej polityki i teorii spiskowych- a to raczej ma mizerny związek z rowerami. Słowacy mają kasę i rozmach więc przyszłość chyba zaczyna przybierać kolorowe barwy?? Czy mnie to cieszy?? Nie bo moje ulubione góry jeszcze bardziej zaczną przypominać rynsztok tak jak niektóre szlaki. Słowacy nie mają kasy więcej niż my, ale inwestują je trochę bardziej mądrze. Wystarczy porównać polską i czeską stronę Singletreka. Prywatnie będę się cieszył z każdej inicjatywy,która poprawi i powiększy możliwości spędzania czasu w górach na rowerze. Zresztą nie wyobrażam sobie,aby to przełożyło się na niesamowitą ilość niedzielnych rowerzystów "górskich". BTW- co masz na myśli pisząc o rynsztoku na szlakach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskidbike Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 W Bielsku na stokach Koziej Góry szykują się budowy ścieżek rowerowych w ramach Projektu Obywatelskiego. Co z tego wyjdzie to się okaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Słowacy nie mają kasy więcej niż my, ale inwestują je trochę bardziej mądrze. Wystarczy porównać polską i czeską stronę Singletreka. Prywatnie będę się cieszył z każdej inicjatywy,która poprawi i powiększy możliwości spędzania czasu w górach na rowerze. Zresztą nie wyobrażam sobie,aby to przełożyło się na niesamowitą ilość niedzielnych rowerzystów "górskich". BTW- co masz na myśli pisząc o rynsztoku na szlakach? Tylko dlaczego tak jest, że u nas bardzo rzadko jakikolwiek inwestor nie chce zmodernizować to co już jest tylko ma durne pomysły w stylu "wyrżnąć pół góry". Albo jeszcze lepiej nie kupić już nowoczesnej stacji?? Musi przyjść zatem Słowak bo u siebie nie ma już powoli gdzie i po co inwestować. Dlaczego z takim trudem przychodzi zrobienie i utrzymanie rowerowych tras zjazdowych w miejscach gdzie już stoi kolejka?? Co się tyczy "rynsztoku" bo to mocne określenie to mam na myśli dewastację naszych gór a konkretnie szlaków przez zrywkę drewna. To w odniesieniu do zapytań w "tamtym temacie" gdzie ta degradacja lasów. Żeby nie było iż bronię LP. Beskidy są obecnie w stanie tragicznym. O ile szkodniki i spustoszenia spowodowane wiatrami to nie czynnik ludzki to nadmierny wyręb już tak. Dlatego jak tacy Słowacy się "rozpędzą" w tym niby skansenie to powstanie proste pytanie co jeszcze pozostanie?? Tak jak cześć narciarzy "emigruje" za południową granicę tak mam wrażenie, że z rowerzystami może stać się podobnie. Tyczy się oczywiście miłośników dzikiej przygody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 20 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Kłaniam, A ja wcale nie jestem pewien czy bajkprki to takie najlepsiejsze dobro jakie może się jakimkolwiek groom przytrafić... Dlaczemu? A no dlatemu, że jak uczy obserwacja tego co się wyprawia w JuKeju, o Hamburgerowie nawet nie wspominając, zaraz za kultura bajkparkową postępuje kultura A-Kogo-By-Tu-Jeszce-Podać-Do-Sądu... W Polszcze jest o tyle lepiej, że obowiazuje tamże prawo stanowione a nie kazuistyczne i to nieco utrudnia "postęp" takich "pożytków". Ale im więcej bajkparków, tym wiecej potencjalnych klientów dla zdeterminowanych prawników... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Tylko dlaczego tak jest, że u nas bardzo rzadko jakikolwiek inwestor nie chce zmodernizować to co już jest tylko ma durne pomysły w stylu "wyrżnąć pół góry". Odpowiedz jest bardzo prosta, odpowiem więc pytaniem retorycznym. Mógłbyś mi podać przykład polskiego inwestora zajmującego się szeroko pojętą turystyką górską, który chociażby w połowie miał taki budżet jak Tatry Mountain Resorts? Budowa BikeParków przy kolejce wcale nie jest prosta z ekonomicznego punktu widzenia. Grupa docelowa w porównaniu do narciarzy jest kilkadziesiąt razy mniejsza. Żeby się inwestycja zwróciła trzeba przyciągnąć znaczący udział rynku, a więc trzeba zbudować dużo zróżnicowanych tras i zainwestować w marketing. To powoduje, że taka inwestycja nie zwróci się w 2-3 lata tylko kilka lub nawet kilkanaście. Na takie długoterminowe inwestycje mogą sobie pozwolić tylko "giganci" obracający dużym kapitałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 @kamfan proszę Cię przestań. Popatrz na budżet tego co ma stanąć na Potrójnej w Małym. Kto to chce sfinansować i ile ma hajsu. A Florek od Fakro W Sadeckim to "bidok"?? Kto jest właścicielem części stacji w Wierchomli?? Nie czasem najwięksi deweloperzy ze Stolicy?? Kto się starał o kompleks na Wielkiej Raczy?? A PKL to biedna firma jest/była czy jaki tam jest jej status. Jak sprzedawał syndyk za grosze nową kolej na Mosorny to nie było chętnych takich mamy "inwestorów" Bike Park jako taki nigdy się nie zwróci przy budowie kolei. O to jest już trudno dzisiaj bo śniegu w górach prawie nie ma już drugi sezon. To ma być "dodatek" tak aby stacja "żyła" kiedy nie ma narciarzy. Tak funkcjonuje zaj....e miejsce jak Bachledova Dolina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Bez urazy, ale ty chyba nie rozróżniasz skali inwestycji. PKL to biedna mysz w porównaniu do TMR. Inna kwestia to specyfika tego rynku - rynek jest przesycony małymi wyciągami, szanse na realny zysk mają duże kompleksy. A inwestować w nie mogą tylko "giganci".Jaki sens ma porównywanie inwestycji typu "Potrójna w Małym" do tego co zamierza zrobić TMR w Polsce? A to właśnie porównujesz w pierwszym zadniu posta #4. To jest całkowicie inna specyfika i dynamika inwestycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Zostawmy PKL. Bierzmy każdą inwestycję TMR odrębnie jako konkretny biznes. Czy musi być tak, że opłaca się tylko potężnej korporacji?? Nie. Ci ludzie mają kasy jak lodu tylko nie chcą wchodzić w "stare". Dlatego Szczyrk i nie tylko stał odłogiem i szybko weszli Słowacy. Projektów, które znam z naszej strony jest tyle, że Słowacy jak by je zrealizować nie mieli by tu czego szukać. Plany to sobie mogą mieć ale jak sam widzisz inwestują w to co jest. Popatrz na Białkę i skalę tego co tam zrobiono. Tylko tym ludziom się chce, mają wizję i potrafią się skonsolidować. Mają tylko jeden problem czyli lipne warunki terenowe. Gdyby mieli chociaż połowę tego co mają Słowacy to byli by dużo więksi od nich finansowo. Co do skali inwestycji to warto zapoznać się z projektem Florka i jego "7 dolin". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.