Alkir Napisano 19 Stycznia 2015 Napisano 19 Stycznia 2015 Witam Wszystkich Użytkowników (tu i przy okazji, ale na szybko nie znalazłem działu Przywitalnia). To mój pierwszy post na forum, chociaż oczywiście "zaczytywałem" je już wcześniej. Ad rem: Poszukuję roweru do naprawdę rekreacyjnej jazdy po Trójmiejskich lasach - są górki małe i większe, ale raczej ścieżki, piach, generalnie nic trudnego ani technicznego. Ponieważ posiadam krańcowo inny rower - Gazelle Montreux - do jazd miejskich po ścieżkach rowerowych i utwardzonych trasach, ten tytułowy miałby mi służyć wyłącznie do przejażdżek po trudniejszych, leśnych odcinkach. Mam 50 lat, 180cm wzrostu, pomiar nogi od podłoża do kroku wychodzi mi ok. 83-84cm. Wspomniany rower - dokładnie model Tatoo Ltd V2C2 2013r ma następujące wymiary (wg specyfikacji to 18,5 cala): - długość rury podsiodłowej 47 cm (seat tube lenght) - długość rury od główki ramy do rury podsiodłowej 56,6 cm (top tube lenght parallei) - długość efektywna chyba to się nazywa 59 cm (top tube lenght horizontal) - odległość górnej rury od podłoża 78,4 cm Dotychczas jeździłem starym Schwinnem, który miał odpowiednio długość horizontal 570mm, a długość rury podsiodłowej 53cm. Teraz pytania: - czy wymiary tego Bergamonta pasują do moich wymiarów i mojej wizji relaksowej jazdy na MTB (nie za krótki)? W teorii rozmiar 18,5 - 19 cali jest odpowiednim dla mojego wzrostu i długości nogi, ale nie mam pojęcia jak z tą długością roweru. - w Schwinnie miałem sztycę siodła wysuniętą na 18cm, skoro ten Bergamont ma 6 cm krótszą rurę podsiodłową, sztyca musiałaby być wyciągnięta na 24 cm - czy to jest bezpieczna i normalna w MTB długość wysunięcia? Jeżeli ktoś znajdzie zapał i mi podpowie/wyjaśni, będę wdzięczny. Rower to wydatek około 3,3 tys za używany więc trochę szkoda byłoby wtopić na starcie... pozdrawiam Alkir
Alkir Napisano 20 Stycznia 2015 Autor Napisano 20 Stycznia 2015 Nieśmiało podbiję do góry bo zależy mi na czasie z tą pomocą
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.