maczet190399 Napisano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Witam... Mam zamiar wymienic moje kiepskie hamulce HAYES SOLE na cos lepszego. Wyślałęm o Shimano BR-M585 z klockami metalicznymi. Pytanie czy warto zakupić , czy wybrac inne. Ewentualnie myślałem o ShimanoBR-M615 ale już z klockami żywicznymi w zestawie. Dodam, ze nie jeżdze dużo i wyczynowo. Zależy mi ,aby dobrze i skutecznie hamowały. Dodatkowo pytanie, czy niemogę wykorzystać obecne adaptory od moich starych hamulców HAYES SOLE, czy muszę zakpuć coś innego. Załączam zdjęcie zacisku i adaptora hamulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Jest zbyt mała różnica w cenie a istotna w terenie aby nie kupić SLX-ów na metalikach. To hamulce na lata więc warto dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frigodaw Napisano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Od niespełna tygodnia mam komplet BR-M615 + tarcze Zee RT-66. Jestem z nich bardzo zadowolony. Po pierwsze nówki udało mi się wyrwać za 350zł (heble), a po drugie mimo, że to okładziny żywiczne, to w warunkach "niewyczynowych" hamują doskonale. Sam ważę 72kg i na niedotartych jeszcze klockach nie mam żadnych problemów z wyhamowaniem z 30km/h na kilku metrach. Jeżeli Cię to interesuje to na bikestacja.pl komplet powinien dalej być za te 350zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek196 Napisano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) @up Również od niedawna mam te hamulce i mam podobne odczucia - miałem kiedyś hayes stroker ride ale M615 to jak zarzucanie kotwicy w porównaniu do strokerów. W ctbike za 360 zł były, warto zajrzeć bo mniej problemów po zamówieniu z nimi jest Edit: Korzystam z tarcz RT-66 160mm Edytowane 19 Stycznia 2015 przez benek196 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 To, że 615-ki są rewelacyjne to nie odkrycie. Nie znam nikogo kto kupując je w odniesieniu do swojej wagi i terenu jazdy był by niezadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczet190399 Napisano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Dziękuje za odpowiedzi. A Panowie co z tymi adapterami. Czy obecnie wykorzystam ?? Jeśli dobrze rozumiem w ramie jest standard PM a zaciski są na IS ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek196 Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Odwrotnie. Rama ma mocowanie IS a większość zacisków ma mocowanie PM. Jeżeli nie masz zamiaru zmieniać rozmiaru tarcz to obecne adaptery możesz zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LifeIsGood Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 podepnę się pod temat czy te shimano 615 będą pasować pod tarczę tektro HDC-300? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Tarcza to tylko kawałek metalu więc tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LifeIsGood Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 No to dobrze a powiedzcie czy te hamulce mają dużą siłę hamowania? Dużo większą od tektro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Czy dużo ? Niewiem . Odczuwalnie większą niż HDC300. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frigodaw Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 (edytowane) No to dobrze a powiedzcie czy te hamulce mają dużą siłę hamowania? Dużo większą od tektro? Przez półtora roku jeździłem na HDC300 na tanich tarczach, które już producent zamontował. Hamowanie było takie jakie miało być, lepsze od V-ek ale rewelki nie ma. Potem zamontowałem M615. Może przepaści między nimi a poprzednimi nie ma, ale różnica jest duża. Oczywiście na korzyść Shimano. Edytowane 20 Stycznia 2015 przez frigodaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi