diaglab Napisano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Nazwa: Romet orkan 5.0 M (2014) Data dodania: 19 styczeń 2015 - 21:20 Romet Orkan 5.0 M (2014)30.03.15.r --> 650 km Zobacz rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreguB Napisano 2 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Heja, minęły 2 tygodnie od zakupu, mam nadzieję że zdążyłeś już zrobić trochę KM. I pytanko, czy dalej jest z nim wszystko ok, bo sam się poważnie zastanawiam nad zakupem, ale dalej mam wątpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Witaj, tak zrobiłem ponad 200 km już. Tak wszystko w porzadku. Nic się nie zepsuło wszystko gra. Wczoraj tylko pierwszy raz złapałem gumę. I niestety musiałem łatać. Ale trochę mojej winy bo mało powietrza było. Jak masz jakieś pytania to chętnie Ci pomogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreguB Napisano 5 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Dzięki za info, Jednak zdecydowałem się na Krossa Evado 5.0 2015, bo sklep mi zaoferował dobre warunki i niezły rabat :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Gratuluje zakupu. Czekam na zdjęcia i szczegolowy opis z "garażu":) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreguB Napisano 5 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Zakup świeży więc oprócz przejazdu ze sklepu do domu innych kilometrów nie poczyniłem. Szczerze, mimo że sam rower cięższy niż wcześniejsze które miałem (wcześniej miałem MBike Renegade 0.5 z bagażnikiem i innymi duperelami) to jednak mimo roku przerwy w jeżdżeniu spokojnie na tym cudeńku wyciągałem 30km/h Zdjęcie, na chwilę obecną jedyne: http://s4.postimg.org/3t91bb231/krosik.jpg sklep w którym dokonałem zakupu już w odpowiednim dziale opisałem więc zainteresowanych zapraszam: http://www.forumrowerowe.org/topic/176457-sklep-warszawa-perfect-sport/ To na chwilę obecną tyle ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Dodane Kilka nowych zdjęć roweru. Przejechane około 300 km złapane 2 gumy niestety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 30.03.2015.r. Przebieg: ok 650 km Podsumowanie: na razie brak problemów. Wszystko pracuje prawidłowo bez zarzutów. Wyciągneły się lekko linki, ale odkręcenie baryłki przy manetkach wystarczyło. Koła pompuje na ponad 4 bary. Dużo, ale 2 gumy które wcześniej złapałem skutecznie mnie do tego zachęcają. Przez to widać lekkie ślady zużycia na tylnej oponie, bieżnik się najbardziej żużywa na środku. Tylne koło delikatnie złapało bicie, ale naprawdę delikatne. Postanowiłem jeździć metodą 2/3 łańcuchów (głównie z ciekawości). Dokupiłem łańcuch KMC X9.73+ spinka KMC = 46 zł Opinia o rowerze po dłuższym użytkowaniu: Z roweru jestem bardzo zadowolony, jeździ lepiej niż spodziewałem się przed zakupem. Jestem zadowolony z amortyzatora, pomimo iż jest on nisko w hierarchi suntoura póki co mi wystarcza. Sprawdził się w lesie oraz w dziurach miejskich chodników. Jeśli miałbym się przyczepić to tylko do tego że nie ma manetki blokady na kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Zakupiłem kolejne akcesorium do roweru. Tym razem wypadło na małą torebkę podsiodłową, żeby można było ze sobą wozić jakieś podstawowe narzędzia typu łatki, a także telefon czy portfel. Mój wybór padł na budżetową torebkę M-WAVE. Opis oraz zdjęcie poniżej: Torba podsiodłowa M-WAVE Tilburg L klip Mocowana na widełki siodełka Zapięcie "NA CLICK" daje możliwość szybkiego i wygodnego wypięcia/wpięcia torby (moja opinia: zgadzam się) Wykonana z nieprzemakalnego, wyjątkowo twałego poliestru impregnowanego (moja opinia: nie sądze) - Posiada pasek odblaskowy - pojemność 6-9.5 l (moja opinia: jest dość duża) cena 25 zł Małe podsumowanie kosztów: Rower .......................................2099 zł Przegląd.................................... 60 zł Blotniki VELO 55 mm.................. 69 zł Lampka przednia M-WAVE........... 39 zł Lampka tylna M-WAVE................ 22 zł Łańcuch KMC X9.73.................... 46 zł Torba podsiodłowa M-WAVE............ 25 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Zakupiłem uchwyt na bidon w decathlonie nazwa: UCHWYT NA BIDON RAPID FIX CZARNY B'TWIN cena: ........15 zł sklep: .......decathlon opinia:.......tani, prosty uchwyt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 29 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Zakupione dodatkowe akcesoria do roweru pompka ręczna Btwin MNP 200 cena .........40 zł bagażnik crosso czarny ..............................139 zł sakwy crosso dry big kolor kiwi.................... 229 zł aktualne zdjęcie roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 SPD w końcu... Buty:Shimano SH M089........................ cena 312 zł Pedały :Shimano PD-m520................... cena 100 zł Ponadto od jakiegoś czasu mam problemy z lewym kolanem. Temat w trakcie ustalenia. Prawdopodbnie czekam mnie kupno dłuższej sztycy i eksperymentowanie nad pozycją jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Po wyliczeniach dotyczących ustawienia wysykości siodełka, wyszło że musiałbym mieć je ustawione 2 cm poza maksymalny zakres minimalnego wsunięcia sztycy w rure podsiodłową. W związku z tym kupiłem nową sztycę. Sztyca Podsiodłowa marki Zoom Model: SP-217 Materiał: AL-6061-T6 Mocowanie siodełka: 2 śruba Średnica: Ø 27,2mm Długość: 400mm kolor: Czarny Mat Waga: 328g cena : 50.99zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 10 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Podsumowanie roku 2015: dystans: 3400 km najdłuższa trasa: 185 km prędkość max: 58,5 km/ Podsumowanie roku 2015: dystans: 3400 km najdłuższa trasa: 185 km prędkość max: 58,5 km/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedo Napisano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Witam. Gratuluję fajnego sprzętu, prześledziłem temat. Obecnie jestem na etapie zakupu Orkana 5.0 (2016), więc jeśli masz jeszcze jakieś spostrzeżenia, to miło mi będzie poczytać. Natomiast pytania mam 3: - o co chodzi w metodzie 2/3 łańcuchów? - jakie błotniki zamontowałeś, bo nie widziałem, żebyś opisywał? - przy jakim wzroście zabrakło Ci sztycy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Co do moich spostrzeżen, to mogę Ci tylko podpowiedziec, żebyś przemyślał czy rower crossowy jest odpowiednim typem roweru jakiego potrzebujesz. Skąd ta uwaga? Gdybym mogl się cofnąc w czasie sam wybrałbym rower bardziej sportowy ( chodzi o cyclocrossa- rower przełajowy). Rower crossowy jest bardzo uniwersalny, fakt. Niemniej jednak, jak coś jest do wszystkiego to jest troche do niczego. Ja np. w swoim planuje wymiane widelca na sztywny i odchudzenie roweru, chociaz jeszcze nie wiem czy po prostu nie kupie sobie drugiego roweru. Poza tym z roweru jestem bardzo zadowolony. Chociaz nie wiem czy jest to odpowiedni dla mnie rozmiar, z drugiej strony 23" były by pewno za duze. Co do Twoich pytań: 1) o metodzie 2/3 łańcuchów możesz szerzej poczytać na forum, ja nie czuje się ekspertem żeby sie wypowiadać. Pokrótce chodzi o to że stosuje się 2-3 łańcuchy, które co jakis czas sie zmienia (np 500km). Jest to celem wydłużenia żywotności napędu (korby, kasety). Wiele osób twierdzi, że jest to metoda bez sensu dla roweru crossowego. Ja póki co nie mam wyrobionej opinii. Plusem na pewno jest, że łatwiej utrzymać napęd w czystości, co jest ważne gdy trzymasz rower w domu. 2) co do błotników są to: Velo 55 cross takie jak tutaj: https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/blotniki/do-rowerow-27-29/p,blotniki-velo-55-cross-czarne-sks,83562.html?skad=googlepla&gclid=COzg8eH8j8oCFWoCwwodhRUC0Q 3) mam 187 cm wzrostu, i bodaje 93 cm nogę mierząć od wewnatrz w butach spd. Sztycę mam wysuniętą, mniej więcej na wysokość kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedo Napisano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Dzięki za rady. Rozważałem już cyclocrossa, ale znajomy mnie z niego wyleczył (sam jeździ jakimś Focusem z nisko-średniej półki cenowej jak na tę markę), nawet 15-20km polnej drogi bez amortyzacji daje mu się we znaki, zdecydowanie mi odradzał. Ja potrzebuję rower typowo do rekreacji, często asfalt, ale czasem też mi się zdarzy wjechać w teren. Przede wszystkim ma 'unieść' dziecko w foteliku, geometria też ma sprzyjać rodzinnym wypadom za miasto. Na wypady typowo asfaltowe planuję zmieniać amor na widelec mosso (chociaż zobaczymy jak będzie działać blokada w fabrycznie montowanym widelcu, ponoć jest niezłej klasy). W każdym razie przełaj na pewno odpada, a tego Rometa mogę mieć w cenie Orkana 4.0, więc chyba warto . Dzięki za odpowiedzi, Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P_olo86 Napisano 31 Marca 2016 Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Zakupiłem kolejne akcesorium do roweru. Tym razem wypadło na małą torebkę podsiodłową, żeby można było ze sobą wozić jakieś podstawowe narzędzia typu łatki, a także telefon czy portfel. Mój wybór padł na budżetową torebkę M-WAVE. Opis oraz zdjęcie poniżej: Torba podsiodłowa M-WAVE Tilburg L klip Mocowana na widełki siodełka Zapięcie "NA CLICK" daje możliwość szybkiego i wygodnego wypięcia/wpięcia torby (moja opinia: zgadzam się) Wykonana z nieprzemakalnego, wyjątkowo twałego poliestru impregnowanego (moja opinia: nie sądze) - Posiada pasek odblaskowy - pojemność 6-9.5 l (moja opinia: jest dość duża) cena 25 zł Małe podsumowanie kosztów: Rower .......................................2099 zł Przegląd.................................... 60 zł Blotniki VELO 55 mm.................. 69 zł Lampka przednia M-WAVE........... 39 zł Lampka tylna M-WAVE................ 22 zł Łańcuch KMC X9.73.................... 46 zł Torba podsiodłowa M-WAVE............ 25 zł Witam kolego jak opinie o tej torbie po dłuższym użytkowaniu? Czy zapięcie jest wytrzymałe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Witaj, torba jest w porządku. Nie mam żadnych zastrzeżeń co do niej. Jest bardzo pojemna. Jedyne co mógłbym sie przyczepić to jej wygląd. Czasami chciałbym żeby była ładniejsza. Raczej kupie sobię też drugą, mniejszą ale to tylko kwestia wyglądu. Za tą cenę z czystym sumieniem polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Wreszcie! wymieniłem przednie kowadło zwane amortyzatorem na sztywny widelec karbonowy. koszt: widelec 331 PLN Ekspander: 36,71 PLN przycięcie rury sterowej 30 PLN suma ~ 400 PLN Wiedelec JAVA Carbon 29'er: waga 480 g, kolor czarny mat, długość od bieżni do osi korony 450 mm. Waga roweru spadła o 2200 gram, co uważam za dobry wynik. Rower jest zrywniejszy sztywniejszy i lepiej sie prowadzi. Dokładniejszą recenzję umieszczę po dłuższym uzytkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 9 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Zdjęcia roweru po modyfikacjach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
diaglab
Nazwa: Romet orkan 5.0 M (2014)
Data dodania: 19 styczeń 2015 - 21:20
Romet Orkan 5.0 M (2014)30.03.15.r --> 650 km
Zobacz rower
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.