damian83 Napisano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Witam serdecznie, przed sezonem letnim chciałbym zmienić rower z 26" Merida Matts 500D na 29" HT ponieważ jeżdżę coraz w to dłuższe trasy. Trasy jakie pokonuję to 40% asfalt dojazd do 60% lasu/góry oraz wyjazdy w góry. Mam limit cenowy 3800 zł więc nie chciałbym go przekraczać, ale też chciałbym zachować a w zasadzie podnieść standard osprzętu wraz z nowym rowerem. Wiem, że teraz można kupić coś po upustach z poprzedniego sezonu więc może uda się po części osprzętu podnieść standard na Shimano SLX lub SRAM x7/x8 z tyłu. Niestety nie jestem na bieżąco z nowościami, a w szczególności z ramami 29" więc proszę o sugestie i opinie. Zmiana roweru w tym roku nie jest obowiązkowa, ale miło było by jak by się jednak jakaś opcja pojawiła. Proszę nawet o rady, które marki 29" kupować w powiedzmy w ciemno, a które omijać ponieważ ten zakup to jednak będzie jakimś wydatkiem dla mnie i nie chciałbym, żeby skończyło się to na kolejnych niezbędnych wydatkach. Wiem, że tego każdy sobie życzy, ale z poprzedniego wyboru Meridy jednak jestem zadowolony, a czytając fora o 29" znalazłem Kross LEVEL B7 2015 (z osprzętem chyba trochę lepszym od mojego obecnego), ale pojawiło się sporo negatywnych opinii o serwisie Krossa i jakości. Proszę jeszcze raz o Wasze sugestie i opinie - dziękuję z góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
errwin Napisano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Było już sporo napisane w wątku http://www.forumrowerowe.org/topic/174771-rower-do-3500zl/ sporo zostało omówione. A powiedzmy w ciemno jak piszesz to: http://allegro.pl/romet-rambler-r-line-29-5-0-xt-rock-shox-wyprzedaz-i4972674798.html http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-gorskie-29/rower-trek-x-caliber-9-2014-czarny http://www.kellysbike.com/pl/rowery-2015/gorskie/hardtail-29/gate-30#.VL1m1S6o01I Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian83 Napisano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Dzięki errwin za odpowiedź, już też czytałem ten temat i dodam, że mam podobne wymiary do autora tego zapytania jednak ja zdecydowany jestem na HT i nie wszystkie z wymienionych rowerów mogę kupić w okolicy (raczej nie chce zamawiać wysyłkowo bo tak to pewnie składaka bym zamówił z części na polecanej ramie accent peak 29 - może też to jest jakaś opcja, ale na razie chcę wybrać coś z"gotowców"). W przerwie;) w pracy znalazłem takie rowery jak: - Kellys Gate 30 2015 3999 zł o ile coś się uda utargować z ceny, czy ktoś zna wagę tego modelu? - Kross Level B7 2015 3899 zł czy mam raczej omijać, żeby się przypadkiem nie rozczarować? - Cube ACID 29 2015 3999 zł osprzęt ok, ale nie znam tej ramy w ogóle - Trek X-Caliber9 2014 3799 zł o ile będzie jeszcze w ofercie - Merida Big Nine 900 2014 3899 zł jak na razie się nie zawiodłem, minusem chyba jest tylko kolor ramy;) - Giant Roam XR1 2014 ? zł chyba go już nie dostanę w okolicy - Scott Scale 960 2015 3999 zł raczej nie dostępny w okolicy Inne marki, albo w sprzedaży wysyłkowej, albo po prostu nie brałem pod uwagę... Przed Meridą miałem Kellysa i nie byłem zadowolony z jego wykonania, ale to było niecałe 10 lat temu więc może się coś na lepsze zmieniło. P.S. Co z w/w polecilibyście, ale o klasę niżej bo nie wiem czy uda mi się coś utargować z ceny, a na pewno nie da rady targować się z bankomatem ...więcej nie wypłaci;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-gorskie-29/rower-trek-x-caliber-9-2014-czarny nawet o 100 taniej niż znalazłeś, a jestem przekonany że jak odwiedzisz ten sklep to finalnie dostaniesz lepszą cenę czy na tego Treka czy też na inny rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian83 Napisano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Trochę mnie nie było bo musiałem odkurzyć snowboard przy okazji sprawdziłem osprzęt z w/w listy rowerów wraz z opiniami i w zasadzie wszystkie to dobre opcje, ale teraz wszystko zależy od ceny. Miałbym tylko jeszcze jedno pytanie czy opłaca się kupić jeszcze 26", ale z ramą karbonową zamiast 29" - na pewno będzie lżejszy z dobrym osprzętem, ale jaki będzie na dłuższe trasy w porównaniu z 29" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian83 Napisano 19 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Wracając do 29", jaka rama Trek X Caliber 9 2014 będzie odpowiednia do wzrostu 176 cm, noga 76 cm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 4 Marca 2015 Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Czy warto kupować 26 na karbonowej ramie? Pewnie będziesz się szybciej rozpędzał ale wytrzęsie Cię na nierównościach i trudniej Ci będzie utrzymać dużą prędkość marszową. Z drugiej strony przy Twoim wzroście 29er może być zbyt duży. Może lepiej 27.5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 4 Marca 2015 Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Rama 17,5" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi