seraph Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Napisane jest, że pierwszy - niższy kompensuje wysokość amortyzatora o skoku 80 mm, a drugi - wyższy takiego o skoku 100 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Napisane jest, że pierwszy - niższy kompensuje wysokość amortyzatora o skoku 80 mm, a drugi - wyższy takiego o skoku 100 mm. To chyba ten pierwszy. Co prawda teraz mam amor 100mm, ale oryginalnie rower był z amorem 70-80mm i dzięki temu pozycja była bardziej pochylona, a pocisk szybszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 A co to za rower i jaki rocznik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Jak był nowy wyglądał mniej więcej tak: http://olx.pl/oferta/rower-aluminiowy-mongoose-summit-CID767-ID6AMUN.html (oczywiście bez tego bagażnika ) rocznik 2004. Po moich modyfikacjach została tylko rama, siodełko i przerzutki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 No to na moje oko krótsza wersja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 A może ten by lepiej pasował do mojego roweru? http://onemorebike.pl/widelce-/2101-widelec-surly-troll-26.html#.VL9tBSw09dk Ten jest jakiś taki prosty, a 1x1 wygięty? Jak to wpłynie na jazdę??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Nie wpłynie na geometrię, oba mają offset 40mm. Różnica wizualna i na chłopski rozum myślę, że Surly lepiej pracuje...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Różnica wizualna i na chłopski rozum myślę, że Surly lepiej pracuje...? Ale który bo oba są Surly ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Racja, mam na myśli 1x1 ale to tylko moje czysto teoretyczne domysły nie wiem dlaczego myślałem, ze to on-one. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Mam wątpliwości , bo jak patrzyłem na te wszystkie aluminiowe i karbonowe wynalazki to mają raczej kształt prosty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Może i mają kształt bardziej prosty ale sterówka jest pod innym kątem. Wszytko jest podane w specyfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Widocznie 1x1 jest nastawiony na komfort, a nie na sztywność tak jak te proste. Ja bym brał Surly 1x1 i potem się pochwalił jak to wygląda w Twojej ramie i opisał wrażenia z jazdy - może coś więcej osób pójdzie po rozum do głowy (przejdzie na sztywną stronę mocy), popyt się zwiększy, a za nim dostępność i wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Sztywny w MTB ma jak najbardziej sens. Wyciska ostatnie soki z każdej przejechanej trasy. Moje wynaturzenia na ten temat: Jak to jest na sztywnym widelcu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Troll jest pod 100mm, czyli za długi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Ja bym brał Surly 1x1 i potem się pochwalił jak to wygląda w Twojej ramie i opisał wrażenia z jazdy Jeśli chodzi o wygląd to raczej nie będzie się czym chwalić, bo rama jest z dosyć grubych rur więc może to nie wyglądać za ciekawie. Do wiosny będę unicestwiał mojego XCM ma blokadę skoku więc można się poczuć prawie jak na sztywniaku, a wiosną zobaczymy... Tak naprawdę to marzy mi się cr-mo sztywny cross, bo ma większe kola, ale jak wiadomo ten gatunek wymarł bezpowrotnie (?)... używek też jak na lekarstwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Nic nie wymarło tylko czai się w cieniu zepchnięte tam przez marketing. Np.: http://onemorebike.pl/230-touring-i-trekking Lub nawet z sportowej wersji: http://onemorebike.pl/231-mtb-i-29er Coś pięknego, ale niestety drogo - trzeba jeszcze resztę roweru doskładać. Ewentualnie polować na jakieś retro przełaje inne cuda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Nic nie wymarło tylko czai się w cieniu zepchnięte tam przez marketing Chyba bardziej przez cenę... Stal w cenie karbonu... Wiadomo, że większość przy takiej cenie liczy też gramy... Chodziło mi bardziej o to, że nie ma żadnego gotowego sztywnego cr-mo crossa/fitnessa na rynku. A przynajmniej takiego nie widziałem. W logicznej cenie ewentualnie ten przełajowiec http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/fuji-2014/cross-trekking/fuji-touring-28 To jest dowód na to, że jednak można zrobić rower ze stali w ludzkiej cenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 To jest trochę błędne koło, bo takie rowery to nisza - jest ich mało, więc muszą być drogie, bo nie są robione masowo, ale za to jest to jakość sama w sobie. Są niemodne, wiec są drogie, ale cena ta jest niemałą przeszkodą na drodze do popularności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Pany, załóżcie sobie gdzie indziej topic "dlaczego stal kosztuje.."! Wracając do tematu. Czy widelec aluminiowy będzie odczuwalnie gorszy od carbonu przy założeniach: - rower MTB - większość czasu w terenie (w tym ścigactwo nizinne (w tym maratony 12 i 24h)) - opona 2.2 i rozsądne ciśnienie - biker z rowerem do 100kg ? pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 W jakim względzie odczuwalnie gorszy? Co do komfortu? Jak pisałem na początku - jeździłem w tych samych warunkach na widelcu alu i karbonowym i z tym pierwszym cierpły mi łapska. Widelce karbo też mogą być różne, proste i gięte co może również wpłynąć na odczucia w czasie jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Pany, załóżcie sobie gdzie indziej topic "dlaczego stal kosztuje.."! Rozmawiamy tu o stali bo jest to alternatywa dla tego szajsowatego aluminium i drogiego karbonu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Pany, załóżcie sobie gdzie indziej topic "dlaczego stal kosztuje.."! Wracając do tematu. Czy widelec aluminiowy będzie odczuwalnie gorszy od carbonu przy założeniach: - rower MTB - większość czasu w terenie (w tym ścigactwo nizinne (w tym maratony 12 i 24h)) - opona 2.2 i rozsądne ciśnienie - biker z rowerem do 100kg ? pozdr Silmon, Ja nie wiem, choć jeździłem i na widelcach sztywnych stalowych, i karbonowych, i alu, a obecnie na karbonowym z alu sterówką w szosie i na stalowym w mtb. Może przeczytaj sobie książkę Roberta Penna "Przepis na rower". On tam mówi o tym, o co Ty pytasz. Oczywiście jest to Jego subiektywna ocena. Ja się z tą opinią zgadzam. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Amelinium jako materiał na sztywny wideł to pażdzież i nie ma tego z czym porównywać. Od zawsze i bez zmiennie mam w MTB-ku stal cr-mo i to jest najlepsza, solidna alternatywa dla węgla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 stal stal wyskojakościowa only Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Stal jest wielce ok ale tez kosztuje swoje. Odpuszczam aluminium szczególnie, że już miałem problem z nadgarstkami.Znalazłem Ciekawy widelec Boplight carbon tylko, że to 420mm, nie za nisko trochę do ramy pod widelec 100mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.