Skocz do zawartości

[rama] wgniot specialized stumpjumper m5

tedzik3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Niestety ostatnio zauważyłem w moim rowerze niepokojący wgniot w ramie na rurze podsiodłowej. Powstał on prawdopodobnie w wyniku montażu w tym miejscu prowadnicy łańcucha, z którą przez krótki okres czasu jeździłem. w linku jest zdjęcie tego wgniota a w zasadzie dwóch wgniotów: https://lh6.googleusercontent.com/-2F5SMKkW0Ps/VLt9X7J_FgI/AAAAAAAACPk/T4OBE3Cz0C4/s912/DSC05231.JPG

Jak uważacie, czy jest to coś poważnego? Rama trafiła mi się po okazji, jest to specialized którego uwielbiam i w dodatku 26 które juz coraz trudniej dostać. Martwią mnie te wgnioty bo boję się że rama może uleć poważnemu uszkodzeniu w najmniej nie odpowiednim momencie. 

Napisano

Nie zawracał bym sobie tym głowy. Zresztą i tak wyjścia nie masz więc trzeba jeżdzić. Rama jak coś nie pęka od tak tylko jest to pewien proces. Kolejna sprawa to to, że przy samym wgnieceniu nie ma szans pojawić się pęknięcie. Jest to fizycznie nie wykonalne. Cokolwiek złego to okolice spawów bezpośrednio przy mufie suportowej a od tych małych wgnieceń do niej samej jest sporo miejsca.

Napisano

Nie jest to uszkodzenie w newralgicznym miejscu. Nie powinno to mieć wpływu na wytrzymałość.

Ja bym z tym spokojnie jeździł, jednak od czasu do czasu bym kontrolował czy nic się nie dzieje.

Napisano

Czyli mówicie Panowie aby jeździć i się nie martwić.  Nie ukrywam że jestem zaskoczony że te wgnioty się pojawiły prawdopodobnie w wyniku zbyt mocnego skręcenia obejmy od prowadnicy łańcucha. Skręcając ją nie słyszałem żadnych niepokojących dźwięków, ani nic co by zwróciło moją uwagę że coś jest nie tak. Przede wszystkim jestem zdziwiony że materiał się poddał tej obejmie. No ale trudno, jeżdżę dalej, uwielbiam geometrie tej ramy, a niestety ciężko już taką znaleźć zwłaszcza pod 26. 

Napisano

Obejma wygenerowała punktowy nacisk (chyba było to w miejscu gdzie się łączą jej części). Może rura ramy jest w tym miejscu jeszcze cieniowana.

Napisano

było to w miejscu gdzie się łączą jej części

dokładnie, te wgnioty powstały w miejscu o którym mówisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...