grzechu83 Napisano 17 Stycznia 2015 Napisano 17 Stycznia 2015 Witam Czy ktoś próbował czyścic rower takim wynalazkiem, jak mop parowy? Jeśli tak, to proszę o opinie (wraz z konkretnymi modelami). Pozdro
beskid Napisano 18 Stycznia 2015 Napisano 18 Stycznia 2015 Z tego co kojarzę to ma dość wysokie ciśnienie i temperaturę czyli dwa czynniki, które bym omijał z perspektywy czyszczenia roweru. Chyba, że wymyślili coś nowego.
tobo Napisano 18 Stycznia 2015 Napisano 18 Stycznia 2015 Załóżmy że działanie tego urządzenia nie jest niebezpieczne dla roweru. Jak chcesz nim myć/czyścić rower?
copone Napisano 18 Stycznia 2015 Napisano 18 Stycznia 2015 Można znaleźć na YouTube ludzi którzy myją rowery myjkami parowymi ( steam cleaner) ale nie mopem parowym - fizycznie chyba było by to trudne ze względu na budowę takiego mapa
realkrzysiek Napisano 18 Stycznia 2015 Napisano 18 Stycznia 2015 Ciekawe jak długo pociągnie rower czyszczony takimi myjkami?
copone Napisano 18 Stycznia 2015 Napisano 18 Stycznia 2015 Widzę, że w sprzedaży są parownice - zamiast mopa - może to i dobrze czyści i zabija bakterie, ale sam rower byłbym się tym czyścić
Tofi Napisano 18 Stycznia 2015 Napisano 18 Stycznia 2015 W przeciwieństwie do tego co widać na ekranie, to takie myjki parowe nie mają aż takiego ciśnienia by domyć rower z błota, zaś sama szkodliwość jest według mnie znacznie mniejsza niż w przypadku wiadra i gąbki, bo prawidłowo użyte urządzenie nie zostawia żadnej skondensowanej pary, a to co zostaje wyparowuje w oczach. Mam takie coś w domu ale służy do czyszczenia podłóg, bo tak jak tobo zauważył - były by problemy z funkcjonalnym użyciem takiego mopa, a parownice które dały by radę są drogie, nawet jak na miejsca w których to powinno być zakazane.
grzechu83 Napisano 18 Stycznia 2015 Autor Napisano 18 Stycznia 2015 Myślałem o czymś takim http://allegro.pl/myjka-cisnieniowa-clatronic-oczyszczacz-mop-parowy-i4901746531.html Technicznie nie powinno być problemu z wykorzystaniem. Ciśnienie mniejsze niż w myjkach ciśnieniowych, więc pomyślałem, że może bezpieczne.
copone Napisano 18 Stycznia 2015 Napisano 18 Stycznia 2015 Chyba szmatka nasączona detergentem i sprężone powietrze lepiej się sprawdzi
tobo Napisano 18 Stycznia 2015 Napisano 18 Stycznia 2015 Myślałem o czymś takim http://allegro.pl/myjka-cisnieniowa-clatronic-oczyszczacz-mop-parowy-i4901746531.html Technicznie nie powinno być problemu z wykorzystaniem. Ciśnienie mniejsze niż w myjkach ciśnieniowych, więc pomyślałem, że może bezpieczne. Tym możesz odparować kurz. Wynalazek w sam raz do zabrudzeń domowych i do roweru używanego staniem w garażu. Kup pędzel malarski 2 cale, drugi 1 cal. Do tego wiadro wody z płynem do mycia naczyń i po 10 minutach będziesz miał ten sam efekt. To cudo mam w domu, żona woli jednak klasyczne środki i sposoby.
Tofi Napisano 18 Stycznia 2015 Napisano 18 Stycznia 2015 To cudo mam w domu, żona woli jednak klasyczne środki i sposoby. Ma to jakieś ciśnienie porównywalne z myjką ciśnieniową?
jka Napisano 21 Stycznia 2015 Napisano 21 Stycznia 2015 Myślałem o czymś takim http://allegro.pl/myjka-cisnieniowa-clatronic-oczyszczacz-mop-parowy-i4901746531.html Technicznie nie powinno być problemu z wykorzystaniem. Ciśnienie mniejsze niż w myjkach ciśnieniowych, więc pomyślałem, że może bezpieczne. Kupiłem takie coś i szkoda kasy na to, mimo tego ze grosze kosztowało. Teraz stoi tylko w garażu, bo ani do roweru ani do domu się to nie nadaje. Fajnie wygląda tylko w reklamie. Na dodatek ja kupiłem od razu uszkodzone, grzałka była spalona 3 tygodnie czekałem na naprawę. Samo czyszczenie czegokolwiek tym też upierdliwe. Jedyne co w tym moim jest fajne to długi kabel do prądu, kiedyś tam się na coś przyda. Ma to jakieś ciśnienie porównywalne z myjką ciśnieniową? Porównania nie ma żadnego do myjki ciśnieniowej czy "karczeru" Pozdrawiam. jka
mklos1 Napisano 21 Stycznia 2015 Napisano 21 Stycznia 2015 @@grzechu83, Mopem parowym - nie widzę nic przeciwko. Przecież to tylko szmatka zwilżana parą. Natomiast czyszczenie strumieniem pary z tym trzeba uważać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.