Skocz do zawartości

[koło trekkingowe] kupić nowe czy składać

frigodaw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Okazuje się, że te ZAC 2000 są trudne do zdobycia

na allegro są: http://allegro.pl/obrecz-rigida-28-zac-2000-disc-36-otw-trekking-29-i5002325324.html

Z 29er masz jeszcze fajne DT:

DT Swiss 533D 29  - http://allegro.pl/obrecz-dt-swiss-533d-29-32h-wyprzedaz-29er-i5019645410.html

DT Swiss 485D 29 - http://allegro.pl/obrecz-dt-swiss-485d-29-32h-29er-wyprzedaz-i4994012357.html

o ile 533D słyszałem że jest ok, szeroka, wiec dobra pod sakwy, to 485D nie mogę znaleźć na stronie producenta, może ktoś się wypowie na temat tych obręczy.

Napisano

Cholera, albo przeliczyłem się z hajsem albo muszę zacząć lepiej się targować. 
Za komplet axelrims dp17, piasty novated d041sb i d042sb, szprychy DT champion + jakieś nyple życzą sobie 650. Gdybym zmienił szprychy na CN spoke to cena spadła by gdzieś do 560. Słaby interes dla mnie, tak jakby mnie kasowali jakbym brał wszystko osobno + zaplatanie łaskawie gratis.

Napisano

Dobre koła tyle kosztują,

wersja pancerna na 36 szprych:

OBRĘCZ MAVIC 29 XM 319 DISC 622x19  - 272.00

CN SPOKE 28 CZARNE - 115.20

PIASTA TYŁ NOVATEC D042SB DISC 4xMASZYNY  - 159.00

PIASTA NOVATEC D041SB - 95.00

Razem 641.20

Sensowna wersja na 32 szprychy:

OBRĘCZ MAVIC A119 622x19  - 110.60

CN SPOKE 28 CZARNE  - 102.40

PIASTA TYŁ NOVATEC D042SB DISC 4xMASZYNY  - 159.00

PIASTA NOVATEC D041SB - 95.00

Razem 467.00

Napisano

No niestety kolego, jak chcesz w miarę dobre to tyle to kosztuje ;). Ja za komplet dt535/dt competition/dt370 zapłaciłem ponad 600zł. Wyszło trochę taniej niż poszczególne części a zaplecenie gratis.

Napisano

co do kół kilka moich uwag..... szprychy jak najlepsze ;-) Bardziej preferuje sapimy szczególnie serie cieniowane są o wiele lepsze od DT. Przy wyborze obręczy... to z dwóch które wybierasz weź zawsze szerszą. Podwójne oczkowanie jest super... ale może być bez + podkładki ;-)))

Moja obserwacja szprychy Sapim race 2.0/1,8  wytrzymują większe obciążenia niż 2.0 . Tylko przy tych sugestiach koło mocno drożeje. 

Podstawa to dobrze zaplecione i uciągnięte koło (równomierny uciąg). Nie warto zbyt mocno szpanować kół, warto by koło nico było elastyczne.... w granicach rozsądku. Unikniesz uszkodzeń obręczy. Większość awarii to wyrwanie nypla z oczka- często razem z oczkiem. ;-(  

Daj zapleść koła doświadczonemu mechanikowi. 

Napisano

Na moje warunki jazdy myślę, że nie ma chyba potrzeby brać jeszcze lepszych szprych. W wielu sklepach sugerowano mi, żebym miast DT champion wziął CN spoke. Rozsądne to?

Napisano

na przód w przyszłości też przewiduję małe sakwy..

Przód jako tako się toczy, ale tył masakra

Jeżeli przód masz jeszcze ok, a także małych sakw jeszcze nie masz, może lepiej złożyć sam porządny tył. Przynajmniej masz pewność, że wydajesz kasę na konkretne rzeczy, przód nasmarujesz, przecentrujesz i ogień - w końcu liczy się to co w nogach :thumbsup:

Napisano

oj mnie wyniosło troszkę mniej. np. -piasty deore lekko użyte kpl. =50 zł - szprychy dt comp =72 zł - nyple mosiężne z odzysku - 0 zł dwie Ryde z-19 - 99 zł czyli 221 zł

No tak, ale jak już mam kupować to wolę poczekać dłużej i kupić nowe piasty, solidne szprychy i obręcze. Nie lubię dwa razy wydawać pieniędzy :)  
Napisano

ależ to są markowe koła,i cena -/ jakość są moim zdaniem na 5.

Dwa  lata katowane i w terenie i na mieście i pod sakwami i nic nie robiłem przy nich.

Oczywiście można lzej, 

można mocniej.

Ale czy to się opłaca?

Napisano

Dwa lata temu z mojego miasta wyruszała wyprawa dwójki maturzystów, jednego z nich mniej więcej znałem. Podczas podróży do Hiszpanii (6k km) ilość szprych, która pękła im w drodze była naprawdę duża. Całą wyprawę relacjonowali poprzez facebooka i co kilka dni czytałem o tym, że komuś zaś poszło koło :) Powiesz dużo ciężkich rzeczy wieźli, długi dystans, miało prawo. No tak, ale mieli sakwy na przód i na tył, więc nic nie wyszło była trochę odciążona. Wolę kupić raz a pewnie i nie mieć obaw. Poza tym, stricte trekkingowo jeżdżę kilka-kilkanaście razy w roku. Przez resztę czasu rower służy mi do śmigania po okolicznych miastach i wsiach :)

Napisano

...dlatego tylne koło musi być solidne-----NOWE SZPRYCHY+NOWE NYPLE+ DOBRY NACIAG (ale nie za mocny) . Mavic wyznaję zasadę że każda zmiana obręczy, przeplot = nowe szprychy + nyple. Ręcznie składane koło w dobrym warsztacie będzie zawsze lepsze od gotowców dostępnych w handlu- zawsze.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...