Skocz do zawartości

[malowanie] usuwanie nałożonej warstwy farby

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po 4 miesiącach od kradzieży odnalazł się mój Kross Hexagon V2. Złodziej przemalował ramę na czarno i wygląda on teraz wizualnie tragicznie w porównaniu do oryginału. Gdzieniegdzie prześwituje pierwotny kolor czerwony.

Chciałbym móc zdjąć nałożoną farbę bez naruszenia oryginalnej, pierwotnej warstwy.

Czy jest to możliwe i w jakim sposób oraz jakimi preparatami?

Napisano

W pierwszy rzędzie gratuluję że się znalazł, jeśli jest cały pomalowany to może być ciężko, spróbuj kupić butelkę nitro ew. benzynę ekstrakcyjną i sprawdzić gdzieś na mniej widocznym elemencie jak schodzi może użył taniego lakieru w aerozolu i uda się to zrobić.

Jeśli nie to scansol Cię ratuje ale i ten oryginalny lakier też zejdzie wtedy do gołej ram a to już się wiąże z powtórnym lakierowaniem, tyle mi na szybko przychodzi do głowy.

Oczywiście pisze o opcjach, które sam możesz ogarnąć w domu a koszt lakierowania to ok 100-250 zł w zależności jaki lakier i  jaką metodą 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dziękuję za poradę.

Użyłem rozpuszczalnika Nitro i farba schodzi. Moja rama 19" pochłonęła około 1l. Złodziej użył jakiejś taniej farby i jak się przypatrzyć to malował to raczej pędzlem. Momentami były spore zacieki, ale wszystko zeszło bez naruszenia oryginalnego lakieru.

Napisano

Policja do mnie zadzwoniła, że znaleźli bardzo podobny rower do mojego i wezwali mnie w celu rozpoznania. Miał na tyle dużo znaków szczególnych, że nawet przemalowany został łatwo rozpoznany.

Złodziej utrzymuje, iż kupił go na targu - albo mówi prawdę, albo sam przemalował i kłamie. Dla mnie nie jest to już istotne, ważne że się odnalazł. A w jakich okolicznościach znaleźli rower i złodzieja - tego też nie wiem.

Napisano

Cieszy mnie to że udało Ci się operacja:)

Możesz Sobie kupić jeszcze pastę polerską, lekko ścierną i przetrzeć nawet szmatką bawełnianą to odzyska dawny połysk jeśli nie był matowy wcześniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...