djzatorze Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 W pierwszym poście masz jak byk, że na 6 śrub... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) No to na bank źle zamontowana tarcza - nierówno dokręcone śruby lub skrzywiona podczas montażu. Ewentualnie uszkodzona piasta na gniazdach śrub (wiem, że nowa ale może uszkadzasz przy montażu tarczy). Innych możliwości nie ma.Idź do serwisu niech sprawdzą gniazda śrub - czy się nic nie powycierało, czy nie są skrzywione poza jedną płaszczyznę. Niech sprawdzą też czy tarcza jest prosta i zamontują kluczem dynamometrycznym. Ewentualnie tak jak ktoś pisał podkładki po śruby, żeby zredukować bicie.Dlatego CenterLock jest lepszy Nie ma problemu z montażem i gniazdami na śruby. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez kamfan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 22 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Kłaniam, A ja się zastanawiam dlaczego nikt jeszcze nie zaproponował najprostszej metody sprawdzenia czy tarcza jest faktycznie krzywa? Zdjąć klamota i położyć na kuchennym blacie i zobaczyć czy i gdzie się relo? Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Nikt nie zaproponował, bo kolega zmienił ją na nową, a jak zakłada na przód to jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastachaz Napisano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Dokladnie , wszystkie informacje sprawdzam po koleji Panowie ale co wrzucilem kolo do innego roweru i bylo bicie ale o wiele mniejsze... Zgupialem juz poprostu . Bede mial w sobote jeszcze inne rame to zobacze przy rozkrecaniu wszystkie opcje ktore podaliscie A tarcza jest na palaku i nie da nic bo nie jest to zwykla tarcza Co do srub to mysle ze gdyby, zepsul je z tylu to z przodu tez wkrecam tymi samymi kluczami itd. Dziekuje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 W takim razie pozostaje już tylko wizyta egzorcysty. Tak zupełnie poważnie, tarcza jest krzywa i koniec. Z przodu masz na pewno nieco większe odstępy między klockami i nie słyszysz ocierania. To samo w rowerze kolegi. Z tyłu masz ciasno to słyszysz ocieranie. Wyprostuj ją jak każdą inną, na pająku da się tak samo tylko więcej siły potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Next pomysł. Sprawdz czy któryś z tłoczków czasem sie nie zakotwiczył, czyli odmówił płynnego ruchu w zacisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 blacie i zobaczyć czy i gdzie się relo To działa tylko przy naprawdę krzywej tarczy, na mojej nie było widać krzywizny ale biła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 22 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Może mam ręce które leczą i oczy które widza ale w ten sposób widzę każdą krzywizne tarczy. Nawet tę niemal nieistniejącą Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Więc... w takim wypadku po prostu wziąłbym klucz do prostowania tarcz i ustawiłbym ją w odpowiedniej płaszczyźnie, albo poszedłbym do serwisu, żeby mi to zrobili. Bicie nie jest duże, więc naprostują bez problemu. Co do srub to mysle ze gdyby, zepsul je z tylu to z przodu tez wkrecam tymi samymi kluczami itd Ciężko powiedzieć, jak masz przestrzeń między klockami z przodu dużo większą niż z tyłu to ciężej zauważyć bicie. Jak masz inny model piasty z przodu to też może być ona mniej czuła na "skrzywienie" tarczy przez nierównomierne dokręcenie śrub. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez kamfan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastachaz Napisano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 tak przód to 525 shimano a tyl to jak pisałem 475 lub sram 506 comp.patrzyłem bardzo uwazanie i roznica moze jest i inna ale nic nie bije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi