mastachaz Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Witajciemam dość dziwny problem i za nic w świecie nie udało mi się samemu zlokalizować problemumianowicie od jakiegoś czasy moja tarcza w tylnym kole zaczęła bić przez co obciera i wydaje straszne dźwięki.kupiłem kolejna tarcze oraz nowe koło gdyż myślałem ze piasta była uszkodzona ,problem nie znika ,tarcza jest prosta na przednim hamulcu jak ją zamontuję nic nie bije sprawdzane na 3 tarczach , problem występuje jedynie z tyłu.wszystkie częsci są nowe tzn hamulce , koło ( 2 rożne piasty shimano m475 oraz sram 506comp),tarcza oraz zacisk. nagrałem filmik na którym widać jak dziwnie tarcza bije. https://www.youtube.com/watch?v=WInGXd21x5Ubędę wdzięczny za każda pomoc.dziękuje ----------------------------------------------------------------------------dane:Hamulce:Shimano XT M785Tarcza:Shimano XT RT76 203mm - 6 śrubPiasta: Shimano m475/Sramp comp 506 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Naprzemiennie dokręcałeś śruby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AOLEK Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Może rama z tyłu delikatnie skrzywiona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastachaz Napisano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 tak dokręcałem sprawdzałem po kilka razy i wogole , raczej nie mozliwe aby rama sama od siebie sie skrzywiła . jezdze tylko po miescie na tym rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 (edytowane) A walnij ja delikatnie plastikową rączką wkrętarka wmiejscu gdzie obciera o klocek. Takie bicie jak na filmie to żadne bicie. Troche odwagi i zdecydowanie w dzialaniu a jutro z uśmiechem wspomniesz sobie dzisiejszy 'problem'. Przyczyny? Obstawiam wadę mocowania tarczy w piaście lub nieodpowiedni montaż z Twej strony-niesymetryczna sila dokręcania. Zdarza się też wada fabryczna samych tarcz Shimano-wtedy reklamacja.203mm to już kawał blachy wiec coś tam może być nie tak. Osobiscie kupilem 2szt rt76 na 6 śrub, jedna o.k. druga niestety z biciem.10 minut uwagi i po problemie. Głowa do góry ! Rama , jej haki mają sie nijak do rotacji piasty i tarczy. Zaś w sprawie prostowania tarcz istnieje do tego specjalne narzędzie ktore zapewne posiada pierwszy z brzegu serwis.Ale tu i teraz w tym przypadku mozna sobie poradzić w domu. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez ronina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastachaz Napisano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Juz je prostowalem ale nic nie pomoglo , dlatego kupilem nowe kolo , problem dokladnie na 3 tarczach i 2 roznych piastach Na kazdej wyglada identycznie mysle ze dokrecam ok po przekatnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 A gdy jedziesz też ociera?Pytam bo czasem problem znika w trakcie jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastachaz Napisano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Tak jak jade jest glosniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Jak masz tarcze na IS6 to ją sobie w zwyczajnie wycentruj i będzie spokój Jak ? normalnie, z puszki po piwie lub tez cocacoli wycinasz blaszki i podkładasz pod tarcze w odpowiednich miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastachaz Napisano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) ja rozumiem ale 3 rozne tarcze i 3 rozne piasty i ciagle bije , ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ? Edytowane 19 Stycznia 2015 przez mastachaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleczek1988 Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 moim zdaniem to musisz poćwiczyc z regulacją zacisku niby banalnie łatwe ale czasami bywa to upierdliwe przy okazji lekko naprostuj tarczę bo na filmie widać że krzywa oraz zmień klocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Zgadzam się z @@oleczek1988, bo to wcale takie proste na adapterze nie jest tym bardziej przy tarczy 203mm A tak na marginesie każda nowa tarcza ma minimalne bicie. Spróbuj ją w rękach (przez szmatkę) wyprostować w miejscu gdzie dotyka klocka i użyj trochę siły - z tarczą się nic nie stanie( no chyba że się wyprostuje ) Pomęcz też zacisk trochę - jak masz poluzowane śrubki to zaciśnij klocki na tarczy to się sam powinien ułożyć a reszta to już tylko kosmetyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 ja rozumiem ale 3 rozne tarcze i 3 rozne piasty i ciagle bije Nie nie rozumiesz nie rozumiesz słowa centrować może masz krzywią piastę, albo pecha. Ja na wycentrowanej tarczy śmigam chyba 3 rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Wszystko ok, ale albo Ty źle podajesz objawy, albo przyczyna tkwi w ogóle gdzie indziej. Bo skoro ten sam problem tyczy się różnych tarcz, tzn. przyczyna nie tkwi w tarczy. Skoro przekręcasz ją na przód i wszystko jest cacy i to bez regulacji zacisku, no to coś jest nie halo. Skoro zmieniłeś koło i dalej jest ból, to mocowanie w piaście też bym metodą dedukcji odrzucił. Wsadziłbym jeszcze to koło komu innemu w ramę i sprawdził. Wykrzywienie si ramy nie jest takie nieprawdopodobne, szczególnie w tak małym stopniu. W ogóle to dość dziwne, że używasz roweru do jazdy po mieście i masz z tyłu tarczę 203 mm. Rama w ogóle jest przystosowana do takiej tarczy? Bo jeśli masz sztywną ramę, to tylko nieliczne jakieś pancerne ramy są przystosowane do tego rozmiaru tarcz. Nie zdziwiłbym się , gdybyś zwichrował ramę jakimś mocniejszym depnięciem w hamulec. Podaj jakieś dane nt. roweru, może się coś rozjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastachaz Napisano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 (edytowane) możliwe drogą dedukcji zostaje właśnie rama tylko , rama to leader fox dragstar 14 cali rocznik 2008 . jutro obadam w innym rowerze.raczej nie hamowałem ostro na poczatku wszystko było okklocki są nówki jezdziłem na nich kilka godzin , tak jak i reszta.tarcze duże bo tak mi się podoba to czemu by nie ;-) rower: http://www.forumrowerowe.org/garage/vehicle/5661-leader-fox-dragstar-dirtparade/ Edytowane 20 Stycznia 2015 przez mastachaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 To akurat jest rower do cięższych zadań, pytanie jaką tarczę dopuszcza producent. Wsadz koło w inną ramę, zobaczysz co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Wg mnie jest to zwyczajnie lekko krzywa tarcza, można ją wyprostować ręką w 5 minut, bez zdejmowania koła. Pomaga w tym marker. Zaznaczasz sobie na krawędzi tarczy miejsce, gdzie ociera ona o klocki. Obracasz kołem, ręką doginasz i zmazujesz oznaczenie. Powtarzasz do skutku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Krzywa tarcza? No ok, tylko dlaczego po przekręceniu do przedniej piasty nagle się sama prostuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Krzywa powierzchnia piasty, może brud, na tak dużych tarczach wystarczy minimalne skrzywienie by dało wyraźny efekt. Teraz albo sobie wycentrujesz tarczę na mocowaniu, albo masz znajomego super tokarza co potrafi zjechać kilka- kilkanaścietysięcznych milimetra. Mógł się jeszcze mimośród zrobić na zajechanych łożyskach, ale jeżeli piszesz, że masz nowe koło i to samo, to jednak coś innego. P.S. Wykrzywiona rama nie daje efektów co okres obrotu koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Może przedni hamulec ma większy prześwit między klockami i nie słychać bicia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastachaz Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 to nie o prześwity chodzi bo tarcza jaka kol wiek z tylu ma bicie a przodu jest idealnie.dziś przekrece koło razem z zaciskiem do innego roweru który jest nowy i na pewno nie ma krzywej ramy np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Pomiedzy tarcze a piastę zaimportuj wycięte z pepsi blaszki.Zainstaluj je w miejscu gdzie tarcza bije w strone koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Zainstaluj je w miejscu gdzie tarcza bije w strone koła. No przecież od samego początku o tym mówiłem -_-' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Poparłem Cie tylko by autor przekonał się w jednej ze słusznych podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Tarcza jest na CenterLock? Jeżeli tak to złe zamontowanie tarczy raczej odpada. Ale z drugiej strony takie czasowe obcieranie tarczy to może być wyłącznie wina skrzywienia tarczy... Edytowane 22 Stycznia 2015 przez kamfan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi