Skocz do zawartości

[okulary] po co sa zolte/pomaranczowe szkla

lulek

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Odkopię... bo temat chyba spasuje najlepiej pod moją wątpliwość.

Na wstępie uprzedzam, żem przecież noob. Możliwe że walnę herezję... ale...

po co okulary na rowerze?

Tzn. niby to jasne: przeciwsłonecznie, tudzież by nie zarobić trzmiela czy wróbla w oko. Czy jest jeszcze jakiś bardziej wzniosły cel jazdy w okularach?

Hm, pro.... jakoś nigdy nie lubiałem okularów jakichkolwiek na rowerze, choć zwykle jeździłem w normalnych przeciwsłonecznych jeśli już a poza tym nie noszę żadnych stale.

Gdybym dostrzegł w tym sens wart inwestycji, to oprócz kasku i to by się dorzuciło. Ale aż strach pomyśleć... żeby mnie czasem nie pociągnęło dalej ku obcisłym gaciom... tfu, nic z tych rzeczy. Oby.

ja mam zwykłe okulary korekcyjne a widzę dużą różnice jak jadę z kolegami którzy nie mają żadnych...po zjazdach i w trakcie płaczą, dłubią bo mucha itp

jeszcze chronią przed wysuszaniem gałki ocznej w jakimś magazynie było kiedyś ładnie podane na tacy dlaczego warto w B) jeździć

Ja na co dzień też okularów nie noszę ale noszę lecz na rowerze nie wyobrażam sobie jazdy bez nich - nawet do pracy wiosną/latem mimo, że mam ~3,5 km w jedną stronę. Nosząc okulary podczas jazdy mam pewność, że żaden paproch, kurz albo odprysk spod opon (moich lub kogoś z przodu) nie wpadnie mi do oczu, no chyba że z boku coś wleci wtedy to nie ma mocnych B)

1. Owady. Mucha czy inny owad w oku może stać się przyczyną nie tylko wypadku, ale i zapalenia spojówki lub innej choroby - że już nie wspomnę, jak to uprzykrza jazdę, zwłaszcza latem, kiedy co chwila wjeżdża się w chmary meszek B) ;

2. Piach, pył, błoto, spaliny... wszystko to podrażnia oczy - ja np. po jeździe bez okularów miałam je zawsze zapuchnięte przez kilka dni - a nierzadko przyplątywało się ropne zapalenie brzegów powiek. Dyskomfort zarówno samopoczuciowy, jak i estetyczny. U mnie wystarczy krótka przejażdżka po szosie, żeby oczy, pozbawione okularowej osłony, zaczęły szwankować.

Błogosławione niech będą bezbarwne szkła - dzięki nim nie muszę już po zmroku stawać przed dylematami z greckiej tragedii rodem: jazda po omacku czy zapuchnięte, ropiejące powieki :D ...

Pozdrówko rekomendujące :P

Hehm, no to sprawa prawie jasna. Kwestią jest tylko kasa. Jak się znajdzie, to będzie kask + być może jakieś sensowne binokle no i kawał lansu:) normalnie gotowy. Będą mnie w szkole palcami wytykać jak nic. Rowerzystów tam dostatek, ale fanatyków nie widziałem.

• Mod Team

Czemu jeszcze nikt nie dodał chyba najważniejszej rzeczy, że okulary te z wyższej półki cenowej czyli od 100 zł wzwyż mają szkła z filtrem UV, czyli jest to dodatkowa ochrona oczu przed szkodliwym oddziaływaniem promieniowania.

Co niektórzy lekarze mówią, że człowiek na codzień powinien nosić takie szkła, w celu ochrony tego ważnego zmysłu jakim jest wzrok.

Będą mnie w szkole palcami wytykać jak nic.

też mi sie tak wydawało kiedy swój lans organizowałem,

spotkałem sie tylko z uznaniem że to co robie staram sie robić bezpiecznie - kask, rozsądnie - okulary, i wygodnie - strój rowerowy,

jeździsz dla siebie , czy dla kumpli ?

żeby mnie czasem nie pociągnęło dalej ku obcisłym gaciom... tfu, nic z tych rzeczy. Oby.

Będą mnie w szkole palcami wytykać jak nic.

Bez obcisłych gaci :D to raczej nie spodziewaj się wielkiego wytykania palcami :D

Ale jak na wiosnę pojawisz się w długich lajcrach, to cała szkoła będzie Cię kojarzyć :P

A tak przy okazji to dziwne być rowerzystą i przeciwnikiem odzieży kolarskiej :D

To ironia była generalnie:p I tak już mię wytykają niemalże:D Jedyny w klasie co na rowerze jeździ to już podpada. Oczywista, że olewam to, co inni o tym sądzą. Będzie trzeba to się zorganizuje lans jak należy.

Co do tych w/w tanich sztuk... dobre to jest w granicach rozsądku? Znaczy tak się wdrażam w tematykę binokli, ale co takie porządne mieć powinny? Zgaduję, że dobre by były wymienne szkła (choć to może kosztuje...) choćby żeby nie trza było latem innych przeciwsłonecznych targać...

W Decathlonie można czasem dostać całkiem tanie okulary z wymiennymi szkłami. Bywa, że mają przeceny nawet i na 30 pln - ale dotyczy to z reguły małych rozmiarów, chyba dziecięcych, bo ledwie na mnie pasujących, więc dla faceta raczej odpadają :D . Ale za 60-70 zł da się już kupić bardziej standardową parę :D

Pozdrówko lokalizacyjne :D

• 2 tygodnie później...

Pewnie ktoś o tym już pisał w innych tematach ale w razie czego ja napiszę tutaj :)

Czemu jeszcze nikt nie dodał chyba najważniejszej rzeczy, że okulary te z wyższej półki cenowej czyli od 100 zł wzwyż mają szkła z filtrem UV, czyli jest to dodatkowa ochrona oczu przed szkodliwym oddziaływaniem promieniowania.

Co niektórzy lekarze mówią, że człowiek na codzień powinien nosić takie szkła, w celu ochrony tego ważnego zmysłu jakim jest wzrok.

I o ile na codzień nie jest to aż tak ważne, to gdy zakładamy przyciemnione okularki => zmniejszamy ilość światła docierającego do oka => źrenica się rozszerza => do oka dociera wielokrotnie więcej promieni UV, niż normalnie => to już na dłuższą metę jest niebezpieczne. Dlatego okulary przyciemniane czyli nawet w jakikolwiek sposób barwione muszą mieć filtr UV.

No, na pewno taniej niż 100zł też są, ale zastanawia mnie, czy nalepka "UV 400" itp na okularach "marketowych" za np 30zł świadczy rzeczywiście o ochronie oczu, czy o marketingowej ŚCIEMIE..?

• 4 tygodnie później...

Pytanie co to dla nich znaczy "UV 400" - ochrona UV do 400nm - ale od wyzszych, czy niższych wartości? :>

UV-A, UV-B czy UV-C.....

Pewnie tak czy siak mamy po nich zaćmę,albo odparzenia od kiepskiego plastiku......

Nie jestem tego pewny, ale nikt mnie nie przekona, że gówienka ze straganu za 15zł z VAT mają bezpieczne filtry (jak dla mnie to sam plastik...)

W Decathlonie można czasem dostać całkiem tanie okulary z wymiennymi szkłami. Bywa, że mają przeceny nawet i na 30 pln - ale dotyczy to z reguły małych rozmiarów, chyba dziecięcych, bo ledwie na mnie pasujących, więc dla faceta raczej odpadają :) . Ale za 60-70 zł da się już kupić bardziej standardową parę :)

Pozdrówko lokalizacyjne :P

Witam,

Kupilem w decathlonie okularki za 30zl bez zadnej promocji, normalny rozmiar, wymienne szkla, ciemne i bezbarwne. Spisuja sie swietnie, drugi sezon juz w nich jezdze. polecam te marke

pozdrower

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...