lulek Napisano 16 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 bo na pewno nie po to zeby przyciemniac ;] ale chodzi mi o to czy one se przeznaczone do tego zeby popoludniu bylo lepiej widac (jak sie sciemnia) czy np w ciagu dnia jezdzac po lesie - zeby syf do oczu nie lecial? a moze jeszcze jakies pomysly? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike87 Napisano 16 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Moim skromnym zdaniem to okulary te mają chronić nasze oczy w słoneczny dzień przed promieniowaniem UV dzięki filtrom, a w dni kiedy pogoda jest gorsza, czy jedziemy przez las wyostrzają i rozjaśniają "obraz" dzięki czemu lepiej wszystko widać. Poza tym nawet w brzydką pogodę po założeniu tych okularów poprawia się humor i wydaje się, że dzień jest słoneczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartoss Napisano 16 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Pomaranczowe okulary wg. mnie sie nie nadaja na sloneczny dzien, bo jeszcze gorsza kaszane w nich widac. Za to sa dobre na wieczor, jak sie sciemnia, poniewaz widzimy ostrzej i... noooooo jasniej troche, nie wiem jak to wytlumaczyc, jak ktos jezdzil w nocy na nartach w takich to wie najlepiej, ze wyostrza stok, ze kazdza mulde i zagiecie terenu widac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 17 Lipca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Poza tym nawet w brzydką pogodę po założeniu tych okularów poprawia się humor i wydaje się, że dzień jest słoneczny O właśnie. I z tego samego powodu w moich okularkach brakuje mi niebieskich szkieł na upalne dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 17 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 kolorami zainteresowałem sie kiedy koleżanka dała mi przymierzyć swoje różowe /autentycznie / okulary jaki piekny świat kiedy zobaczyłem złotawe od razu je kupiłem oprócz optymistyczniejszego spojrzenia na świat żadnej innej rewelacji nie zauwazyłem a o żadnym rozjasnianiu o zmierzchu to mowy nie ma chwyt marketingowy na słońce przyciemnione a na bezsłońce bezbarwne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 17 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 a o żadnym rozjasnianiu o zmierzchu to mowy nie ma chwyt marketingowy No to chyba jakieś kiepskie masz okulary, bo mój kumpel ma jakieś droższe z żółtymi szkiełkami to jak je założyłem to normalnie aż byłem w szoku tak mocno rozjaśniały. Na dworze już szaruga a przez te okulary było widać jakby właśnie było słoneczne południe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gromosmok Napisano 17 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 ŻÓŁTY I NIEBIESKI :w nocy lub przy mgle poprawia widoczność i percepcję rzeźby terenu ale nie filtruje światła słonecznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 17 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Szczerze mówiąc prawie cały czas śmigam z pomarańczowymi szkłami w słoneczne dni wcale aż tak bardzo nie przeszkadzają, jedynie na kiepskie warunki pogodowe czasem w nocy biore przeźroczyste. A ciemne, to już jak mam zamier jechać cały czas po asfalcie w słoneczny dzień. Pomarańczowe, lekko rozjaśniają i wyostrzają obraz, sltego najbardziej właśnie te przypadły mi do gustu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lulek Napisano 19 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 a ja tam w sloneczne dni caly czas uzywam przyciemniajacych, jak sie sciemnia to wladam pomaranczowe... dzisiaj od 17.00 jezdzilem w pomaranczowych - w sumie ok, tylko jak przez 2-3 kilosy mi slonce swiecilo prosto w oczy to myslalem ze szalu dostane... ale tak pozatym to pomaranczowe sa git ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otter Napisano 21 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 żółte szkła są do jazdy o zmierzchu i nocą, oko jest takie że najgorsza pora to szarość kiedy słońce już zajdzie, wtedy przedmioty zlewają sie z otoczeniem i trudno jest je odróżnić. W nocy natomiast przyciemniają światła samochodów jadacych z naprzeciwka a czerwony staje sie bardziej "czerwony" nie wiem jak to określić Jesli chodzi o filtry UV to większość przedmiotów blokuje promieniowanie UV, wiem że są specjalne szyby które mają za zadanie właśnie przepuszczać promieniowanie UV. Każda ochrona na oczy jest dobra, lepiej w słoneczny dzień mieć na oczach okulary z bazaru za 5 zł niż nie mieć NIC. Nie mówie już o owadach które podczas jazdy mogą uderzyć w oko a mniejsze muszki wpadają do oczu co jest bardzo uciążliwe :025: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snuffi Napisano 21 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 zolte sa dobre jeszcze z jednego powodu - jak sie ma na deszcz/ku wieczorowi to nie przyciemnieja, zadne bloto/deszcz/kamyczek/robal itp nie pocharata ci oczu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 21 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Świetne są też w lesie, nie wyobrażam sobie jazdy w ciemnych szkłach po lesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diensdale Napisano 21 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Co by nie mowic o kolorze szkiel chronia oczy przed wiatrem i dzidoskimi muchami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 21 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 ja tylko używam zółtych o zmierzchu rozjasniaja a w dzień pozwalja jechac bez problemow ma okularki b-skin z wymiennymi szkłami 9 niebieskie żółte i przeźroczyste używam tylko żółtych są najlepsze... nawet w nocy je zakladam sa lepsze w nocy od przeźroczystych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 22 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 ja tylko używam zółtych o zmierzchu rozjasniaja a w dzień pozwalja jechac bez problemow ma okularki b-skin z wymiennymi szkłami 9 niebieskie żółte i przeźroczyste używam tylko żółtych są najlepsze... nawet w nocy je zakladam sa lepsze w nocy od przeźroczystych... ciągle cos nowego sie dowiaduje może po prostu mam uszkodzony wzrok kiedyś z kolegą o szarówce wracalismy z pracy nagle kolega zamiast skręcić pojechał prosto do rowu okazało sie że cierpi na tzw kurzą ślepotę widzi jak jest jasno lub ciemno a w szarówce ma duże problemy skoro tak wielu kolegom żółte rozjaśniają i pasują to tylko wadą wzroku moge wytłumaczyc że mi nie pasują a że w okularach trzeba jeździc to wszystkim wiadomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BarteX88 Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Mam okularki Accent Onyx z dwoma parami szkieł :ciemnozielone (na słoneczne dni) i pomarańczowe (na te pochmurne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekBora Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Żółte szkła poprawiają kontrast. Ja takich używam, do XC po lesie super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lulek Napisano 30 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 z tym sie zgadzam, w lesie widac wspaniale! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekka Napisano 3 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 no poprawiają widocznosc ;] ja zawsze jezdze w okularach... a raz sie przejechałem "po bułki do sklepu" i osa w oko mi wpadła... więc teraz jezdze w nich również dlatego zeby chroniły przed owadami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaiX Napisano 16 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Dzisiaj pierwszy raz założyłem pomarańczowe i pod wieczór był git, ekstra "ostry" obraz jednak jak się bardziej ściemiło to się zabic w lesie można - nic nie widać. Chyba na noc/poźny zmierzch to przezroczyste lub żołte bo pomarańcze rady nie dają. :029: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekBora Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Czy ja wiem, ja praktycznie cały czas jeżdżę już w żółtych. Wręcz wydaje mi się, że po lesie jak się ściemnia bardzo pomagają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astronaut Napisano 26 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Żółte/pomarańczowe szkła są zdecydowanie do jazdy po lesie. Separują zielony kolor od reszty - stąd ów efekt rozjaśnienia. Zwiększają kontrast. Innym przykładem są lornetki z pomarańczowymi/bursztynowymi powłokami na szkłach - mają eksponować brunatny/brązowy kolor na tle zieleni - takie lornetki stosuje sie w leśnictwie/obserwacji ptaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hexagon Napisano 26 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Po lesie jak najbardziej ale ja żółte ''ubieram'' wtedy gdy jest pochmurno lub puźno. Różnica jest i to duża. Lepiej widać brzegi kamieni, przedmiotów i w ogóle zarys wszystkiego się wyostrza. P.S pozdrawiam Rybniczanina ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 27 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Co do przepuszczalności światła, Accent podaje na instrukcji wymiany szkieł kilka informacji: Jeżeli chodzi o okulary Accent Shadow szkła szare przepuszczają 20,593%, światła szkła pomarańczowe 56,904%, szkła zółte 69,462%, przezroczyste 89,199%. Więc jednak żółte i pomarańczowe zatrzymują trochę światła. Każdy model accenta ma trochę inne wartości przepuszczalności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 28 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Ja mam żółto fioletowo złote (zależy pod jakim kątem się patrzy) w każdym bądź razie dobre okulary są to blue-blockery taki filtr co wycina ze światła widzialnego składową niebieską Dzięki czemu masz o wiele lepszy kontrast gdyż bardziej dziłają pręciki niż czopki taki uboczny efekt działania tego filtra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.