Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam.

Dzisiaj po dłuższej przerwie postanowiłem pokręcić trochę. Podczas jazdy i odblokowaniu amorka słyszałem, dziwne odgłosy podczas jazdy po nierównościach - jakby metal stukał o metal, najczęściej jak amor był w górze jakby dobijał do czegoś. W grudniu tego nie miałem. Rower i amor ma przejechane niecałe 900km. Golenie przeważnie czyściłem. Trochę sobie postał w domu. Co mu się mogło stać. Dopompowałem ciśnienie ale to nic nie pomogło. 

Ktoś dopomoże? 

Edytowane przez cinek1987cinek
Napisano (edytowane)

Hmm, tam jest taka podkładka falista (wave spring) i to ona może być problemem. Poszukaj na necie/forum bo już było o niej pisane. Może to ona być przyczyna.

Edytowane przez lucass3
Napisano

Najpierw poczytaj czy objawy są takie same i jak się problem rozwiązywało. Na 100% nie jestem pewny czy to to, ale kojarze, że stuki metaliczne połączone były właśnie z tą podkładka.

Napisano

Zastanawiam się czy ingerować czy oddać na gwarę :(

Jak masz gwarancję na rower to bym się nawet nie zastanawiał tylko od razu go oddał. Każda udowodniona ingerencja w rower przeprowadzona nie w autoryzowanym serwisie łączy się z utratą gwarancji więc nie ma o czym myśleć.

Napisano (edytowane)

W poniedziałek jadę do sklepu gdzie kupiłem. Niech ocenią.

W sumie wymieniłem tylko korbe, ale to z tym nie ma nic wspólnego. Dziwne, że po miesięcznym staniu coś się zrypało.

Edytowane przez cinek1987cinek
Napisano

Szczerze to lepiej wróć do starej. Często gwarancji udziela się na sprzęt w oryginalnej specyfice a zmiana korby sprawia że ta specyfikacja oryginalną już nie jest i mogą się tego przyczepić.

Napisano

Nie, brak oleju nie wpłynąłby na stukanie widelca.

Faktycznie problemem może być ta podkładka lub coś wewnątrz mogło się poluzować i przy ugięciu stuka.

• 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...