Skocz do zawartości

[Amortyzator] RS Domain 318 vs. Pike 409

ukulele

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Właśnie sprzedałem starego amorka i poszukuję czegoś nowego.
Znalazłem dwa bardzo interesujące ogłoszenia RS Domain 318 i Pike 409.
Obydwie sztuki mają u-turn, domain 115 mm - 160 mm, a pike 95-140 mm.
Amorek do ramy Dartmoor Phantom, więc zapewne będe jeździł na około 140 mm. Zastanawiam się, który byście polecili i który jest tu po prostu lepszy?
Pike http://olx.pl/oferta/rock-shox-pike-409-stan-bdb-polecam-ns-dartmoor-argyle-fox-CID767-ID7umIN.html
Domain http://olx.pl/oferta/rock-shox-domain-318-u-turn-115-160mm-amortyzator-dh-zam-za-lzejszy-CID767-ID7GmOb.html
Pozdrawiam

• Mod Team

W zasadzie To widelce to innych zastosowań ale pike był na tyle dobry ze go wsadzali wszędzie :D enduro, street, dirt ... wszedzie sie sprawdzał, domain to już freerideowy wideł, cięższy, i mocniejszy. Weź taki który podpasuje ci stylowi jazdy. Nie uwzględniając oczywiście ich stanu :P

Serwis takiego widelca to ok 100zł, kompletny z oringami, uszczelkami, olejami, w serwisie pewnie ze 150 lub więcej.

Tak, ale czy któryś z tych modeli jest po prostu lepszy od drugiego pod względem kultury pracy itp czy są to mniej więcej równe sobie amorki? Biorę pod uwagę te konkretne egzemplarze z linków i się zastanawiam, którego z nich wybralibyście Wy i dlaczego?

Pozdrawiam.

• Mod Team

podejrzewam ze pike będzie lepszy bo ma teflon a domain chyba tylko chrom. Poza tym domain ma chyba bardziej tępą charakterystykę tłumika ( większa kompresja początkowa) , która z reszta można zwiększać bo ma pokrętło od kompresji a pike tylko "blokadę", w sensie działa tak samo ale pike ma tam sprężynę :P i pokrętło odbija. Ale wiadomo, poradzić sobie z tym to żaden problem jak by ktoś chciał.

Poza tym konstrukcyjnie sa niemal identyczne. Ale pike golenie 32 domain 35 :P spora różnica :P

Tak jak kolega wyżej napisał, Pike będzie bardziej uniwersalny. O kulturze pracy za bardzo nie ma co mówić, bo to ta sama marka.
Jeździłem z Pike'em, jeździłem z Domain'em - mimo wszystko polecałbym PIKE'a. Lżejszy, teflonowe lagi, wg. mnie lepsze bebechy. Z drugiej strony golenie 32 vs 35, ale chyba musiałbyś ważyć ze 120 kg, żeby go zajeździć po jednym sezonie :)

Edytowane przez BrunoWarszawa