MartinH Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 Stoję przed zakupem podemonstracyjnej ramy Gianta XTC (był na niej złozony rower w sklepie). Mam pytanie do ludzi, którzy siedzą w temacie, czy jeśli sklep wystawi mi fakturę na tę ramę, bez książki gwarancyjnej to czy zgodnie z gwarancją Gianta (wszak będę pierwszym właścicielem tej ramy) mogę liczyć na 5 letnią gwarancję? Jak wygląda reklamacja w Giancie? Czy wymagają karty gwarancyjnej czy wystarczy wspomniana faktura? Z tego co się orientuję polskie prawo zezwala na paragon/fakturę? EDIT: Rama nie jest zarejestrowana na stronie Gianta, czyli mogę nawet uzyskać dożywotnią gwarancję?
cinek1987cinek Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 Z tego co czytałem to trzeba zarejestrować ramę do miesiąca od zakupu. I w sumie mi też się nasuwa takie pytanie, czy jak minął miesiąc to czy warto jeszcze rejestrować ?
MartinH Napisano 15 Stycznia 2015 Autor Napisano 15 Stycznia 2015 Dobra, można zamknąć, sprzedający daje fakturę i wypisaną kartę więc będę mógł zarejestrować na stronie Gianta
marcinusz Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 Zadałeś te pytania w sklepie? Na podstawie faktury lub paragonu masz 2 lata odpowiedzialności sprzedawcy (sklepu). Jeśli nie wydadzą dokumentu gwarancji, to wątpliwe czy w razie potrzeby uda ci się z niej skorzystać. Nie wiem czy giant wydaje książke gwarancji do ramy czy tylko do całych rowerów. Edit: spóźniona odpowiedź
MartinH Napisano 15 Stycznia 2015 Autor Napisano 15 Stycznia 2015 Likwidacja sklepu, sklep figuruje na stronie Gianta, zakup przez Allegro więc myślę że wszystko będzie OK
marcinusz Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 Ja mam XTC'09 z 20tys. przebiegu. Jeśli trafisz na równie udany egzemplarz, to na pewno będzie OK
errwin Napisano 20 Stycznia 2015 Napisano 20 Stycznia 2015 Dobra, można zamknąć, sprzedający daje fakturę i wypisaną kartę więc będę mógł zarejestrować na stronie Gianta Byłbym ostrożny w kwestii pewności gwarancji, sam chciałem dwa lata temu kupić ramę XTC rozebraną z roweru wiszącego w sklepie. Ze sprzedawcą w Uni-sport na Chorzowskiej ustaliliśmy cenę końcową ramy, formalności typu faktura po czym okazało się, że Giant NIE UDZIELA gwarancji na ramy z rozbiórki rowerów ! Jak chcesz szczegóły to pytaj.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.