Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mam poważny problem ;( Zacząłem składać rower dla żonki na ramie x-caliber 9 oraz amorku xc32. Po moich super tajnych obliczeniach wyszło, że rama 17,5 powinna być idealna no może troszkę większa ale i tak żonka nie szaleje po lesie (164 cm wzrostu).

Wszystko fajnie rower praktycznie złożony zostały tylko koła, a że siedzę na chorobowym postanowiłem wadzić moje koła 26 cali i co się okazało teraz rower jest w sam raz a jak wsadzę 29 cali to cały bajk podwyższy się o 3 cm  :icon_confused:. Co zrobić aby obniżyć ten rower?

Amortyzator to xc32 solo air orientuje się ktoś czy można zmienić skok na 80mm? Z tego co widzę to występują 80mm nawet na tabliczce napisane jest ciśnienie dla 80mm. Zyskałbym wtedy 2 cm na przodzie + dodatkowo jakieś oponki mniejsze coś 2.00. Jak uważacie taki zabieg będzie odpowiedni i czy w ogóle coś da?

Jeśli nic to nie da to najwyżej będzie jeździła w szpilkach   :woot:

Zastanawiam się czy w ogóle to był dobry pomysł aby osoba o takim niski wzroście śmigała na 29erze ;/

Jakie są "najlepsze" pancerze i linki do avid bb7?

Edytowane przez z0neee
Napisano (edytowane)

29er to ogólnie bardzo zły pomysł dla osoby o wzroście 164cm.

Oprócz tego na wzrost 165cm, do śmigania po lesie, powinieneś szukać ramy maksymalnie 16 calowej!

17.5 cala w rowerze 29er jest dla człowieka o wzroście 170-180cm.

Jakkolwiek byś nie kombinował, rama 17.5 cala bedzie po prostu za wielka. Tego nie da sie naprawić. Mniejszą ramę dopasujesz dłuższym mostkiem i sztycą a z za wielką rama nie zrobisz już nic. Wiem co mówię, bo mi kiedyś sprzedawca doradził zakup MTB 21 cali dla moich 182cm wzrostu. Pół roku się pomęczyłem i rower zmieniłem. Nie żałuję.

Edytowane przez rambolbambol
Napisano (edytowane)

kurde ale pech, nie wiem co pokusiło ;/ W sumie git, że nie kupiłem jeszcze kół. To amorek + rama idą na sprzedaż kur...  :verymad:

chociaż jakby wymienił żonę... to jest pomysł

Edytowane przez z0neee
  • Mod Team
Napisano

Przejajko :D

Kto Ci poradził 17.5 cala dla osoby 164cm wzrostu i to jeszcze wielką kiszkę???

Pewnie, że można wsadzic niska osobę na 29-era, wystarczy popatrzyc na nickie laski w Pucharze Świata, ale taki rower to poprostu pokraka jest i uzyskuje sie dopasowanie mostkami o kosmicznie negatywnym wzniosie oraz kierami poodwracanymi w jakieś wymyślne kierunki...

Poza tym zawodowcy to jeżdżą zawodowo na tym za co im sponsor zapoda...

Słaby pomysł generalnie...

Jeśli już koniecznie nie 26" to nie wiecej niż 27,5" i też nie jakieś wielkie co do rozmiaru ramy...

Szacunek...

I.

Napisano (edytowane)

Sam se poradziłem na stronie treka napisane było, że ta rama ma 42 cm  = Rozmiar rzeczywisty ramy 16.5" to se myślę kurde to będzie idealnie ;)

Teraz się zastanawiam czy sprzedać wszystko co mam i kupić używany rower 26 cali czy tylko albo aż ramę + amor + koła. Najlepsze jeszcze jest to, że sprzedałem dziś rebe pod 26 cali ;/

Edytowane przez z0neee
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...