pawel1985x Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 Witam czy jest jeszcze sens kupowania roweru klasy s-works epic na sram XX w nowym napedem w cenie 7 tys na kolach 26" czy to juz zabytek i nie ma sensu sobie zawracac glowy bo nikt tego ewentualnie juz nie odkupi za np pol roku?
Mod Team Pixon Napisano 15 Stycznia 2015 Mod Team Napisano 15 Stycznia 2015 Według mnie nie ma sensu.
MMMAAACCC7 Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 kwestia tego na czym się "czujesz"ja na przykład przy 183cm wzrostu, jeżdżę dalej na fullu 26", jeździłem na testach na 29" i jakoś do mnie nie przemawia to duże koło.Jak masz blisko, albo znajomego, to się przejedź na 26, na 29 i sam ocen co Ci lepiej leży
pawel1985x Napisano 15 Stycznia 2015 Autor Napisano 15 Stycznia 2015 czyli jesli juz szukac to 29" badz 27,5 ?
alagor96 Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 Oczywiście, że jest sens. 29" nie jest lepsze od 26", tylko lepiej sprawdza się w konkretnych zastosowaniach, wszystko zależy od potrzeb.
rodszyld69 Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 Jeżeli jesteś świadom że w przyszłości możesz mieć problemy z zakupem pewnych części na wymianę i mimo to masz parcie na koło 26". to nic nie stoi na przeszkodzie abyś kupił taki rower. Widzę jednak że masz wątpliwości, ja w takim przypadku wybrałbym to co oferuje rynek z nowościami i częściami na wymianę. O ile się orientuję (jak sie mylę to proszę mnie poprawić) jest już problem zakupem dobrej nowej ramy pod koło 26".
pawel1985x Napisano 15 Stycznia 2015 Autor Napisano 15 Stycznia 2015 Wlasnie sa watpliwosci wszystko przerzucilo sie na 29" i 27.5 " choc niby nie czuc roznicy z kolei miedzy 26 a 27.5 tyle ze tylk takie produkowane,
Mod Team Pixon Napisano 15 Stycznia 2015 Mod Team Napisano 15 Stycznia 2015 Nie mówię żeby się od razu przesiadać na 29". Lepiej kupić 27,5" które w tym momencie jest bardziej rozwojowe. Jeszcze dwa lata i kupno dobrej klasy nowego amortyzatora pod koła 26" będzie graniczyło z cudem. Niestety musimy dalej napędzać tę niekoniecznie dobrą machinę
woojj Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 wszystko to kwestia ceny..... do 26 amor z 27,5 będzie pasował. Jak sie opłaca to jak najbardziej warto. a myśle że z częściami przez najbliższe 10 lat nie będzie problemu.
broklyn20 Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 ale jeśli myślisz o odsprzedaży w niedługim czasie to możesz mieć problem w ludkich pieniądzach
rodszyld69 Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 a myśle że z częściami przez najbliższe 10 lat nie będzie problemu. Właśnie nie ma pewności na ile lat starczy tych części. do 26 amor z 27,5 będzie pasował. Tutaj jest "pies pogrzebany" dobre amorki pod koło 27,5" są pod główkę taperowaną a niestety ramy pod koła 26" są z główką standardową 1 1/8"
pawel1985x Napisano 15 Stycznia 2015 Autor Napisano 15 Stycznia 2015 dokladnie zmienili jeden wymiar mianowicie rure sterowa w amorach i mozna zapomniec . Coz pomysle jeszcze troche dzieki za opinie.
LifeIsGood Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 Sam miałem koło 26 i przesiadłem się na 27.5. To nie jest tak że nie ma różnicy. Dla mnie czuć dużą różnicę zwłaszcza w przyspieszeniu, można też powiedzieć o lepszym kontakcie z podłożem (oczywiście nie przy upadku :-) ). Pozatym mimo iż może 27.5 jest drogie, chociaż nie sądzę to w miarę upływu czasu stanieje.
MikeSkywalker Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 a niestety ramy pod koła 26" są z główką standardową 1 1/8" Aż tak bym nie przesadzał, bo rok temu oglądałem Rockhoppera ze stajni Speca i miał główkę tapered choć byl na małych kołach. @@pawel1985x jeśli myślisz o sprzedaży roweru za pół roku czy nawet nieco później to lepiej iść w 650B bo na pewno łatwiej będzie sprzedać sprzęt. Pchanie się w 26" ma sens tylko wtedy jeśli z różnych powodów zależy nam na takim właśnie rozmiarze. Zabytkiem bym go nie określał ale jednak powoli odsuwa się w cień.
jasinski21444 Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 Właśnie nie ma pewności na ile lat starczy tych części. Tutaj jest "pies pogrzebany" dobre amorki pod koło 27 ,5" są pod główkę taperowaną a niestety ramy pod koła 26" są z główką standardową 1 1/8" Co ty za bzdury wypisujesz ? Jest wiele ram 26 z główką tapered tak samo jak są ramy pod 27.5 z główką 1 1/8 . Główka nie ma nic do rozmiaru koła...
elton29 Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 Ja powiem tylko tyle, że jeśli do rowerów z przed wielu, wielu lat można z powodzenie kupić używane oraz nowe graty to tak samo będzie z kołem 26 cali i główką 1.1/8, nie popadajmy w paranoję... Z resztą policzcie ile kosztuje dobre koło 27.5 a ile 26 to samo tyczy się ram i amortyzatorów i jestem pewien że na dobre graty czy pod koła 26,27.5 czy 29 kupiec się zawsze znajdzie. Więc sens jest ale sam Sobie odpowiedz na pytanie co Ci bardziej odpowiada i z którego większą przyjemność będziesz czerpał.
MokryxD Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 Jest problem z kupieniem/zbytem części wysokiej półki na 26. Typu SID, ściganckie koła, albo bardzo dobre carbonowe ramy. Części średniej półki są jak najbardziej dostępne. Spokojnie można dostać nowe widelec pokroju Reby, czy najnowszego DT Swissa. Szprychy pod 26 są ogólnodostępne, obręczy typu Crest także. Ramy dalej można nowe kupić. 26 prędko nie umrze, ale producenci coraz bardziej do tego dążą.
rodszyld69 Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 Aż tak bym nie przesadzał, bo rok temu oglądałem Rockhoppera ze stajni Speca i miał główkę tapered choć byl na małych kołach. W tym roku już nie mają małego koła http://www.specialized.com/li/de/ddb/www/#products/B/mountain/rockhopper Jest wiele ram 26 z główką tapered tak samo jak są ramy pod 27.5 z główką 1 1/8 To że są ramy 27,5' z prosta główką to wiem ale znajdź dobrą ramę 26" z główką taperowaną
MokryxD Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 @up Pierwsza lepsza. Accent Peak 2014 26.
rzymo Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 Witam czy jest jeszcze sens kupowania roweru klasy s-works epic na sram XX w nowym napedem w cenie 7 tys na kolach 26" czy to juz zabytek i nie ma sensu sobie zawracac glowy bo nikt tego ewentualnie juz nie odkupi za np pol roku? No dobra, ale jaki jest sens zakupu roweru z wyższej półki (na jakimkolwiek kole) z zamiarem sprzedaży po pół roku użytkowania? Kupujesz rower na wiosnę i sprzedajesz na jesieni? W sumie jak masz kasę na takie zabawy, to kto bogatemu zabroni... Jeśli dobrze się czujesz na 26" i chcesz jeździć na takim sprzęcie, to chyba nie ma lepszego okresu na zakupy. Sprzęt jest śmiesznie tani.
jasinski21444 Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 To że są ramy 27,5' z prosta główką to wiem ale znajdź dobrą ramę 26" z główką taperowaną Meta SX HT , Meta Hip Hop , Hornet , Primal , Production Privee , Radon Slide
rodszyld69 Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 Pierwsza lepsza. Accent Peak 2014 26. O tej ramie wiem ale pisałem dobrą a nie średnią. Autor tematu chce kupić fulla za 7 000 zł i czy dostanie do niego nową ramę . Części używanych jest mnogo ale nowości do 26" koła jak na lekarstwo http://www.specialized.com/li/de/ddb/www/#products/B/mountain/epic ja tu widzę tylko koło 29" Meta SX HT , Meta Hip Hop , Hornet , Primal , Production Privee , Radon Slide Zwracam honor, faktycznie są choć jak patrzyłem u Radona to jeden Slade i tylko w aluminium. To widać gołym okiem że koło 26" traktowane jest po maczoszemu.
elton29 Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 A skąd wiesz ze z tej strony che ten rower kupić, może ma jakieś dojście do 26-ki albo się całkowicie nie zna Z resztą sam autor się w temacie jakoś nie udziela a w się spieracie to że spec nie wypuszcza 26 to nie koniec świata, są jeszcze inne firmy, które produkują rowery wysokiej klasy.
woojj Napisano 15 Stycznia 2015 Napisano 15 Stycznia 2015 jest jeszcze sens kupowania roweru klasy s-works epic na sram XX w nowym napedem w cenie 7 tys na kolach 26" tak brzmiało pytanie.... Jak dostaniesz go w tak superowej cenie to warto. Uważam wręcz że trzeba z takich okazji korzystać, bo się nie powtórzą. Kupujemy rower na 5-10 lat... a nie żeby go sprzedawać. Wszyscy z nas do zeszłego roku jeździli na 26 i było OK a nagle zaczęliśmy się przewracać????
pawel1985x Napisano 15 Stycznia 2015 Autor Napisano 15 Stycznia 2015 Dzieki za wasze zdanie ktore jest cenne ogolnie napisze tak że mam okazje kupic taki rower w takich pieniadzach tylko wiem ze bede chcial go sprzedac na jesien a nie chcialbym zeby stracic np na wartosci np 2 tys czy wiecej przez te pol roku uzytkowania. Wiec sie chyba nie skusze poczekam az przyjedzie cos bardziej na czasie w sumie sezon dopiero sie zbliza . Tyle ze zawsze chcialem miec maszyne s-worksa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.