Skocz do zawartości

[Koła] CRANK BROTHERS Cobalt 1

Sonix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Przymierzam się do zakupu roweru Kellys Storage 90 który ma zamontowane koła jak w tytule. Czy może mi ktoś coś napisać na temat tych kół? W internecie znalazłem tylko artykuły na temat wersji 2, 3, ale na 1 nic. Z góry bardzo dziękuję za jakiekolwiek informacje.

Napisano

To najtańszy produkt "dla mas" z tej firmy więc ciężko cokolwiek będzie się dowiedzieć. Ale chyba nie kupujesz tego roweru tylko dlatego, że koła efektownie wyglądają.

Napisano

Hej. Ostatnia myśl która by mi przyszła do głowy to kupno tego roweru z wzgledu na koła . Pytam bo wydaje mi się że to najsłabsze ogniwo tego roweru.

Napisano

było trochę negatywnych opinii o tych kołach (wiotkie). aktualnie chyba jest druga generacja tych kół, wyglądają równie fajnie ale poprawili sztywność.

[nie jestem pewien]

Napisano

A jaka cena jest tych kół może lepiej będzie je sprzedać i kupić coś innego tylko ile by trzeba dołożyć.

Napisano

Mogę się wypowiedzieć na temat modelu cobalt 3 miałem je w rowerze 26" . Koła pomimo swojego wiotkiego wyglądu są naprawdę sztywne, nie łatwo je skrzywić różnego rodzaju dobicia też przechodziły bez szwanku, ale musisz wziąć pod uwagę że w starszych modelach obręcze były dwu komorowe w nowych natomiast są to obręcze jednokomorowe trochę szersze i wyższe, ciężko znaleźć o nich jakieś opinie.

Moim zdaniem o sztywność i awaryjność nie ma się co obawiać moje koła po 1,5 jazdy w błocie, deszczu, piasku itp kręcą się jak nowe. Łożyska są dobrze uszczelnione, piasty da się rozebrać gołymi rękoma.

Jedyną wadą wersji cobalt 1 może być ich waga powyżej 2kg.

Napisano

No właśnie ta waga to chyba największa bolączka. Przy takiej cenie roweru te koła to chyba pomyłka.

Napisano

Też miałem Cobalty 3 te złote pierwszy model 2010. Niezniszczalne. Potem były "szampańskie" 2012 z poprawionymi zapadkami ( model 2010 potrafił pękać przy "pieskach" ). Też niezniszczalne bo i Mondraker dawał je wciaż do Foxy o 140 skoku. Jak przyszła kolej na 29 to tam trafił mi się model 2 i tu porażka. Bo obręcz identyczna ale bębenek już był inny, inne zapadki, uszczelnienie itd. Ba nawet w 29 było czuc że koła sa dużo bardziej wiotkie. W obecnych 1 jest ten sam bębenek i do tego "zwykłe" obręcze. Szkoda pieniędzy tym samym bo  w tej cenie mozna lepiej, czyli lżej i taniej, nie wspominając o sztywności.

Napisano

Ciekaw jestem czy sklep pójdzie na ugodę i wymienią mi koła na inne. Ile te koła mogą kosztować? Bym wiedział o jakiej kwocie rozmawiać przy ewentualnej ich wymianie.

Napisano

http://www.bikerumor.com/2014/08/26/eb14-crank-brothers-adds-entry-level-cobalt-1-wheels-clever-y-tools-more/

w podobnej cenie są na ebayu, ale co innego cenić a co innego sprzedać...

Jeśli w sklepie wycenią 1k pln to bym się nie zastanawiał, skoro za te pieniądze można mieć piasty 350, mocne szprychy i w zależności od przeznaczenia albo szerokie, pancerne obręcze albo ok 400 g. do xc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...