Karas09 Napisano 13 Stycznia 2015 Napisano 13 Stycznia 2015 Witam. Przymierzam się do zakupu jednej opony. Obecnie na przodzie mam Geax Saguaro 2.2 i z tyłu też była taka sama opona. Nie mam temu modelowi nic do zarzucenia, zestaw sprawował się świetnie. Wziąłbym tą samą oponę ale dowiedziałem się o modelu Onzy Canis, który również jest wychwalany. Jeżdżę głównie po górach (Beskidy) jednak mam zawsze do pokonania trochę asfaltów (muszę się przebić z jednego końca miasta na drugi żeby tam pojeździć). Interesuje mnie czy w ogóle brać tą Onzę pod uwagę? Jak jest z jej ścieralnością na asfalcie? Jaki rozmiar byłby najlepszy 2.0 czy 2.25? Jeżeli jednak brać Onze to ją dać na przód a Geaxa do tyłu? Oczywiście jeżeli macie inne propozycje opon, które by się w tych górach sprawowały to dajcie znać. Rozważę każdą propozycję. Pozdrawiam
MokryxD Napisano 13 Stycznia 2015 Napisano 13 Stycznia 2015 Najlepiej daj Onzę na przód, a Saguaro na tył. Canis z racji swojej dość miękkiej mieszanki jak na gumę AM będzie szybko się ścierał na asfalcie i zwiększał opory toczenia.
Karas09 Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Napisano 14 Stycznia 2015 Lepiej wziąć 120 czy 60 TPI? Znalazłem jeszcze wersję opony pod FR, która jest cięższa o jakieś 50 gram i tylko taką różnicę zaobserwowałem. Brać ją pod uwagę czy jednak zostać do tej do XC?
MokryxD Napisano 14 Stycznia 2015 Napisano 14 Stycznia 2015 Na przód wziąłbym XC, bo jest lżejsza, a z przodu i tak nie ma ciężko. Jeżeli liczysz gramy to wziąłbym 120TPI, bo będzie lżejsza. Jeśli nie, to 60TPI cię zadowoli.
Karas09 Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Napisano 14 Stycznia 2015 Dziękuję za pomoc . Oponka zakupiona, teraz tylko czekać na dostawę. Pozdrawiam
bzx Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 Podpinam się pod wątek, ja wezmę Saguaro pod podobne lub lżejsze zastosowanie. Sklep Black-Bike w Czechach ma zwijaną wersję Saguaro bez TNT za około 100pln, w Polsce zarówno cena jest wyższa jak i dostępność tej opony jest w tym sezonie jeszcze mała... Opona z ww sklepu może być zeszłoroczna, ma to duże znaczenie? Warto dopłacać za wersję TNT? Pozdro
lopek77 Napisano 8 Marca 2015 Napisano 8 Marca 2015 Saguaro TNT to dość fajna opona. Bardzo je lubiłem w rozmiarze 2.2. 2 zasadzie wszędzie się super spisywaly, i były wyśmienite na sniegu. Niestety, te opony są tragiczne na sliskim, mokrym asfalcie. I to był jedyny powód czemu wymieniłem ja na Kenda Small Block 8 PRO John Tomac edition. Kenda nie mają wysokiego bieżnika, ale dużo lepiej się sprawują na mokrym, w srednim, nawet błotnik terenie, oraz są super szybkie i ciche. Jestem z Kenda dużo bardziej zadowolony niż z Geax. Sporo moich znajomych było zszokowany jak taka opona niepozorna potrafi się trzymać w czasie wyścigów mtb.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.