Skocz do zawartości

[Opona] Onza Canis czy Geax Saguaro

Karas09

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Przymierzam się do zakupu jednej opony. Obecnie na przodzie mam Geax Saguaro 2.2 i z tyłu też była taka sama opona. Nie mam temu modelowi nic do zarzucenia, zestaw sprawował się świetnie. Wziąłbym tą samą oponę ale dowiedziałem się o modelu Onzy Canis, który również jest wychwalany. Jeżdżę głównie po górach (Beskidy) jednak mam zawsze do pokonania trochę asfaltów (muszę się przebić z jednego końca miasta na drugi żeby tam pojeździć). Interesuje mnie czy w ogóle brać tą Onzę pod uwagę? Jak jest z jej ścieralnością na asfalcie? Jaki rozmiar byłby najlepszy 2.0 czy 2.25? Jeżeli jednak brać Onze to ją dać na przód a Geaxa do tyłu? 

Oczywiście jeżeli macie inne propozycje opon, które by się w tych górach sprawowały to dajcie znać. Rozważę każdą propozycję.

Pozdrawiam 

Napisano

Najlepiej daj Onzę na przód, a Saguaro na tył.

Canis z racji swojej dość miękkiej mieszanki jak na gumę AM będzie szybko się ścierał na asfalcie i zwiększał opory toczenia.

Napisano

Lepiej wziąć 120 czy 60 TPI? Znalazłem jeszcze wersję opony pod FR, która jest cięższa o jakieś 50 gram i tylko taką różnicę zaobserwowałem. Brać ją pod uwagę czy jednak zostać do tej do XC?

Napisano

Na przód wziąłbym XC, bo jest lżejsza, a z przodu i tak nie ma ciężko.

Jeżeli liczysz gramy to wziąłbym 120TPI, bo będzie lżejsza. Jeśli nie, to 60TPI cię zadowoli.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Podpinam się pod wątek, ja wezmę Saguaro pod podobne lub lżejsze zastosowanie.

Sklep Black-Bike w Czechach ma zwijaną wersję Saguaro bez TNT za około 100pln, w Polsce zarówno cena jest wyższa jak i dostępność tej opony jest w tym sezonie jeszcze mała...

Opona z ww sklepu może być zeszłoroczna, ma to duże znaczenie?

Warto dopłacać za wersję TNT?

Pozdro

Napisano

Saguaro TNT to dość fajna opona. Bardzo je lubiłem w rozmiarze 2.2. 2 zasadzie wszędzie się super spisywaly, i były wyśmienite na sniegu. Niestety, te opony są tragiczne na sliskim, mokrym asfalcie. I to był jedyny powód czemu wymieniłem ja na Kenda Small Block 8 PRO John Tomac edition. Kenda nie mają wysokiego bieżnika, ale dużo lepiej się sprawują na mokrym, w srednim, nawet błotnik terenie, oraz są super szybkie i ciche. Jestem z Kenda dużo bardziej zadowolony niż z Geax.

Sporo moich znajomych było zszokowany jak taka opona niepozorna potrafi się trzymać w czasie wyścigów mtb.

kenda-small-block-8-29er-mountain-bike-t

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...