venom7 Napisano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Witam Kupuje obecnie rower szosowy i zastanawiam się co zrobić z butami. Przez ostatnie trzy sezony na rowerze crossowym jeździłem na butach MTB Shimano ( za jakieś 200zł). Nigdy nie miałem butów szosowych i nie wiem czy dają taką różnicę o jakiej się czasem mówi. Znalazłem np.: http://www.decathlon.pl/buty-na-rower-id_8315398.html Buty szosowe 700 B'Twin -350zł. Robiłem również przymiarkę butów MTB i bardzo mi się podobały te- link niżej, dużo lżejsze od moich obecnych: http://www.decathlon.pl/buty-na-rower-mskie-mtb-id_8244429.html Z pedałami mogę dać 500zł. 350zł buty i 150 zł pedały- bloki są ponoć z butami. Czy tak ciężko wypinają się te buty szosowe? Co mi doradzicie bo naprawdę nie wiem. Nigdy butami szosowymi się nie interesowałem. Czy poprawią w jakiś sposób osiągi, wygodę, jest sens się w to pchać? Byłbym wdzięczny za opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Różnicy wielkiej nie ma, szczególnie, jeśli chodzi o jeżdżenie dla przyjemności. Wypina/wpina się bardzo podobnie. Osiągi się nie poprawią, wygoda podobna. Szosowe są zwykle lżejsze, mają za to jeden minus. Bardzo szybko niszczą się bloki, jak i buty w czasie chodzenia. Tak, więc świetnie sprawdzają się na zawodach,typowych treningach, bo tam się raczej z roweru nie schodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom7 Napisano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Przeglądałem różne fora i praktycznie można powiedzieć, że opinie są podzielone. Po coś te buty szosowe są produkowane, jeśli MTB było by na podobnym poziomie to wyparły by szosowe z rynku- tak mi mówi logiczne myślenie. Jak mówiłem jednak nie miałem nawet w ręku buta szosowego ( model wyżej zalinkowany musieli by mi sprowadzić do sklepu bo w moim województwie go nie ma). W poprzednim roku zrobiłem jakieś 5550 km - przeważnie robię wypady na 40-50 km. Czeka mnie nowe doznanie czyli szosa a to nie jest rower zbyt mocno do zwiedzania. A dojść do garażu, kupić napój w sklepie myślę, że do takich czynności się bloki mocno nie zużyją. Co innego w MTB kiedy trzeba zejść i podprowadzić rower, jest też bardziej rekracyjny. Mam w obecnym crossie zatrzaskowe jednostronne, mam też same pedały SPD z poprzedniego roweru ( bo miałem dwa). Co mi przeszkadza w obecnych to to, że są dość ciężki, takie traktorowe z wyglądu i troszkę na nodze, jednak w deszczu i na piachu super sprawa. Dlatego przymierzałem model MTB wyżej podany i był sporo lżejszy. Mam obecnie shimano SH-M077 dąłem jakieś 250zł 3 lata temu. Dlaczego się zastanawiam bo rower szosowy będzie, druga sprawa ponoć jest większy blok który daje możliwość lepszego wdepnięcia. Ciekawy jestem jak jest po dłuższej jeździe bo na swoich obecnych jak przebijałem 100km czułem na stopie miejsce wczepienia. Posłucham jeszcze opinii Czy warto kombinować a może przekombinowałem na ten moment hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Kup zestaw szosowy, nie zawiedziesz się. Do garażu lepiej chodzić w klapkach i tam ubieraj buty. Bloki są plastikowe i mocno dostają przy chodzeniu, a tanie nie są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom7 Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Kurcze ale czy jest taka duża różnica. Wydać 500zł a nie wydać to dość nie błahy wybór. Zwłaszcza, że lista zakupów do szosy rośnie. Na początku miałem w zamyślę pedały SPD które posiadam i wyżej wymienione buty. Nie znam nikogo kto jeździ na butach szosowych a przy pierwszej szosie warto przemyśleć tą alternatywę. Interesuje mnie opinia na temat tych butów- niby karbon ale przykładowo te zapinki pierwszy raz widzę- obecnie mam na 3 rzepy. Gorszych butów bym nie chciał kupić. Doradzi ktoś- wskaże różnice między butem szosowym a MTB? Luk 33 dzięki za Twoje zdanie. Brakuje mi tylko poparcie Twoich słów jakimiś argumentami dlaczego się nie zawiodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Już się tak nie spinaj nad tymi butami, masz buty to w nich jeździj ja na szosie jeździłem w butach Mtb dokładnie Shimano M088 do tego pedały 540 i git, but jest wystarczająco sztywny w klasie shimano ma 6 bodaj a i pod górę w nich wleziesz także ja bym sobie odpuścił tym bardziej jak piszesz że z kasą krucho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom7 Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Nie tyle krucho co po prostu jak będę odbierał szosę to te pedały które założę zostanę- nie będę w kółko zmieniał. na shimano SH-M077 jeździłem dobre 3 lata i czasami wydaję mi się zbyt ociężałe. Zastanawiam się po prostu nad dokonaniem zmiany. Gdybym jeździł na MTB czy crossie to zapewne jeśli bym kupił to nowe MTB a szosa upoważnia do myślenia o nowym systemie ( którego nie znam i pytam Was o ten system). W internecie znajduje bardzo skrajne opinie. Na szosie pod górę wolę wjechać niż podchodzić a po żwirach jeździć nie będę- wyłącznie asfalt. Stanąć jedynie na przerwę, kupno picia w sklepie tyle z chodzenia. Przydała by mi się bardzo opinia na temat wyżej podanych butów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Jeśli kasa jest problemem to nie ma tematu, zostań przy spd. Jak pisałem na początku, wielkiej różnicy nie odczujesz. Buty szosowe są bardziej delikatne, lżejsze, stopa ma lepsze podparcie na pedale, teoretycznie podeszwa jest sztywniejsza. Zwykle szosowe są lepiej wentylowane. Wszystkie te różnice są tak minimalne, że przy rekreacyjnym/amatorskim kręceniu nie mają znaczenia. Butów z linka nie miałem, ale ten system wiązań jest dość populary obecnie w topowych modelach butów. Jak działa to w tym modelu to nie wiem. Pokrętłami łatwiej się poprawia wiązanie w czasie jazdy. Ja przechodząc na szose, pierwszy sezon jeździłem na spd. Zestaw szosowy kupiłem, bo często buty mtb miałem zasyfione sobotnią jazdą i w niedziele miałem problem. Jako, że nie chciałem kolejnej pary spd to zainwestowałem w zestaw szosowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom7 Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Kasa nie jest problemem tylko po co ją wydawać ja nie będzie efektu w tym sensie to napisałem. Na pewno jakieś buty kupię bo obecne MTB chciałbym zmienić przy tym systemie nie muszę kupować pedałów bo mam. Więc w tym wypadku zaoszczędze na pedałach. Nie patrzę jednak na to w kontekście kasy co efektywności. Nowy rower to i kusi nowy system butów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Wpięcie w pedał szosowy Shimano jest dużo twardsze, noga jest mocniej "przyklejona", czuć dużo większą sztywność połączenia. Do codziennego użytkowania lepiej spd mtb w szosie - ja nie odczuwam z tego powodu jakiś niedogodności. Miałem krótki romans z pedałami Shimano i szosowymi butami na karbonowej podeszwie - wysoki model i jednak wróciłem do spd mtb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker87 Napisano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Masz jeszcze opcje zakupu butów szosowych które umożliwiają montaż tych dwóch systemów SPD. Stare pedały zepsujesz to kupisz pedały SPD-SL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom7 Napisano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 luker87 czytałem o takiej opcji. Tyle, że nie widziałem takowych butów. Jakie pedały polecilibyście do SPD-SL bo do 150 zł widziałem same plastikowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Takich butów nie ma za wiele na rynku. http://allegro.pl/rowerowe-buty-szosowe-vemont-spd-obuwi-43-spinning-i4992665180.html Co do pedałów. Jeśli nowe z blokami do 150zł to tylko shimano 540 z plastikową podstawą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker87 Napisano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 w tej cenie są pedały Shimano PD-R540. Tu masz w całkiem przyzwoitej cenie http://ultimabike.pl/pl/p/SHIMANO-PD-R540-pedaly-/1161 A co do butów wybór jest mały i są to podstawowe modele. Bontrager Road, Giro Treble II, lub Diadora Sprinter 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prz Napisano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Shimano R078 mają mocowanie pod oba typy bloków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom7 Napisano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Obserwowałem te pedały- czyli oko nie najgorsze- dzięki za polecenie: Shimano PD-R540 Zostają buty: http://www.decathlon.pl/buty-na-rower-id_8315398.html http://www.decathlon.pl/buty-na-rower-mskie-btwin-id_8243683.html Te drugie są ciekawe na rzepy i tańsze choć za to te pierwsze mają podeszwę karbonową. Jeśli jednak MTB to pewnie takie buty: http://www.decathlon.pl/buty-na-rower-mskie-mtb-id_8244429.html Pedały mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mapmen Napisano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Shimano R078 mają mocowanie pod oba typy bloków. No i co z tego? założenie bloków SPD do takiego buta to masochizm, a specjalny adapter, żeby był to mniejszy masochizm kosztuje i jest ciężko dostępny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Cześć, Też się swojego czasu zastanawiałam nad szosowymi butami/pedałami ale zrezygnowałam z tego pomysłu. Czytałam, że podstawowe różnice są dwie: pierwsza to masa buta, druga to podparcie. Pedał szosowy jest o wiele większy i daje większe podparcie stopie. Ma to tę zaletę, że jest lepsze przeniesienie mocy na napęd i stopa (teoretycznie) się mniej męczy bo nacisk na stopę jest bardziej rozłożony, nie jest punktowy jak w pedałach MTB. Z tego powodu można mocniej cisnąć. Oczywiście to jest teoria bo nie próbowałam więc nie umiem ocenić tej różnicy. Prawdopodobnie zresztą na poziomie amatorskim ta różnica jest niezbyt odczuwalna. Wadą buta szosowego jest to, że kompletnie nie nadaje się do chodzenia. Jeśli zakładasz, że nie schodzisz z roweru to OK ale jeśli używasz roweru np. do przemieszczania się i załatwiania spraw w mieście to szoszony odpadają z czysto praktycznego punktu widzenia. Ja zastanawiam się jeszcze nad czymś takim: http://rowertour.com/shimano-pd-a520-pedaly-szosowe-spd.html Jak widzisz, blok jest emtebowy natomiast pedał sam w sobie jest większy i daje podparcie na większej powierzchni stopy. Pozdr. Marta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mapmen Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 W szosie mam SPD-SL w MTB mam SPD. Jak autor i tak musi kupić nowe buty, nie będzie uprawiał jakiejś turystyki, nie będziesz jeździł komunikacyjnie po mieście i nie będzie miał innego roweru z SPD, to lepiej wybrać SPD-SL Jak któryś z warunków nie będzie spełniony to raczej SPD. kantele Za ból stop i rozkład nacisku odpowiada w znacznej mierze sztywność podeszwy Nie wiem skąd ten mit, że nie nadaje się do chodzenia, osobiście zdarzyło mi się w SPD-SL zwiedzać zamek czy drałować 400m, jak słyszę te wynurzenia, żeby schodzić w laczkach do piwnicy to kulam się ze śmiechu W PD-A520 obudowa nie daje podparcia przy pedałowaniu, to tak a'propos nie wiem ale sie wypowiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Nikt tu nie napisał, że nie da się chodzić kompletnie, tylko, że szybciej się niszczą przez chodzenie, szczególnie w porównaniu do spd, którę się nie niszczą praktycznie w ogóle. Kiedyś strzeliła mi dętka na trasie i wracałem z buta. Niby nie było, aż tak daleko. W domu okazało się, że bloków już nie miałem, a brzegi butów zniszczone. Ja chodzę w laczkach do garażu i unikam chodzenia w tych butach, jak ognia. Raz, że bloki są żywotniejsze, dwa nie grozi mi niespodziewany upadek np. na schodach. W tym przypadku również buty szosowe wypadają gorzej. Mokre schody, gładkie kafelki i o glebę nie trudno. Warto też dodać, że taki blok, kawał plastiku kosztuje ponad 50 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Ja tam nie będę wchodzić w dyskusję o wyższości świąt... Tylko chciałem zaznaczyć ze od 2 lat w deca można kupić szosowe looki keo easy za 149 zeta z blokami szarymi (4,5 stopnia). Także nie tylko sh 540 w tej cenie. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Za ból stop i rozkład nacisku odpowiada w znacznej mierze sztywność podeszwy Nie wiem skąd ten mit, że nie nadaje się do chodzenia, osobiście zdarzyło mi się w SPD-SL zwiedzać zamek czy drałować 400m, jak słyszę te wynurzenia, żeby schodzić w laczkach do piwnicy to kulam się ze śmiechu W PD-A520 obudowa nie daje podparcia przy pedałowaniu, to tak a'propos nie wiem ale sie wypowiem Mapmen OK ale jeśli przyjmiemy że mamy dwa rodzaje butów o tej samej sztywności podeszwy to wówczas liczy się wielkość pedału/bloku. Ale - tak jak napisałam - nie jestem w stanie tego ocenić bo nigdy nie jeździłam na pedałach szosowych. Mnie akurat stopy nie bolą ale słyszałam (chyba nawet tu na forum ktoś narzekał), że są osoby, które to odczuwają. Co do tych pedałów PD-A520 to sprawdzałeś doświadczalnie? Nie pytam złośliwie tylko całkiem serio bo jeśli faktycznie nie dają podparcia to przestanę się nad nimi zastanawiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mapmen Napisano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Jak mamy trampkowate podeszwy lub ktoś ma siłę konia to może będzie czuć. W jaki sposób but miałby się podpierać w PD-A520 - punktem styku jest blok, aby się w niego wpiąć/wypiąć podeszwa nie może się opierać na obudowie pedału (bo trzeba luzu w płaszczyźnie na boki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom7 Napisano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Jak na razie jeśli chodzi o mnie to sam nie wiem. Może by było prościej jakbym miał zamówiony rower i pogoda by się wykreowała do jazdy. Choć w tym tygodniu do pracy sobie rowerkiem pomykałem ale bez napinki na średnie i czas. Łatwiej by mi było dokonać tego wyboru gdybym w ogóle nie stosował SPD. Na początku ciężko mi się było przyzwyczaić ale kwestia przyzwyczajenia i nauki jazdy w innym stylu. Gdyby te szosowe dawały naprawdę dobry plus do kręcenia średnich to bym się zdecydował. Nie wiem jakie średnie będę osiągał bo to pierwsza moja szosa. W obecnym crossie w końcówce sezonu te średnie 30 km/h robiłem na oponach 700x32. Gdybym nie zmieniał roweru na szosę to nie było by tematu. PS Jednak gdybym się zdecydował na SPD to czy opłaca mi się zmiana z obecnych shimano SH-M077 na BUTY ROWEROWE MTB 520 XC CZARNO-BIAŁE B'TWIN http://www.decathlon.pl/buty-na-rower-mskie-mtb-id_8244429.html Chyba zostanę przy SPD, mam takie pedałki w szafie http://allegro.pl/pedaly-shimano-spd-m520-i4957608623.html. Bo jeśli te z B'TWIN nie będą dużo lepsze od moich obecnych to pewnie zostanę przy tym co mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Jak Ty do pracy na 32c wykręcałeś średnie 30km/h, to Ty zasługujesz na mocny szosowy sprzęt. Takie średnie w drodze do pracy robią wrażenie przy jeździe komunikacyjnej. Ale nawet super buty i świetne pedały nie zwiększą prędkości o znaczną wartość. Zobacz te looki w deca i najtańsze szosowe shimano z klamrą R088. Tani, przyzwoity zestaw. Ewentualnie zamiast tych looków solidniejsze, droższe i cięższe pedały SH 105. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.