Skocz do zawartości

[Rower] MTB do 3 tys

Legion84

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nici z zakupu :( Przymierzałem ramę 20 cali i okazała się za mała, 22 cali nie było na stanie( w innych salonach tego sprzedawcy również). Doszedłem do wniosku ( za namową kolegi), że złożymy rower od podstaw. Zapewne budżet będę musiał trochę zwiększyć ale mam nadzieję, że nie za dużo :)

Tak informacyjnie.

Przeliczylem sobie z ciekawości ile mój rower kosztowałoby na części i wyszło 6700 bez kosztów wysyłek.

Za nowy, gotowy zapłaciłem nieco ponad 4000zl w sklepie.

Moim zdaniem to strata pieniędzy w tym amatorskim przedziale cenowym.

Byłem dzisiaj jeszcze w jednym ze sklepów i tam mi doradzono, że lepiej nie składać dysponując taką kwotą :) Zaproponowano mi rower Romet Mustang 2.0 na kołach 27,5. Także jestem już na niego zdecydowany i wezmę go. Przejechałem się kawałek i jest ok, rama 21 cali przy moim wzroście 191.

Jego cena to 3350 zł.

Z całym szacunkiem dla koła 27,7", przy Twoim wzroście i rowerze typu hardtail brał bym 29er ... gdybyś sobie porównał jak ten sam rower jeździ w terenie na kołach 27.5" i 29" wiedział byś o czym piszę.

A w sklepie jak to w sklepie, sprzedają co mają, często po prostu kłamiąc ...

Tylko ze względu na rozmiar koła, odrzucasz ten rower? Jeździłem trochę na 29, ale naprawdę nie podchodzi mi ten rozmiar. Dlatego upierałem się najpierw przy 26, ale z czasem zrozumiałem, że jednak odchodzi on do lamusa powoli i wybrałem 27,5.

Jeżeli się mogę wtrącić to całkiem fajny wydaje się ten Kross Mustang 2.0.
Dosyć zbalansowany na poziomie Deore. Moim zdaniem normalnym ludziom to wystarczy żeby spokojnie pośmigać. Jest mniej delikatny niż XT.
Amortyzator jest dosyć ciężki - ok. 2,25kg ale sztywny i całkiem płynnie dział - byłem bliski zakupu całkiem niedawno.
Wygięta górna rura ramy to kwestia gustu.

W podobnym wątku ktoś właśnie polecił Canyona 5.9

http://www.forumrowerowe.org/topic/179110-3000-mtb-275-29/

Dodam tylko coś odnośnie rozmiar kół w Włoszech, gdzie obecnie przebywam.
W sklepie 85% MTB to 29". 15% to 27,5, które akurat w "moim sklepie" sprzedawca polecał tylko małym osobnikom....
W sobotę pojechałem na wyjazd z grupą. Na 10 osób 10 miało 29".

26" widziałem już tylko w Decathlonie, choć i to się zmienia...

Kolega beskid, jak zobaczysz w poprzednich postach, również zwrócił uwagę na ten sprzęt.

Bardzo dobra decyzja. Co do rozmiaru koła to ja się pytam co się przejmujesz takimi czy innymi opiniami?? To Ty na nim będziesz jeżdził więc ma pasować i ma wyglądać.

Decyzja dobra w temacie samego roweru @Rulez. W resztę nie wnikam choć ja osobiście kierował bym się nie wzrostem a tym gdzie użytkowany ma być ten Romet. Jak ktoś się żle czuje na 29er to przecież na siłę go nie zmusisz. Plus taki, że jest ten sam model w dwóch rozmiarach kół wiec wybór na wypasie jest.

• 2 tygodnie później...

Rower kupiony :-)

Za radą Rulez'a postanowiłem przetestować rowery Rometa na kołach 27, 5 oraz 29. Wcześniejszy rower na kołach 29 był przeze mnie testowany na ramie 21, teraz udało mi siê przejechaćna ramie 19.

Reasumując, wybór padł na Rometa Mustanga 2.0 w rozmiarze ramy 19' oraz kole 29 cali. Udało mi się wynegocjować 10% zniźkę od ceny katalogowej. Beskid, rulez wielkie dzięki za pomoc w doborze dobrego sprzętu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...