19mj90 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Witam.Mam zamiar po klikudziesieciu tysiacach kilometrów na mojej kolarce, przerzucic się na obuwie SPD. Prosilbym o bardziej doświadczone osoby, o pomoc w wyborze Interesowały by mnie buty, które byłyby bardziej szosowe, czasem może by bylo do przejscia kilkadziesiąt metrówJakie do tego dobrać pedały?Mój "sprzęt" przedstawiam poniżej, o ile to coś da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zangetsu Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 po pierwsze; są dwa systemy SPD-SL (typowo szosowe, "duże bloki")) i SPD (bardziej uniwersalne, "małe bloki") pedały spdsl będą miały większą siłę wypięcia, będą mniej "brudoszczelne" ale za to lepiej (podobno) przenoszą energie jeśli chodzi o buty to: buty szosowe (sztywne) mają mocowanie na spdsl lub oba buty mtb są mniej sztywne i mają mocowanie tylko na spd, ale za to są wygodniejsze do chodzenia (schowane bloki) to tak w skrócie ;-) Katalog Shimano: (są jeszcze inne marki) http://www.shimano-katalogi.com/pliki/katalogi/katalogi2014/SPD_2014.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 1. Kwota? 2. Co to masz za pedały w rowerze ze zdjęcia? Marka, oznaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19mj90 Napisano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Co do kwoty to myślę, że nie więcej niż 300. Sklanial bym się ku kwocie ~250 zł. Oczywiście mowa tu o samych butach. A te pedały co są widoczne na zdjęciu, to były uszkodzone i jeździłem na zwykłych platformach przez 3 lata. Czy te buty typu mtb nie przeszkadzają, nie wpływają na jakość jazdy w rowerze szosowym? Czy jednak lepiej zainwestować w typowo szosowe?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Jeśli zamierzasz korzystać z tego roweru jak korzysta się z szosy, czyli wpinasz się i jedziesz - buty i pedały szosowe. Do jazdy turystycznej, zwiedzania i dużej ilości chodzenia buty turystyczne, ewentualnie górskie z mniej sztywną podeszwą i pedały najlepiej z platformą. Nie określiłeś, jaką masz stopę. A przy budżecie 300zł grzechem byłoby nie rozejrzeć się za przecenionymi egzemplarzami. W szerszej gamie rozmiarów w okolicach 300zł możesz znaleźć:Crono Perla Mavic Peloton Shimano SH-R078, SH-R088 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19mj90 Napisano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Chciałbym czasem jednak przejść trochę, a pewnie na samej szosie i te kilkadziesiąt metrów to ciężka sprawa. Czy faktycznie czuć gorsze osiągi pomiędzy butami szosowymi, a mtb? Bo jednak wolałbym czasem się też w nich przejść Rozmiarowo stopę mam 45, wkładki nie mierzylem. A to pewnie najważniejsze przy wyborze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 To może jednak bardziej mtb? Np SH-M088, mieści się w Twoim budżecie. Nie mierz wkładki tylko idź do sklepu i przymierz buta którego chcesz kupić bo z rozmiarami jest różnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19mj90 Napisano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Ok. Myślę, że sklonie się ku tym mtb shimano m088. Czy pedały shimano m520 będą do nich odpowiednie? Ktoś może jest z Łodzi i poleca jakieś sklepy, żeby przymierzyć ten model buta, ewentualnie inne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 M520 będą odpowiednie. Ewentualnie jak nie chcesz ograniczać się tylko do SPD i od czasu do czasu polatać w cywilnych sandałach to kup jakieś platformy z SPD. Ze swojej strony polecam shimano A530 choć są sporo droższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19mj90 Napisano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Do cywilnego latania mam Batavusa także kolarki chce zrobić już typowy rower z samym SPD. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blackened Napisano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Witam, mógłby mi ktoś doradzić odnośnie wyboru butów? Moja kwota max to 450zł. Mam trzy typy : 1: http://www.bikecenter.pl/p10074,pearl-izumi-elite-road-rd-iii-carbon-czarne-buty-szosowe.html 2: http://www.bikecenter.pl/p7381,giro-apeckx-bialo-czarne-buty-szosowe.html 3: http://www.bikecenter.pl/p9749,mavic-tri-race-bialo-czarno-czerwone-buty-szosa.html Chciałbym by buty dobrze trzymały stopę i były dobrze wentylowane no i oczywiście miały jak najtwardszą podeszwę. Z góry dziękuję za pomoc. NIestety nie mogę już edytować, ale zamiast numeru trzy powinny byc te oto buty: http://www.bikecenter.pl/p8624,mavic-avenge-bialo-czerwone-buty-szosa.html Bardziej sie do nich skłaniam, ze względu na karbonową podeszwę, co o nich myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.