Skocz do zawartości

[Widelec] Triban 300 wymiana widelca

DawidX

Rekomendowane odpowiedzi

Btwin Triban 300 Specyfikacja fabrycznie wychodzi z aluminiowym widelcem, który marnie tłumi drgania. Zastanawiam się czy dało by się (i czy w ogóle warto) wymienić aluminium na carbon? Sporo widuję aukcji z nawet tanimi carbonami na allegro ale dokładnie nie wiem czego szukać bo jeszcze jestem zielony w temacie. Mogli byście coś poradzić ? Coś taniego i zarazem nadającego się do użytku. Jeśli chodzi o sam budżet to 300-400zł więc raczej coś używanego.

Będziesz musiał ewentualnie wymienić śrubę mocującą przedni hamulec na krótszą albo dłuższą.

Nie brzmi jak coś strasznego, dzięki za odpowiedz :) Generalnie to coś w tym budżecie da się kupić porządnego? rozrzut cenowy jest ogromny od 250zł do kilku tysięcy.

Olej to. Zmienisz na kartonowy widelec z Alu rurą. Na droższy pewnie się nie zdecydujesz. Nie warto. Lepiej rozejrzyj się za wygodnym siodłem, fajnymi kołami/gumami i składaj na docelowy rower. Bo te części wykorzystasz w następnych rowerach i to one wpłyną na dużą poprawę komfortu. Zmień też owijkę - może na tanią grubą, 2,5-mm prologo - poczujesz znacznie wiekszą ulgę niż przy zmianie widelca z tego co masz, na takie jakie przedstawiłeś.

Pozdr

Na droższy pewnie się nie zdecydujesz.

Prawda

gumami

O gumy też pytałem Tutaj ale nie otrzymałem odpowiedzi więc jakbyście mogli polecić coś był bym wdzięczny :) Generalnie to zdaje mi się, że dobrze mówisz bo jestem lekko zagubiony w szukaniu poprawy komfortu i ten pomysł z widelcem przyszedł mi do głowy jaki pierwszy obok opon.

Zazwyczaj pomaga użycie szerszych gum - tutaj ocziwścienróżne warianty cenowe: taniej schwalbe lugano 25mm, drożej 23 Conti 4000s II, a może najwygodniej Conti 4seasons 25mm. Ale te lugano 25mm tez powinny poprawić komfort. I miękka owijka 2,5mm lub grubsza (lizard skin drogi, ale znajdziesz wiele 2,5mm wygodnych w okolicach 30-40 zeta - teraz na zimę mam jakieś prologo - przepraszam, ale nawet nie zapisałem nazwy. Kosztowała w popularnym warszawskim sklepie ok 38 zeta, wiec na 100% kupisz to o wiele taniej w necie.

Pozdr

Triban 300 ma widelec ze stali cr-mo. Kiedyś taka informacja znajdowała się w opisie, ale została usunięta, być może słowo "stalowy" było zbyt rażące. Jego konstrukcja całkiem przyzwoicie tłumi drgania. Zastosuj porady kolegi parmenides. Jeżeli opony 25c i gruba owijka nie pomogą, to może rower szosowy nie jest dla Ciebie najlepszym wyborem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...