Skocz do zawartości

[buty] SPD do tańca i różańca

Tofi

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem w wyszukiwarce jedynie podobny temat, ale jednak tam pojawiały się buty, które mogły by udawać buty rowerowe (np. buty wspinaczkowe). Chciał bym, aby w tym wątku pojawiły się propozycje butów, które sam producent zaprojektował własnie z myślą o rowerze, ale warunek jest jeden - nie mogą być to buty o charakterze sportowym więc Shimano MT31 i MT41 się nie kwalifikują, jako zbytnio sportowe. Nie przejdą testu bramkarza przed dyskoteką ze względu na podobieństwo do zwykłych butów treningowych. Rozumiem, że niektórzy mogą odczuwać dysonans w połączeniu SPD  i butów niesportowych, ale są też tacy, co odczuwają dyskomfort przy konieczności korzystania ze zwykłego obuwia i ulubionych "jajko-bijców"

1. Na początek zestawienia trafiają shimano SD66 - sandały na rower. Niezłe rozwiązanie na wakacje.

2. KEEN Austin Pedal - buty które spokojnie można założyć do spodni z kantem.

3. Buty mundurowe patrolcycle.

Trochę waham się z umieszczeniem tutaj szpilek, ze względu na to, że powinny się znaleźć w temacie o samoróbie.

4. Giro Alpineduro czyli coś prawie jak moje buty robocze, gdyby jeszcze miały metalową wkładką ochronną na palce...  :whistling:

5. Quoc Pham Derby Shoe to kolejna propozycja na rozmowę kwalifikacyjną, lub całodniowe buty do biura.

6. Tym razem buty rowerowe do garnituru Arturo Cycle Shoe tyle, że nie widać czy mają mocowania SPD.

7. Buty robocze KEEN springwater II pierwsza wersja to robocze sandały. Określenie robocze jest tutaj na wyrost, bo akurat te buty nie spełniają wymogów dla takich butów, ale bezkarnie można kopać nimi skały i przydrożne kamienie.

Ciekawi mnie jak wygląda kwestia wystawania bloków w tych butach. No chyba że chodzi tylko o wygląd a nie koniecznie funkcjonalność. Ja w swoich typowo sportowych butach spd ewidentnie czuje i słyszę blok stukający o podłoże i na przykład na płytkach czy lastryko trzeba chodzić ostrożnie bo można się "ślizgnąć" na bloku. Temat ciekawy, bo nawet nie wiedziałem, że jest tyle różnych wersji butów spd, jednakże swoje też kosztują i pytanie czy cena jest adekwatna do stabilności buta. 

Ja w swoich typowo sportowych butach spd ewidentnie czuje i słyszę blok stukający o podłoże i na przykład na płytkach czy lastryko trzeba chodzić ostrożnie bo można się "ślizgnąć" na bloku.
Po jeździe wpinasz się w gumki i idziesz na różaniec.

• 1 miesiąc temu...

A co gdyby sobie samemu takie buciki rowerowe z butów do garniaczka zrobić? 2 otwory, 2 nakrętki o gwincie jaki ma śrubka w bloku, podkładka żeby nie skończyć z dziurami w stopie. Ch/hulaj dusza piekła nie ma! Do czasu rozerwania podeszwy :D

Tylko trzeba by było dremela z przystawką do frezowania mieć, żeby zrobić zagłębienie na blachę. Inaczej podczas chodzenia będzie się stepować. Kolejna kwestia to grubość i struktura podeszwy. Musi być gruba i pełna. Dla przykładu wewnątrz butów sportowych jest użebrowanie w podeszwie, więc po zgłębieniu się fresem w jej powierzchnie nie ma wystarczająco materiału o który ma się zaprzeć blacha.

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...