adik97 Napisano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Witam. Nie wiedziałem gdzie zadać to pytanie i zdecydowałem, że najlepiej tu. Jeśli to nieodpowiednia kategoria to przepraszam. A więc moje pytanie brzmi: czy MBike nadal istnieje? Jestem w posiadaniu roweru tejże firmy. Model to Renegade 0,3. Chciałem kiedyś zakupić strój kolarski z ich oferty, jednak szybko go brakło, a firma nie sprzedawała więcej. Ostatnio wpadłem na pomysł, żeby w firmie Berkner zamówić podobny strój. I tu właśnie problem. Czy mogę legalnie wykorzystać logo MBike'a na stroju, czy muszę z tego zrezygnować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludz Napisano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Nie możesz tak długo jak ktoś ma do tego logo prawa. Istnienie firmy nie ma tu nic do rzeczy. W skrócie: nie, nie możesz tego legalnie zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adik97 Napisano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 No to chyba jedyne co mi zostaje, to spróbować się z nimi skontaktować i prosić o zgodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Olej to, rób bez problemu. Nie popadajmy w paranoję A MBike podobno popłynął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adik97 Napisano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Też tak na początku myślałem, ale Berkner chce też oświadczenie o wzięciu na siebie odpowiedzialności za loga na koszulkach, no i trochę się tym przeraziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Kto Cie sprawdzi, czy kupiles w sklepie, czy komus zleciles, nie popadajmy w paranoje, ze na ulicy Cie zatrzyma i powie ale takiego modelu nie bylo podrobka Znajoma z Francji ostanio tez szukala jakiegos modelu ubrania nie ma, to zlecila tej samej firmie zeby zrobili i nic nie kazali podpisywac Sam robilem koszulke nie jadna z jakims znakiem gdzie logo teoretycznie wykorzystywalem lecz roznila sie od oryginalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adik97 Napisano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Okey:D Dzięki wszystkim za odpowiedzi, bardzo mi to pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 jeśli nie robisz tego na sprzedaż to możesz robić bez obaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Po co jeździć z logo bankruta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adik97 Napisano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Ponieważ mam rower MBike i chciałabym chociaż jeden komplet mieć z jego logo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Po co to, po co tamto, chce i ma taki kaprys wolno mu to niech robi i cieszy sie jazda. Nie zawsze wszystko co sie robi musi byc zrozumiale dla innych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 udaj się po prostu do lokalnej firmy robiącej nadruki i po sprawie skoro chodzi tylko o logo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Kaprys, kaprysem, ale czasami lepiej posłuchać innych. Za robieniem stroju na zamówienie by logo zgadzało się z napisem na ramie nie przemawia żaden rozsądny argument. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 12 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Po co jeździć z logo bankruta? A tak poza tematem, to już jest gdzieś potwierdzone? Można gdzieś o tym poczytać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Tak dokładnie to nie wiem. Żartowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
errwin Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Dyskusja typowo polska, "róbta co chceta" i tak Was nikt nie złapie. Tu nie chodzi o żadną paranoję tylko publiczny poklask dla kradzieży znaku towarowego, niezależnie od tego w jakiej kondycji finansowej jest firma, będąca jego właścicielem. A oto kilka cytatów wszechpolaków dla których istnieją tylko te reguły które sami ustanawiają nie mówiąc o prawie: Kto Cie sprawdzi, czy kupiles w sklepie, czy komus zleciles, nie popadajmy w paranoje, ze na ulicy Cie zatrzyma i powie ale takiego modelu nie bylo podrobka Znajoma z Francji ostanio tez szukala jakiegos modelu ubrania nie ma, to zlecila tej samej firmie zeby zrobili i nic nie kazali podpisywac Sam robilem koszulke nie jadna z jakims znakiem gdzie logo teoretycznie wykorzystywalem lecz roznila sie od oryginalu jeśli nie robisz tego na sprzedaż to możesz robić bez obaw. Po co to, po co tamto, chce i ma taki kaprys wolno mu to niech robi i cieszy sie jazda. Nie zawsze wszystko co sie robi musi byc zrozumiale dla innych... A ty Wielki Moderatorze widzi i nie grzmisz ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copone Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Jeżeli znak towarowy mbike nie jest zastrzeżony możesz robić co chcesz - w innym wypadku narusza to prawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 nie bądź świętszy od papieża. jak ktoś sobie wydrukuje naklejkę na drukarce Specialized i nalepi na rower to co - przestępstwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copone Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Jeżeli znak towarowy mbike nie jest zastrzeżony możesz robić co chcesz - w innym wypadku narusza to prawoJednak nawet gdy jest niezastrzeżony, to nie możesz bo są jeszcze prawa autorskie. wojtas 7 to chyba nie do mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Zglos to do prokuratury errwin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.