roverr Napisano 10 Stycznia 2015 Napisano 10 Stycznia 2015 Witam upatrzyłem całkiem spoko rower i chciałbym go kupić, tylko nie wiem czy będzie on dobry na mój wzrost (166cm) ale właściciel mówił, że rower jest na ok 166-170 więc powinien być na mnie ok. Ale głównie chodzi mi o to, czy części w rowerze według was zasługują na swoją cenę, gdyż ja się jeszcze na tym aż tak nie znam Koszt to ok 1600-1700 zł Wcześniej jeździłem taką starą szosówką przez koło 4 lata ale że lubię jeździć i mi się to spodobało szukam na początek czegoś takiego jak to i przede wszystkim w tej cenie... NA SPRZEDAŻ ALUMINIOWY ROWER SZOSOWY SZWAJCARSKIEJ FIRMY CILO ATLAS!ROWER JEST NOWY I NIEUŻYWANY ZAKUPIONY W SERWISIE SZWAJCARSKIM.WYPOSAŻONY W OSPRZĘT SHIMANO SORA. Rama: 53,5cm (rura podsiodłowa mierzona od środka osi suportu do zacisku sztycy). Długość górnej rury (od środka obejmy rury podsiodłowej do środka górnej miski sterów): 56cm=21,26inch Koła: Koła 28cali, OBRĘCZE - aluminiowe, Mach 1 CFX, piasty - Miche Team Technology Opony: Vredestein Ricorso 23-622 Siodełko: Selle San Marco PRO Viper Sztyca : aluminiowa, Easton Hamulce: Shimano SORA Kierownica: szosowa, Easton EA30 Mostek: Aluminiowy, ahead, Easton EA30, długość 105mm Stery: 1 1/8'' zintegrowane, VP, Cane Creek Przerzutka przód : Shimano Sora Przerzutka tył: Shimano SORA Klamki: Klamkomanetki Shimano SORA Manetki: Shimano SORA 3x8 speed (klamkomanetki) Flight Deck Łańcuch: SRAM PC30 Korba: Aluminiowa - Shimano SORA Triple FC-3304, długość ramion 170mm, ilość zębów na trybach: 30-42-52 Kaseta: 8 biegów - Shimano Oś suportu: Shimano (octalink) Amortyzator: Widelec sztywny - oryginalny, aluminiowy Tutaj wrzucam zdjęcia:
rodszyld69 Napisano 10 Stycznia 2015 Napisano 10 Stycznia 2015 tylko nie wiem czy będzie on dobry na mój wzrost (166cm) ale właściciel mówił, że rower jest na ok 166-170 więc powinien być na mnie ok. Z górną rurą 56 cm rower będzie dla Ciebie za duży, jakbyś miał ok 178-180 cm to mógłbyś się nad nim zastanawiać.
roverr Napisano 10 Stycznia 2015 Autor Napisano 10 Stycznia 2015 No właśnie też mnie to zdziwiło, że odpisał mi że będzie dobra, gdyż jak czytałem i patrzyłem na inne to przewaznie 17-19 cali na mnie... Można wklejać tu linki z allegro? Bo mam jeszcze kilka innych, ale ten mi przypadł wizualnie do gustu najbardziej... // Tutaj wrzucam zdjęcie mojego obecnego roweru. i generalnie tutaj rama jest na mnie ciut za duża bo jak widać siodełko mam na maxa w dół, gdyż jak wezmę ramę między nogi nie stoje stopami płasko na ziemi lecz muszę na palcach trochę. Od tego roweru zacząłem, fajnie się jeździło, mimo zepsutych przerzutek Wysokość od podłoża do górnej krawędzi ramy to coś chyba ok 82 cm.
rodszyld69 Napisano 10 Stycznia 2015 Napisano 10 Stycznia 2015 Można wklejać tu linki z allegro? Można
roverr Napisano 10 Stycznia 2015 Autor Napisano 10 Stycznia 2015 http://allegro.pl/rower-romet-huragan-2-0-wyprzedaz-25-rama-48cm-i4958193914.html http://allegro.pl/rower-romet-huragan-1-0-wyprzedaz-25-i4931945619.html tutaj w przypadku 1.0 jak i 2.0, to 48 albo 51 cm chyba dla mnie byłaby nie? http://allegro.pl/szosowy-kross-berus-vento-shimano-sora-9-nowy-i4955783794.html
rodszyld69 Napisano 10 Stycznia 2015 Napisano 10 Stycznia 2015 to 48 albo 51 cm chyba dla mnie byłaby nie? Według mnie to 51 cm było by OK. Nie myslałęś o Tribanie 500 z Dekathlonu jest na sorze, ma karbonowy widelec i możliwość dożywotniej gwarancji na ramę. Dokładasz 4 stówy i masz bardzo dobry rower w tej cenie.
roverr Napisano 10 Stycznia 2015 Autor Napisano 10 Stycznia 2015 niestety te 1600/1700 zł to jest juź max jaki mogę wyciągnąć.. :/
rodszyld69 Napisano 10 Stycznia 2015 Napisano 10 Stycznia 2015 niestety te 1600/1700 zł to jest juź max Sprzedaj tą za dużą szosę i już masz na dobry rower albo dozbieraj te 400-300 zł Znalazłem nawet Twój rozmiar 51 cm w Opolu
roverr Napisano 10 Stycznia 2015 Autor Napisano 10 Stycznia 2015 Spróbuję ją sprzedać właśnie. Co do tego roweru, to na Kraków bym musiał jechać. W Rzeszowie nie ma, do Kielc z domu mam 100km ale też nie ma. To by Kraków został. Ale tak wizualnie to bardzo przeciętna jest. A ten Kroos, czy Romety co wrzuciłem, złe? // Jeszcze poprosiłem, zeby mi ktoś w domu zmierzył ramę tamtego roweru. Żeby może porównać czy coś. Bo napisałem ten sam post co tutaj na innym forum i napisali mi, że ten stary rower jest na mnie sporo za duży, też tak uważacie?
rodszyld69 Napisano 10 Stycznia 2015 Napisano 10 Stycznia 2015 Ale tak wizualnie to bardzo przeciętna jest Ten Triban w swej cenie nie ma sobie równych. A ten Kroos, czy Romety co wrzuciłem, złe? Te romety to lipa już ten Triban 300 jest od nich lepszy, jedynie ten Kross ale wadą jego jest widelec alu. Ale szczerze powiedziawszy to Triban 500 choć nie zachwyca swoim wyglądem zdecydowanie mi sie lepiej podoba od tego Krossa.
roverr Napisano 10 Stycznia 2015 Autor Napisano 10 Stycznia 2015 Czyli romety wyrzucamy całkiem. Znalazłem jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/sensa-prima-21-2015-r-nowy-20-i4892111931.html ta 300 co wrzuciłeś znowu goła trochę ale całkiem spoko., a szukam żeby to jakoś wyglądało tez nie będę ukrywał, że zależy mi też na wizualności, oczywiście parametry/wygoda przede wszystkim, ale fajnie jakby jakoś wyglądało, jasna sprawa że biorę pod uwagę to że w tej kasie nie ma co oczekiwać też żeby wszystko było idealne hehe. Co do tego Kroosa to wizualnie też szału nie ma, ale przynajmniej coś się dzieje. Ten 1 co go wstawiłem mi się podoba bardzo i napaliłem się na niego strasznie. A jaki rozmiar ramy/ile cm byłoby dla mnie z tego modelu? Może mają inne rozmiary też, ale wątpię bo tylko 1 wystawiony... Jeszcze pytanie co do tej 300, tam pisze: "Przeznaczenie: do okazjonalnej jazdy rowerem szosowym, na wyjazdy od 30 do 60 km" czemu tak? mnie by już interesowały takie ciut większe bo takie robiłem tym swoim
rodszyld69 Napisano 10 Stycznia 2015 Napisano 10 Stycznia 2015 Znalazłem jeszcze coś takiego: Widelec stalowy więc tłumić drgania będzie zdecydowanie lepiej niż aluminiak. Jedynie do czego sie mozna doczepić to napęd 3x7 Tourney w tym budżecie roweru to trochę słabo i praca tego napędu nie zachwyca. Ten 1 co go wstawiłem mi się podoba bardzo i napaliłem się na niego strasznie. A jaki rozmiar ramy/ile cm byłoby dla mnie z tego modelu? Chodzi Ci tego z ramą 56cm Wcześniej juz Ci pisałem że rama 51 cm powinna być na Twój wzrost dobra. czemu tak? mnie by już interesowały takie ciut większe bo takie robiłem tym swoim Dlatego zaproponowałem Ci Tribana 500 który osprzętem i widelcem karbonowym da Ci odpowiedni komfort jazdy na dłuższych odcinkach. Triban 300 do rozmiaru 51 jest na mniejszych kołach 650 które mieszczą się pomiędzy 26" a 28".
roverr Napisano 11 Stycznia 2015 Autor Napisano 11 Stycznia 2015 Tutaj mam wymiary tego obecnego. I 2 cm różnicy na ramie są w porównaniu z tym. Napisałem, czy mają 51 z tamtego ale jeszcze nic nie dostałem. To na razie stoję w miejscu, ale dzięki za pomoc
roverr Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Napisano 14 Stycznia 2015 Tak z ciekawości zaczałem patrzeć na takie do 2200 i nawet parę się trafiło, ale pytania mam 2. Pierwsze na co warto patrzeć (dopiero zaczynam się tym tak bardziej interesować) i na co szczególnie zwracać uwagę przy rowerze? Jakieś takie podstawowe wskazówki, pewnie z czasem sie to samo wyrobi, że poznam itd ale takie wprowadzenie małe w kilku zdaniach najlepiej na przykładach co wyżej napisałeś o tych drganiach, o przerzutkach itd byłbym wdzięczny A drugie to takie, że jakbyś ocenił jeszcze te rowerki: http://allegro.pl/rower-szosowy-giant-defy-4-compact-2012-m-l-i4962641047.html http://allegro.pl/rower-atala-slr-150-nero-verde-s-rama-50-cm-i4961269284.html http://allegro.pl/dema-leony-1-0-520mm-18-zimowa-promocja-i4983378340.html ten ciekawy nawet allegro.pl/specialized-allez-sport-52-cm-sora-super-stan-i4991888064.html http://allegro.pl/cannondale-alu-carbon-shimano-tiagra-i4990934965.html http://allegro.pl/koga-miyata-gent-sllux-i4967302997.html co do tego tribana, to na zywo w sumie wygląda całkiem ok, tylko zdjecia tak trochę odstraszają http://allegro.pl/rower-szosowy-btwin-triban-500-jak-nowy-okazja-i4961489704.html do tego znalazłem tez 300 czerwoną: http://allegro.pl/rower-szosowy-triban-3-alu-carbon-57cm-i4993424000.html która też fajnie wygląda tylko czerwona. Jeszcze miałbym taką opcję żebyś sklasyfikowal te rowery i wybrał top 3/4 wg Ciebie i to byłoby na tyle, siądę pomyślę i wybiorę sam z tych któe polecisz najbardziej. Zapewne 500 będzie pierwszy hehe Ale gdybyś mógł właśnie taki 'ranking' tych co powrzucałem zrobić i wybrać 3/4 najjlepsze byłbym wdzięczny
rodszyld69 Napisano 14 Stycznia 2015 Napisano 14 Stycznia 2015 Ale rzuciłeś tych linków Linki Atali, Cannondale i Tribana 3 nie działają. co do używek to najlepiej pojechać do sprzedawcy i osobiście sprawdzić stan ramy i widelca bo tego ze zdjęć nie da się zrobić. Zainteresowałbym się tym specem, tribanem i giantem w takiej kolejności jak napisałem.
roverr Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Napisano 14 Stycznia 2015 Kurczę nie wiem, mi normalnie działają te linki...Spróbuj ctrl+f5 W sumie poza tym ATALA nic ciekawego, no może triban 3 czerwony bardzo ładny, ale chodziło o to na co zwrócić uwagę. A tak jeszcze jakbyś wszedł na allegro i po prostu wpisał: ROWER ATLA SLR 150 NERO/VERDE i Ci znajdzie na pewno i wtedy jakbyś coś napisał. Właśnie ten Spec wygląda całkiem spoko i rama 52 cm, to chyba na mnie też akurat nie? Bo tak na dobrą sprawę to właśnie podjąłem decyzję, że wole dopłacić i mieć dobry i wygodny rower. Dlatego znalazłem aukcje na necie z tribanem 5 i poprosiłem o więcej zdjęć, żeby zobaczyć jak na realnych fotkach on wygląda i chyba bym się na tą 5 skusił, albo 3 ew. właśnie ten spec co podałem. A w porównaniu spec - triban 5, jak to wypada według Ciebie? i jakbyś mógł powiedzieć w czym, który jest lepszy od drugiego
rodszyld69 Napisano 14 Stycznia 2015 Napisano 14 Stycznia 2015 rama 52 cm, to chyba na mnie też akurat nie Mniej więcej 52 cm Weż wymierz sobie długość nogi od wewnętrznej strony. Stań boso z lekkim rozkroku i wymierz od ziemi do klejnotów, wynik pomnóż przez 0,66 i wyjdzie Ci rozmiar ramki. ROWER ATLA SLR 150 NERO/VERDE i Ci znajdzie na pewno i wtedy jakbyś coś napisał. Rozmiar 50 może być za mała, widelec stalowy, napęd claris to lepiej od tego Gianta. A w porównaniu spec - triban 5, jak to wypada według Ciebie? Nie wiem w jakim są stanie ale jakby wszystko z nimi było oki to wybrałbym speca napęd na podobnym poziomie z lekką przewagą dla Alleza, koła też. ale 5 stów różnicy które warto dopłacić do bardziej markowej ramy.
roverr Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Napisano 14 Stycznia 2015 Ok zaraz zmierzę. Dzięki wielkie czyli albo triban 500 albo allez spec będzie chociaż ta 3 też mnie kusi, ale jak do 60km tak jak tam piszę to nie bardzo, bo wolę już większe trasy robić i czuć komfort jazdy, a jeśli na 3 ma być inaczej no to... ;P 48,18 wyszło... :/ znalazłem tribana 500 białego, świetny by były wizualnie i z parametrami hehe, szkoda że nie nowy i nie na mnie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.