Wloczykij123 Napisano 10 Stycznia 2015 Napisano 10 Stycznia 2015 Witajcie, dla mojej lepszej połówki poszukuje budżetowego roweru. Będzie on używany do wycieczek rowerowych tych bliższych ( Kaszuby, Wielkopolska, Besid Niski ) i dalszych (Patagonia bez szaleństw). Styl jazdy spokojny ( niewiasta jeździ porządnie, nie to co ja ), staramy się unikać asfaltów, wiec głównie polne/leśne drogi, oczywiście będzie tez zakładany bagażnik pod sakwy Wstępnie wybrałem Meride Crossway 5V 2014 ( do dostania za 890 zł ) http://www.rowerymerida.pl/produkt828/crossway-5-v-lady-rower-merida.html, która będzie miała w ramach zaplanowanego budżetu wymieniony napęd ( coś w stylu Acera/Alivio wykupione na olx.pl) - całość powinna się zamknąć w kwocie ok. 1200 zł Niewiadomą są natomiast opony. Te które chcemy do niego założyć to Smart Sam'y w rozmiarze 29 x 2.1 Pytania wz z tym: 1. Czy mogą zostać obręcze fabryczne ? 2. Czy rzeczona opona wejdzie w tą ramę ? Myślałem tez o Kross Evado 1.0 2014 ale boję się pękających ram, tzw. pół no-name w stylu Lazarro mówię nie - rower ma być budżetowy, ale doświadczonego producenta. z góry dziękuję za pomoc :-) oczywiście napisałem nie tam gdzie trzeba - proszę Admina o przeniesienie wątku do właściwego miejsca
rodszyld69 Napisano 11 Stycznia 2015 Napisano 11 Stycznia 2015 która będzie miała w ramach zaplanowanego budżetu wymieniony napęd ( coś w stylu Acera/Alivio wykupione na olx.pl) Powinieneś sprawdzić czy ta Merida ma założony kasetę czy wolnobieg bo coś mi tak sie zdaję że ten drugi. Co według mnie średnio się nadaje na wyprawy z sakwami. Z dopasowaniem Alivio/acera pod napęd 3x7 też się troszkę napocisz. 1. Czy mogą zostać obręcze fabryczne ? 2. Czy rzeczona opona wejdzie w tą ramę ? Na tym rowerze też sa te obręcze a ma założoną oponę szeroką 2.1"
copone Napisano 11 Stycznia 2015 Napisano 11 Stycznia 2015 Na tym rowerze[/url] też sa te obręcze a ma założoną oponę szeroką 2.1" Tylko, że rower kolegi ma 28" a Twój z przykładu. 26
Wloczykij123 Napisano 11 Stycznia 2015 Autor Napisano 11 Stycznia 2015 Powinieneś sprawdzić czy ta Merida ma założony kasetę czy wolnobieg bo coś mi tak sie zdaję że ten drugi. Co według mnie średnio się nadaje na wyprawy z sakwami. Z dopasowaniem Alivio/acera pod napęd 3x7 też się troszkę napocisz. Na tym rowerze też sa te obręcze a ma założoną oponę szeroką 2.1" Na pewno ma wolnobieg - przy czym czy to naprawdę robi aż taką różnicę ? W swoim mam wolnobieg i na razie ( pierwszy sezon ) jazdy z sakwami nie było problemów. Co do napędu i ew zamiany, zastanawiam się też, nad zakupem kompletu kół używanych na olx ( można dostać z kasetą 8 biegową i piastach Deore za 200 zł ) i wtedy by to rozwiązało problem dostosowania napędu/kasety-wolnobiegu. tak czy tak wychodzi na to, że trzeba iść pomacać osobiście, bo za dużo pytań się pojawia. Polecilibyście w Poznaniu lub Warszawie jakiś porządny sklep z dużym asortymentem Meridy ?
rodszyld69 Napisano 11 Stycznia 2015 Napisano 11 Stycznia 2015 Tylko, że rower kolegi ma 28" a Twój z przykładu. 26 Wiem, obręcze według opisu są te same nie licząc rozmiaru koła, więc strzelam że szerokość powinna być taka sama. Polecilibyście w Poznaniu lub Warszawie jakiś porządny sklep z dużym asortymentem Meridy ? szukaj tu http://www.rowerymerida.pl/siec-sprzedazy.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.