Skocz do zawartości

[amortyzator przód] zmiana z 100mm na 120mm

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie mam rower na kolch 29 cali z amortyzatorem Suntour Raidon 100mm. Jest to całkiem przyzwoity amortyztor ale wiem że może być znacznie lepiej... Mam parę pytań. Czy znacie jakiś amortyzator który ma regulowany skok w zakresie od 100mm do przynajmniej 130mm. Czy zmiana amortyztora ze skoku 100mm na 120mm mocno zmieni geometrie ramy? Przy regulowanym skoku nie miałbym tego problemu. A po co regulowany skok? Bo w dalszej przysżłości mam wizję ramy full susp a do niej 100 mm to zdecydowanie za mało. Budżet to max 2k zł.  

Tak to jest XC.

Pisząc że chciałbym mieć lepszy amortyzator nie miałem na myśli samego skoku (to tak naprawdę jest mniej ważne) a wymiane na amorek o lepszej pracy. Trochę poprzeglądałem i uwagę przykuły dwa modele RS Reba i Manitou Tower. I pytanie do Reby gdzieś czytałem, że można swobodnie ustawić skok na 80/100/120 mm to prawda? Bo Manitou już nie ma możliwości takiej regulacji. Jeżeli 120 mm nie spierdzieli geo to bym się skłonił ku Manitou.

Będę musiał zwiększyć skok do 120 mm na tym Radionie i przetestować jak się jeździ.

W tym Manitou nie zmienisz skoku podczas jazdy. To o czym piszecie jest zmianą skoku podczas serwisu widelca. Wyjmujesz z niego wtedy plastikowe podkładki i masz np. 120 mm skoku.

Zainteresuj się systemem U-turn od Rock Shox'a. Były wersje sprężynowe i powietrzne - Reba, Pike, Revelation, co kto lubi. Skok regulowany pokrętłem z zewnątrz, ale tanio nie będzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...