domin89 Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Obecnie mam rower na kolch 29 cali z amortyzatorem Suntour Raidon 100mm. Jest to całkiem przyzwoity amortyztor ale wiem że może być znacznie lepiej... Mam parę pytań. Czy znacie jakiś amortyzator który ma regulowany skok w zakresie od 100mm do przynajmniej 130mm. Czy zmiana amortyztora ze skoku 100mm na 120mm mocno zmieni geometrie ramy? Przy regulowanym skoku nie miałbym tego problemu. A po co regulowany skok? Bo w dalszej przysżłości mam wizję ramy full susp a do niej 100 mm to zdecydowanie za mało. Budżet to max 2k zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaxgh Napisano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Jaki masz model tego Raidona ? który rocznik ? Bo w Raidonach też da się zmieniać skok, w XC z 2014 pod 29" można zmienić na 120mm i 130mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domin89 Napisano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Mam taki http://0.share.photo.xuite.net/laiwebb66/10661a6/6036084/1027918130_o.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaxgh Napisano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 na 99% to jest XC (na tych białych paskach zobacz) więc takiego też można zmienić na 120-130mm, ale wiadomo, że ten amorek rewelacyjny nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domin89 Napisano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Tak to jest XC. Pisząc że chciałbym mieć lepszy amortyzator nie miałem na myśli samego skoku (to tak naprawdę jest mniej ważne) a wymiane na amorek o lepszej pracy. Trochę poprzeglądałem i uwagę przykuły dwa modele RS Reba i Manitou Tower. I pytanie do Reby gdzieś czytałem, że można swobodnie ustawić skok na 80/100/120 mm to prawda? Bo Manitou już nie ma możliwości takiej regulacji. Jeżeli 120 mm nie spierdzieli geo to bym się skłonił ku Manitou. Będę musiał zwiększyć skok do 120 mm na tym Radionie i przetestować jak się jeździ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 W tym Manitou nie zmienisz skoku podczas jazdy. To o czym piszecie jest zmianą skoku podczas serwisu widelca. Wyjmujesz z niego wtedy plastikowe podkładki i masz np. 120 mm skoku. Zainteresuj się systemem U-turn od Rock Shox'a. Były wersje sprężynowe i powietrzne - Reba, Pike, Revelation, co kto lubi. Skok regulowany pokrętłem z zewnątrz, ale tanio nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domin89 Napisano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Ale mi własnie o taka serwisową zmianę skoku chodzi. Bo póki co mam ramę która jest pod 100mm i chcę do niej kupić porządny amor który będę mógł potem użyc do jakiegos full i zwiększyć skok na 120mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 W rebie dual air możesz regulować skok dokładając lub wyciągając podkładkę w komorze aie , w rebie solo air musisz dokupić tzw air shaft pod dany skok . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GREEQ Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 W tych Raidonach nie powinno się ustawiać skoku na 130mm bo siadają kartridże... 120 to jest max... Piszę bo znam z autopsji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domin89 Napisano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Teraz te Reby to chyba tylko solo air robią? A ten air shaft to coś takiego http://www.amazon.co.uk/Rock-Shox-Shaft-Change-Travel/dp/B00JPEZRDC ??? To się wymienia w amorku i masz większy/mniejszy skok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Tak to ten element Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.