frigodaw Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Witam! Już od pewnego czasu zauważałem, że zbierający się piasek/błoto na amortyzatorze zdziera powoli lakier. Amorek był już na wyposażeniu roweru, więc szału nie ma. Czy to wdzierające się błoto ma jakiś wpływ na jego pracę? Dodam jeszcze, że z drugiej strony zauważyłem małą rysę, która powoli zaczyna zdzewieć. Można coś z tym zrobić? Poniżej zdjęcie: https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10672257_811515375586605_9061509444368067298_n.jpg?oh=112d470e91f6b16c1313ad866838c157&oe=5531A50D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buno Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Mam (miałem, haha! ) tak samo w moim RST Gila, myślę że to normalne przy tych amorkach. Sporo pomaga jak się psiknie Brunoxem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Czy to wdzierające się błoto ma jakiś wpływ na jego pracę? Zdecydowanie tak Innymi słowy, Twój amortyzator to już szrot (zakładając, że nim nie był w zamyśle projektanta). Pora kupić coś normalnego, a tego dziada możesz rozebrać, wyczyścić i zalać jakimś tanim olejem. Ogólnie jakiekolwiek babranie się z tym RST ma niewiele sensu, ale do czasu zakupu normalnego amortyzatora można to zrobić. Rozważ też wymianę na sztywny widelec, jeżeli budżet niski. Będzie zdecydowanie lepszy od zatartego Neona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Czy to wdzierające się błoto ma jakiś wpływ na jego pracę? Nie czujesz różnicy? To co dostaje się do środka niszczy bebechy i produkuje rdzę. Zwiększa tarcie. Czy da się coś zrobić z tą rysą? Jeśli ma ostre brzegi to wygładzić bardzo drobnym papierem ściernym. W takim stanie widelec jest już praktycznie złomem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Dziwię się ze dopiero teraz o tym wspomniałeś przecież się tak z dnia na dzień nie pojawiło?? Jeździć na tym idzie, można by wymienić lagi ale czy to się opłaca, jak będziesz chciał go wymienić na coś lepszego to z budżetówki chyb tylko XCR by się nadał sprężyna-olej, nowy w granicach 270-280 zł, niżej bym nie schodził, pisze o nim bo to chyba najtańsza sensowna opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frigodaw Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Szczerze mówiąc nie przejmowałem się tym za bardzo, bo od początku nie był jakiś rewelacyjny a ta strata jakości następowała z czasem. Mimo to dalej jak się go przyciśnie mocniej to zapada się o jakieś 3cm. Jeżdżę na rowerze trekkingowym, także super cudów nie wymagam. Mimo wszystko lepiej mieć z przodu coś bo potem byle dziura i wszystko czuć w rękach i kręgosłupie. No chyba, że się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Gdyby chociaż pracował płynnie na tych trzech centymetrach, to może miałoby to jakiś sens. Może gdyby było jakieś tłumienie, to przy walnięciu w dużą dziurę ulżyłoby nadgarstkom. A tak - masz kawał żelastwa, który nie wybiera żadnych drobnych nierówności, a przy uderzeniu oddaje całą zgromadzoną energię. Sztywny widelec jest lekki, przewidywalny i nie marnuje energii na uginanie sprężyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frigodaw Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 A gdyby kupić coś nowego przeznaczonego właśnie pod jazdę trekkingową? Nie szajs, ale minimum cenowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpecTeam Napisano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Mam brunoxa przy do mojego Boxxera i do RST Aerial Air i bardzo polecam zostawia warstwę cienką anty korozji ( mi się to nie przydaje bo mam tzw złotawe lagi ) i usuwa piasek i smary a dodatkowo smaruje swoją mieszanką na amorku zostaje zero piasku i nowy się nie przykleja dzieki warstwie brunoxa nie przylegają smary itp polecam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frigodaw Napisano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Jesteś pewny? Niektórzy odradzali korzystanie z tego preparatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frigodaw Napisano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Przy odrobinie środków finansowych zakupię i sprawdzę jak się sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpecTeam Napisano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 spoko polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Brunox to jeden z najlepszych preparatów jak mi się nie dzieje nic w powietrznych amorach to ty nie sraj 1. Końcówke postu mogłeś sobie odpuścić . 2.Brunox nie ma zdolności smarujacych a jedynie czyszczące , w dodatku może wypłukiwać smar z kurzówek . Po jeździe wystarczy wytrzeć lagi i uszczelki miękką szmatką Do w.w RST w sumie lepsze to niż nic ale serwis także należy wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 25 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 W wersji budżetowej (co nie znaczy że mniej skutecznej) polecam silikon w sprayu. Ja używam K2 SIL - w sklepie motoryzacyjnym po 6- 7 ziko za 250 ml.Starcza do posmarowania uszczelek w dwóch samochodach i na 4 rowery w garażu(w tym przypadku tak na pół sezonu). Bez samochodów starcza na dłuuuuugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frigodaw Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Hmm, przy najbliższych wpływach do budżetu zastanowię się i coś na pewno wybiorę. Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 25 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 prosta kalkulacja - za 90 ml brunoxa płacisz jakieś 15-17 zł za 250 ml silikonu w sprayu 6-8 zł. Silikon w sprayu oprócz tego że czyści, konserwuje także uszczelki - guma nie parcieje itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frigodaw Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 W takim razie zaryzykuję silikon. Zwłaszcza, że pracuje w ujemnych temperaturach. Mam nadzieję, że pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpecTeam Napisano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 chłopaki a może wiecie od czego mi się robią u mnie takie ryski w wzdłóż lag w RST Aerial Air ??? Dodam, że amor ma drugi dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 25 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 ślady po wodzie/brudzie czy rysy na powłoce goleni(w sensie że wyczuwalne pod paznokciem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpecTeam Napisano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 mrmorty są one lekko widoczne z odległości 5 cm oko w goleń i nie wyczuwalne pod palcem ani paznokciem prosta kalkulacja - za 90 ml brunoxa płacisz jakieś 15-17 zł za 250 ml silikonu w sprayu 6-8 zł. Silikon w sprayu oprócz tego że czyści, konserwuje także uszczelki - guma nie parcieje itd. Za 100ml Brunox'a dałem 12 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 25 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 to przetrzyj szmatką - znikają? Jeśli nie znikają to coś siedzi pod uszczelkami kurzowymi i kłania się serwis(nie bagatelizuj sprawy i nie jeździj na rowerze), jeśli znikają to po prostu tak się rozmazuje brud/woda po pracy widelca. W tym przypadku kłania się również preparat proponowany przeze mnie kilka postów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpecTeam Napisano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 W wersji budżetowej (co nie znaczy że mniej skutecznej) polecam silikon w sprayu. Ja używam K2 SIL - w sklepie motoryzacyjnym po 6- 7 ziko za 250 ml. Starcza do posmarowania uszczelek w dwóch samochodach i na 4 rowery w garażu(w tym przypadku tak na pół sezonu). Bez samochodów starcza na dłuuuuugo I tym mam spryskać lagi ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 25 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 a jak myślisz? Jak nalezy używać Brunnoxa? i kończ to OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi