Skocz do zawartości

[rower] Do XC do 4000zł

turysta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam zamiar kupić nowy rowerek. Chciałbym abyście mi poradzili jakie komponenty wybrać.

Chcę mieć rowerek już na długie lata. Wolałbym sam składać ale jeżeli macie jakąś dobrą propozycję w gotowcu to też przyjmę.

-moja waga: 73km

-wzrost: 180 (+/-4)

-jazda: przeważnie XC

-cena: około 4000 zł

Na początek radzę skorzystać z opcji szukaj! Ale przejdźmy do rzeczy...

Ja bym nie składał tylko gotowy rower kupił, oto moje przykładowe propozycje:

Ceny oczywiście mogą być inne, ja osobiście brałbym tego kelly'sa.

Jak bym mial tyle kasy na rower do XC to kupilbym ta kone

http://www.skiteam.pl/?off=lato&open=ofert...&id_produktu=66

A jak bym chcial na nim troche wiecej poszalec to kupilbym kone hoss de lux, kosztuje 3,5 tys ma podobny ostrzet, jest tylko bardziej wytrzymala od kuli.

Oprucz rowerow kony zastanowilbym sie powaznie nad rowerami marki Radon. Nigdy na nich nie jezdzilem ale sprzet mowi sam za siebie. Za 4 tys mozesz miec profesjonalny rower do xc z Fox F80 RL z przodu, na XT i LX.

http://bike-center.home.pl/product_info.ph...products_id=485

http://bike-center.home.pl/product_info.ph...products_id=325

Hmm, przy tej kwocie skłaniał bym się ku składaniu rowerku. Jest to wieeeelka przyjemność, zwłaszcza jak przychodzą kolejne paczuszki :D No i satysfakcja jeśli złoży się wszystko samemu.W serwisie składają rowerki masowo - każdy mniej więcej tak samo, czyli nie zawsze z dbałością o dokręcenie wszystkiego na cacy :wink: Mój rowerek wyniósł mnie trochę ponad 3 tys. Dorzucając jeszcze lepszą korbę, powiedzmy Evolve XC X-type za 500 zł (na allegro) i SPD'y+buty, mam rowerek moich marzeń za 4000 :P

Specyfikacja: Rama: Giant XTC SE1, amorek: Bomber MXC Air ECC, koło przód: Onyx+DT Champion+Excalibur+Conti Explorer Pro, koło tył: Woddman LTC RSQ+reszta to samo co z przodu, korba: Alivio, suport: FSA PowerPro, Kaseta: Sram 5.0, łańcuch: Sram PC58, Przerzutka przód: Sram 7.0, przerzutka tył: STX RC, Hamulce: Grimeca System 8, kierownica: Ritchey WCS, Mostek: Race Face Exolve XC, Manetki Deore, licznik:Sigma BC1200RDS, sztyca Kore Forged, siodełko super wygodne B)

Podsumowując, gdybym kupował wszystko w sklepie (oczywiście w Polsce :glare: ), wydałbym o 3 tys więcej, a tak - polując na allegro, udało mi się wyrwać sprzęt po sensownych cenach z dokładnie takim osprzętem (poza korbą) który chciałem mieć :D

Ten Radon rzeczywiscie fantastyczny :D Ale gdybym ja miał kupywac wybor by padł na Cube'a ktorego wczesniej podalem, ponieważ jest o wiele lzejszy :P Co prawda nei ma tarcz, ale 10,4kg to naprawde swietny wynik :D No i b. fajne podstawy do odchudzania, dobra rama + R7 B)

Ten R7 jest niestety gorszy (mimo , że lżejszy) od Foxa (głównie problemy z Click-item i trochę gorsza praca)

Ponadto nie jestem pewny czy waga Cube jast faktycznie taka.

Ramy w obydwu rowerach nie są takie same - Radon ma trótszą rurę górną przy 20 " , przy pozostałych rozm. ramy podobne.

Zgadzam sie ze skladanie roweru to niezla frajda ale ten Radon jest naprawde rewelacyjny. cdan ceny twojego roweru i tego gotowca sa podobne, ale pokaz mi jedna czesc ktora bedzie lepsza w twoim biku od tego radona.

Proszę bardzo - piasty B) A czy ja wspomniałem że cena mojego roweru ma być mniejsza?? Właśnie miała być podobna, bo o tym jest ten topic :wink:

Rulez, niby dlaczego mój rower jest duuuuuuużo gorszy od Radona??

P.S. Też mam gwarancję na większość komponentów B)

Nie odbierajcie mnie źle B) Jestem po prostu maniakiem odchudzania i robi mi roznice te pare gram B) Wiem ze ramy są identyczne, a napis mi nie robi róznicy :) Poprostu Radony są bardziej pancerne (tarcze, reba), a moj model Cube'a ktory podałem ma v-ki i R7 :) Taka roznica.

:!!:

cdan

Gorsze - amor - znacznie , korby - znacznie , manetki - znacznie , poza tym niejednorodny napęd .

Amor, ok, jest gorszy, ale nie zgodzę się że znacznie. Nie pompuje przy pedałowaniu, znosi skoki, wykorzystuje płynnie cały skok, wybiera bruk, użytkowany od 4 lat intensywnie i nadal nie ma nawet minimalnych luzów, teflon w idealnym stanie. Ale ok, jest gorszy :wink:

Korby - to jedyna część która jeszcze mi pozostała do wymiany w tym rowerze. Za jakiś czas będzie Evolve XC, albo Turbine LP.

Manetki... chodzą super, więc po co mi coś lepszego?? B) A mój "niejednorodny napęd" chodzi jak marzenie, biegi wskakują od razu pod obciążeniem czy bez. STX'a z tyłu nigdy nie wymienię, pochodzi z 98 roku i nie ma najmniejszego nawet luzu. Sram 7 z przodu też działa jak powinien, a łańcuchy są 3 zmieniane co 500 km - wszystko się lubi i nie protestuje.

Ale koniec OT, bo nie o tym jest ten topic :wink:

Reasumując, nadal uważam że warto składać rowerek samemu

• 1 rok później...

Witam

Szukam odpowiedniego dla siebie roweru, który miałby służyć głównie do ścigania się w XC a czasem zaliczałby jakiś maraton. Rama najlepiej 20 cali, wcześniej miałem 21,5 i była troszkę za duża. Mam 188cm wzrostu i ważę od 73 do 78, taki rozstrzał i raczej nie wyjdę poza te ramy.

Na rower mogę przeznaczyć maxymalnie 4000zł i proszę żeby nie pisać, że możesz dołożyć jeszcze 300zł i będziesz miał lepszy sprzęt bo po prostu nie wyrobię wtedy z kasą.:]

Na razie kolega doradził mi coś takiego: http://www.canyon.com/_en/mountainbikes/eq...b=146#equipment

Jakoś tarczówki nie bardzo mi pasują ale tyle co się o nich naczytałem i nasłuchałem to może rzeczywiście będą dobre.

W rowerze chodziłoby mi przede wszystkim o dobrą ramę + porządny amortyzator, osprzęt może być lekko słabszy lecz też bez przesady.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...