siimon Napisano 9 Stycznia 2015 Napisano 9 Stycznia 2015 Chcę szarpnąć się na zrobienie ochraniaczy na buty i może przy okazji stuptuty by się udało. Szycie, suwaki, rzepy idt to nie problem ale nie wiem jaki materiał wybrać, dobrze gdyby był nie przemakalny, lekki i nie drogi. Myślałem o cordurze (czy jak to się tam pisze) np KLIK, tylko czy to nie będzie zbyt sztywne? Cytuj
kamfan Napisano 9 Stycznia 2015 Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Cordura jest idealna na stuptuty (inny materiał bardzo łatwo przetnie zmrożony śnieg), na ochraniacze na buty poszukałbym czegoś bardziej elastycznego i oddychającego. I miej na uwadze, że zwykłą maszyną do szycia (domową) tego nie zszyjesz, bo to jest twardy i mało elastyczny materiał. Tak samo potrzebne są specjalne nici - zwykłe momentalnie popękają. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez kamfan Cytuj
siimon Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Napisano 9 Stycznia 2015 Nici już są a maszyna deje rade, kluczem są odpowiednio ostre igły Cytuj
Mod Team mrmorty Napisano 9 Stycznia 2015 Mod Team Napisano 9 Stycznia 2015 ja bym na Twoim miejscu zagadałbym do Wojtka(taki rudy w okularach ) z firmy Pajak i wytargowałbym z metr lub dwa bieżące z beli laminatu 3L(w sensie trzy warstwy w jednym) Powiedz że chcesz uszyć sobie coś nietypowego. Dlaczego laminat - bo to jest materiał zewnętrzny plus membrana plus podszewka w jednym. Fajnie byłoby by ochraniacze oddychały - no nie? Cytuj
Mod Team mrmorty Napisano 27 Stycznia 2015 Mod Team Napisano 27 Stycznia 2015 No i jak pomysł - upadł? Cytuj
siimon Napisano 30 Stycznia 2015 Autor Napisano 30 Stycznia 2015 Pomysł oczywiście, że nie upadł zrobiłem tylko wykroje (tak się chyba to nazywa) ale pogoda rozpieszcza i nie mobilizuje do spinki w tym temacie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi