Skocz do zawartości

[Rower Peugeot] Jaki to jest model roweru Peugeot

Piotr2000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam identyczny rower i ciekawi mnie co to za model.

Niestety na ramie nie jest napisane - przynajmniej na mojej.

Czy ktoś rozpoznaje jaki to model?

96561677_1_644x461_rower-meski-szosowo-t

Napisano

zatem jest to albo  PH 10LE (miały takie malowanie)  , albo 103 Carbolite  z doklejonymi  naklejkami od tego pierwszego (były takie zestawy do naklejania)  , albo jakieś inne połączenie.

generalnie jeśli szukasz jakiś informacji to bym szukał po tych dwóch modelach

Napisano

Wybrałem się dzisiaj do garażu i jednak znalazłem naklejkę.

Jest to model PH 41

CAM01093.jpg

I zrobiłem kilka fotek:

CAM01106.jpgCAM01107.jpg

Teraz trochę pogoogluje i postaram się go odnowić przed sezonem do stanu oryginalnego.

Napisano

jak dla mnie tylna prawie nieużywana, przednia wygląda na lekko poobcieraną

jeździłbym póki nie zacznie łańcuch przeskakiwać ;)

ale wcześniej przydałoby się oczyścić kółka prowadzące łańcuch w tylnej przerzutce, no i sam łańcuch ;)

Napisano

Mam takie wrażenie że jakbyś przejechał pastą polerską po korbie to byłaby jak nowa.  Nie wydaje mnie się by były tam jakieś wżery na chromie.

Napisano

Dzisiaj zabrałem się za oczyszczenie wolnobiegu, zębatki przedniej, łańcucha i przerzutki. Wyczyściłem i nasmarowałem łańcuch. Kostki hamulcowe nowe zamontowane.Przy okazji okazało się że trzeba będzie dać koła do centrowania i chyba wymienić suport, bo jak mocniej naciskam na pedały to coś strzela z okolic korby. Pytanie tylko jak dobrać suport do tego roweru żeby dokupić coś na allegro.

Napisano

Zmierz ośkę (bez gwintów) i kup nowy pakiet/nowy klasyczny suport o tej samej długości. Zmierz długość mufy - włoski ma oba prawe gwinty i 70mm, francuski oba prawe gwinty i 68mm, angielski gwint od strony korby lewy, drugi prawy. Długość może mieć od 68mm do 73 mm (zwykle 68).

Napisano

najpierw sprawdź jaki to typ suportu  , czy kwadrat czy na klin  , jak zrobisz fotkę ze zbliżeniem mocowania najlepiej lewej strony   - ramię korby --- suport to będzie można pewnie coś powiedzieć , na tych fotkach ja nie widzę.

podejrzewam że łożyskowane jest to na kulkach , więc pierwsze podejście to rozkręcenie , przesmarowanie i złożenie - może da radę w ten sposób rozwiązać ten problem.

zobacz czy nie ma jakiegos luzu na pedałach - może to tam coś strzela, chociaż bym nie podejrzewał , szybciej zaczną skrzypieć , tak sądzę

jeśli będzie konieczna wymiana suportu - w sensie elementów wkręcanych ( z jakiekoś powodu)  to może się okazać że trafił Ci się standard francuski - prawie pewne skoro to Peżo ;)

tak więc uzwojenie gwintu może być  inne niż  typowe angielskie lub  włoskie ;)

tutaj na szybko znalazłem podobną produkcję http://www.bikestats.pl/rowery/ostry-Peugeot_3547_681.html

suport - IRD QB-55 103 mm   , zmierz szerokość rury suportowej  , jej średnicę    oraz długość  ośki    , to da Ci jakieś parametry po których będzie można szukać , jeśli będzie konieczność kupowania  czegoś.

ja bym zaczął jednak na start od samodzielnego serwisu (nie pogub kulek bo są luzem zapewne)  i nasmarowania 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...