Skocz do zawartości

[ochrona felg] ghetto "procore"

malutki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie znalazłem tematu w którym byłaby dyskusja odnośnie wynalazku schwalbe procore. Jedynie w temacie o Eurobike jest wspomniane o tym. W ostatnim Bike był artykuł w którym zachwalają ten wynalazek, jednak cena ok 180 Eur to trochę dużo. Przez przypadek wpadłem na wersję dla ubogich: http://www.mtb-news.de/news/2014/06/26/nie-wieder-platte-reifen-das-doppelkammersystem-zum-selbst-bauen/

1652196-w77uduwqu8ub-felgenglck2-large.j

strona wprawdzie po niemiecku jednak po fotkach można się domyślić o co chodzi. pomysł polega na wykorzystaniu szytki jako ochrony felgi przy jeździe z niskim ciśnieniem. Osobiście nie jestem przekonany do patentu dziurawieniem szytki i wstawieniu tulejki i dodatkowym otworem w feldze. Macie jakieś pomysły jakby to można zrobić inaczej?

Napisano

motyw z plastikiem to była pierwsza wersje Procore, finalnie zrezygnowali z tego i oferują wentyl przełączany w dwóch pozycjach.

dla mnie miałoby sens ghetto jesli opona byłaby na zewnątrz tublesowa.

Napisano

System ten jest dość trudny do wykonania tak, by rzeczywiście spełniał swoją funkcję (niskie ciśnienie w oponie i ochrona przed snejkami). Jeżeli miałbym parcie na wymyślenie czegoś o podobnym działaniu to zrobiłbym tak:

1) robię nacięcie w dętce, najlepiej wzdłuż, o długości 12 cm.

2) wsuwam do środka izolację do rur ze spienionego polietylenu albo kauczuku, o długości "ile wlezie", średnicy zewnętrznej 4 cm i wewnętrznej jak najmniejszej.

3) sklejam dętkę z powrotem jakąś gustowną łatką

4) montuję nadziewaną dętkę w rowerze i jadę zobaczyć co się stanie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...