Skocz do zawartości

[korba] problem z dopasowaniem zębatek

kryho

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pewien problem z dopasowaniem przednich zębatek korby które chciałbym już wymienić z racji zużycia. Otóż korba to FSA Vero triple 52\42\32. Jest na niej napisane \wytłoczone\ 130\74 BCD czyli jak rozumiem są to odległości między śrubami mocującymi, jest ich 5. Mierząc suwmiarką środki skrajnych \np 1 i 3\ u mnie wychodzi 124 mm a między sąsiednimi 77 mm. Czy ktoś może mi to wyjaśnić? Nie chciałbym kupować w necie i mieć kłopot z odsyłaniem. Przy okazji, może ktoś doradzić zębatki niedrogie i przyzwoite? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Napisano

Miedzy sąsiednimi masz dokładnie 76.4mm  :thumbsup: a 130 to nie odległość naprzeciwległych śrub tylko średnica okręgu, po którym są rozmieszczone. 

Nie wdając się w interpretacje szukaj po prostu zębatek oznaczonych 130/74 BCD. Ja co prawda nie na szosie ale w MTB, zębatki FSA zawsze sobie chwaliłem ale do najtańszych nie należą.  Shimano w tym standardzie też na pewno znajdziesz. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...