Skocz do zawartości

[pieta]Opadajaca pieta przy mocniejszym depnieciu

Marioslaw

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie!

Otoz mam taki dziwny problem, ze jak depne w pedal na ciezszym przelozeniu czyt. podczas budowy wytrzymalosci silowej czy mocy przy kazdym depnieciu prawej nogi w pedal pieta idzie w dol i w kolanie to delikatnei odczuwac nic raczej normalnego... Raz czytalem u Banacha, ze lydka jest za slaba, ale nie wydaje mi sie bo na silowni robie z 140kg na plecach 10 wznosow. Blok ustawiony jest dobrze, jesli chodzi o wysokosc. Nie odczuwam tez dziwnych problemow, ze pieta szoruje o rame, albo jest za bardzo do zewnatrz wiec tutaj tez raczej OK. CO TO MOZE BYC? Dodam, ze wysokosc siodla tez ok bo 150stopni wiec optymalnie.

Jakis pomysl/sugestia?

aha. Przy lewej nodze wszystko jest OK.

Raz czytalem u Banacha, ze lydka jest za slaba, ale nie wydaje mi sie bo na silowni robie z 140kg na plecach 10 wznosow

Mogę się nie znać, ale przy przysiadzie z gryfem (jeśli właśnie o to chodzi bo nie jestem pewien terminologii) bardziej pracują uda niż łydki. Łydki to chyba nawet niewiele mają udziału w samym ruchu co chyba bardziej stabilizacji. 

Ja to bym raczej stawiał właśnie na słabą łydkę skoro przy mocnym naciśnięciu pięta opada. No bo akurat za kąt między stopą a łydką odpowiadają głównie mięśnie łydki. No ale z drugiej strony aż taka dysproporcja w tej partii mięśni wydaja mi się dziwna.

A czy tą samą częścią stopy naciskasz pedał lewą i prawą ?

No jak rozumieć to delikatne odczuwanie w kolanie ? że niby czujesz przeskakiwanie jakiejś kości ?

No a poza tym czy poza tym konkretnym przypadkiem odczuwasz jakiekolwiek inne dysproporcje podczas innych czynności czy sportów ?

Ja mowie wlasnie o wspieciach na palce, czyli cwiczenie na lydki ;)

Nie mam przeskakiwania. Czuje,ze kolano sie bardziej prostuje niz powinno.

Tak bloki sa ustawione identycznie czyt. odpowiednio jak robia to na fitingu.

Noga rzeczywiscie sie prostuje w momencie kiedy prace przejmuje lydka, czyli gdy korba przechodzi z poziomu w pion.

Slaba lyda jak to rozwiazac?

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...