Skocz do zawartości

[Rower] Prośba o pomoc w wyborze roweru Kross czy CUBE

QBXbiker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

chciałbym prosić Was drodzy forumowicze o pomoc w wyborze roweru, a mianowicie postanowiłem przesiąść się z 26" na koła 29".

Tak więc mam upatrzone trzy modele rowerów, są to:

- Kross Level B6 2014 - 2660 zł 

- Kross Level B4 2014 - 2180 zł

- Cube Analog 29 2014 - 2489 zł 

Różnica cenowa jest w sumie do przełknięcia i tutaj pytanie czy warto dołożyć te pieniądze i kupić Kross-a B6 z przerzutkami i korbą DEORE z widelcem ROCK SHOXA, czy jako przeciętny rowerzysta ( w sezonie 4-5 razy w tygodniu średnio po 20-30km trasy po parkach, wzniesieniach, górki zjazdowe itp.) nie odczuję wielkiej różnicy pomiędzy komponentami z modelu B4. 

Porównanie obydwóch modeli: 

http://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-29quot/level-b6

http://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-29quot/level-b4

I czy ktoś może się wypowiedzieć o "łamliwości" ram w rowerach Kross, czytałem dość sporo wątków ale dotyczyły one modeli z 2012-2013 roku. 

Trzeci rower to coś pomiędzy dwoma Krossami, a mianowicie Cube Analog również z 2014 roku, 

Specyfikacja roweru:

http://sklep.sportprofit.pl/pl_PL/p/Cube-ANALOG-29-black-n-grey-2014-r.-21/6044

Z góry dziękuję za odpowiedzi. 

Napisano

Tak więc mam upatrzone trzy modele rowerów, są to: - Kross Level B6 2014 - 2660 zł  - Kross Level B4 2014 - 2180 zł - Cube Analog 29 2014 - 2489 zł 
Jakiego rozmiaru roweru poszukujesz :icon_question: Tu masz 17" Rometa który według mnie jest lepszą ofertą od tych trzech rowerów.
Napisano

Z tym pękaniem ram to już przesada. Może zdarzyło im się kilka wadliwych ram, no ale niech mi ktoś pokarze markę, której ramy NIGDY nie pękają. Poza tym widziałem nie jeden ich rower i jakoś nie spotkał mnie z nim żaden problem.To chyba wynika po części z kompleksów, bo jak coś jest polskie, to musi być gorsze od zagranicznego. 

• Mod Team
Napisano

@@alagor96, a zadałeś sobie trud przeczytania tematu który podałem? Generalnie wiem, że jak coś się dużo sprzedaje to odsetek niewypałów z automatu robi się większy i i bardziej nagłośniony niż np. drogi Scott czy Trek który już tak popularny na polskim rynku nie jest. Jednak tamten temat pokazuje ilość naprawdę sporą ram pękniętych, które zostały wymienione na nowe i te nowe po kolejnych 3 miesiącach znów pękały. Jest to jednak ewidentny błąd.

Nie jest to sianie nienawiści, ponieważ ja akurat jest z osób które wolą kupic coś co jest polskie i zastanawiam się nad Krossem jednak wybierając tę markę trzeba być w pełni świadom :)

Napisano

To chyba wynika po części z kompleksów, bo jak coś jest polskie, to musi być gorsze od zagranicznego. 

Jesteś w bardzo wielkim błędzie. Nie chodzi o to, że pękają bo to przydarzyło się większości czołowych producentów. Liczy się natomiast to jak załatwia się taką sprawę. Są firmy, które są "przodem" do klienta i takie jak Kross zlewające ich ciepłym moczem. Co najgorsze doskonale wiedząc, że spaprali projekt.

Jak daje się zauważyć gdzie się tylko da polecam Rometa i nie tylko ja. Więc tu też się mylisz.

Napisano

Może się i mylę, ale kiedy miałem problem z rowerem, to zaproponowali, żeby go do nich przesłać w obie strony na ich koszt, a nawet o to nie prosiłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...