Skocz do zawartości

[Piasta] Shimano Altus HB-RM40 - kapitalny remont

Alsew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam w przednim kole taką piastę http://allegro.pl/piasta-przednia-shimano-altus-hb-rm40-i4919851420.html Piasta zaczęła chrobotać i haczyć się więc ją rozkręciłem. Okazało się że po jednej stronie konus ma już spore wżery. W serwisie Shimano usłyszałem, że części zamiennych brak  :sweat:  Na szczęście na Allegro udało mi się kupić całą nówkę na "organy"  :thumbsup:  Pytanie jest takie czy po za kulkami, konusami i ośką da się jeszcze coś przełożyć ???  Zależy mi żeby było OK, bo to w sumie fajne kolo z obręczą Mavica 317...   

• Mod Team
Napisano

Oczywiście,

możesz wziąć starą oś którą wykręciłeś z piasty włożyć ją w korpus i walnąć młotkiem. Oczywiście z wyczuciem radzę początkowo ostukać kołnierz piasty po obwodzie, nie w jednym miejscu! Powinno wyjść bez problemu. Piastę możesz oprzeć np. o imadło

Napisano

Ale najpierw to bym musiał jakoś wyciągnąć ten metalowy kapselek który chroni łożysko od zewnątrz? Czy ten kapselek jest połączony z miską łożysk i da się wybić go razem z miseczką? 

• Mod Team
Napisano

Byłem pewny, że to już wyciągnąłeś. W takim razie najpierw musisz to delikatnie podważyć śrubokrętem i zostaje Ci już tylko bieżnia.

Napisano

Wymiana miseczek poszla bez najmniejszego problemu, coprawda kapselek osłaniający łożyska trzeba było wybić razem z miseczką bo inaczej nie chciała wyjść. Natomiast największe zdziwienie przeżyłem kiedy rozebrałem nową piastę i z jednej strony było 9 kulek, a z drugiej 11, miseczki z obu stron są identyczne. Robiłem to tak delikatnie że nie miała prawa żadna wypaść. Tak powinno być, czy Shimano dało ciała????

Napisano

Oby na pewno ??? Wsadziłem z obu stron po 11, ładnie dało się skontrować i chodzi jak nowa! Jak ją rozkręcałem to najpierw z jednej strony odkręciłem konus, kolo leżało w pozycji poziomej i było drugą stroną ośki wkręcone w imadło i kulek było 9 plus duża luka na 2 kulki, a jak obróciłem kolo na drugą stronę i wyciągnąłem ośkę z drugim konusem to miska była pełna i łożysk było 11...  

Napisano

To jest przednia piasta. Może inaczej, czy jak się taką piastę składa to miseczka powinna być wypełniona łożyskami, czy powinna zostać wolna luka wielkości jednej kulki ?????

Napisano
Nie wiem jak obecnie ale w starszych piastach i bez dwóch dawało spokojnie radę. Brak jednej kulki to żaden brak

Tylko tyle że w tej piaście przed remontem od nowości też brakowało kulek i po 2500km konusy były w katastrofalnym stanie, a dla porównania w tylnej piaście robiłem ostatnio serwis i stan ilościowy kulek się zgadzał i reszta też jest w super stanie! Wracając do tematu.. Czyli jak miseczka jest pełna i po skontrowaniu nie ma luzu na ośce i ładnie się kręci (nic nie haczy) to też jest ok?

Napisano

Zrobiłem tak, że jest po 10 kulek + przerwa. Faktycznie ta 11 kulka wchodziła troszkę na wcisk... mam nadzieję, że teraz będzie wszystko OK .Co nie zmienia faktu że jak kiedyś kupię jeszcze jakąś piastę Shimano to w pierwszej kolejności ją rozkręcę i sprawdzę stan ilościowy kulek :woot:

Napisano

alsew...10 na strone to pewne.... walczę z tymi piastami troszkę ;-))) i dowód http://bernd.sluka.d...B-M738_1994.gif
Dzięki za pomoc. Ta moja piasta to już trochę zabytek. W serwisie nie było do nich żadnych części, a na Allegro znalazła się tylko jedna na cała Polskę... :w00t:  Dlatego nie do końca wierzyłem. Jest po 10 i tak zostanie :thumbsup:     
Napisano

To ja sie podepne, bo u mnie w Specu jest tez chyba taka piasta albo cos bardzo podobnego (nie mam pelnej specyfikacji a naklejek brak).

U mnie tez troche chrobotala. Zakupilem kulki. rozebralem wczoraj. Okazalo sie ze jeden konus jest wyrobiony, bo oska byla minimalnie zgieta i byly bicia na lozysku. Na razie skrecilem z nowymi kulkami, zeby moc jezdzic. Zamawiam wlasnie czesci zamienne, wiec wkrotce wymiana konusow i oski na nowe.

Czytajac watek doszedlem do wniosku, ze u mnie chyba ten kapselek byl wsadzony do gory nogami czyli plaska czescia w strone kulek. Patrze wlasnie na rysunki techniczne Shimano i powinien byc plaska czescio na zewnatrz. Mam racje? Rower jest z drugiej reki i ktos to kiedys tak musial poskladac....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...