Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Właśnie zostałem włascicielem takich oponek,Maxxis Ardent 29" 2,4 / Maxxis High Roller II 29" 2,3 .Mam pytanko poniewarz opinie jakie słyszałem są podzielone, która na przód  a która na tył. Jeżdże raczej rekreacyjnie, bez szaleństwa. Górki w okolicach Myślenic, Beskid Niski. Czasem błoto, korzenie, kamienie, i ogólnie pojęte ścieżki leśne. Rower Scott Aspect, moja waga 80kg. Dzięki z góry za pomoc.

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Podług mojego własnego doswiadczenia Ardent na przód, HR na tył. Tylko nie oczekuj od Ardenta jakiegoś nadzwyczajnego czyszczenia się w kleistym błocie...

Poza tym jest to bardzo fajna, wysokowolumenowa, uniwersalna opona...

Nawet na średnio szerokiej obreczy (21mm wewnętrznie) niezwykle mało brakowało mi do deklarownych 2.4 cala...

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

Skoro masz obie to jaki problem założyć raz tak, raz inaczej i sprawdzić które zestawienie bardziej Ci pasuje?

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

Ja bym tak założył.

Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wypróbować odwrotnie.

Sam się przekonasz co Ci bardziej pasuje w terenie, w którym jeździsz.

Napisano

Ja bym zaczął o zmierzenia tyłu bo to dopiero zdefiniuje miejsce tej opony.

Właśnie ogarniam lekturę szerokich opon Geax Goma i trafiłem na jedna z opinii użytkownika, który mówi o szerokości bieżnika 60,5mm dla Ardenta.

Pytanie tylko, czy mierzył ją na "przysiadzie" bo w tym samym forum pisze, że najlepiej radzi sobie w terenie na niecałe 1,4 bara.

http://www.tucsonmtb.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=9001

Jeżeli zrobi się z tego na szerokiej obręczy plus/minus 61mm to czy tylne widły Scotta Aspect przyjmą tą szerokość z błotem bez szlifu..

Napisano

O ile w widełkach w Scott Aspect jest tyle miejsca co w Scale to opony szerszej niż 2,25 nie ma co tam wkładać. A obawiam się, że może być jeszcze mniej.

Ja póki co mam Rocket Rona 2,25 i na obręczy 23 mm ma swoje deklarowane 57 mm i to jest prawie na styk. Przyszła opona na pewno będzie węższa.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...