Skocz do zawartości

[trenażer TacX] prośba o opinię i wsparcie w wyborze

grzesiowu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

przymierzam się do zakupu trenażera … mam trzy opcje (w sumie głównie podyktowane tym że ceny mieszczą się w założonych widełkach) każda jest na swój sposób atrakcyjna
będę kręcił na 29erze z oponką od tacx’a (link)

tacx-t2200 - tu zaletą jest komputer i podpórka pod przednie koło, mały minusik za prądowość (zamierzam kręcić w piwnicy, ale ostatecznie zakupię złodziejkę do żarówki więc bólu nie ma)

tacx-t2630 - tu zaletą jest bezprądowość, drobiazgi w komplecie i cena

tacx-t2500 - tu zaletą jest bezprądowość i podpórka pod przednie koło

a może błądzę? ktoś coś doradzi?

Napisano

to na wstępie
do flow trzeba dokupić zestaw żeby go podpiąć do kompa i mieć możliwość bawienia się vr
i pewnie to mało nie kosztuje ale chyba ma zaletę że nie trzeba kompa podczas treningu

a teraz dodam tak od siebie treningi vr nie są tak nużące jak na zwykłym (u mnie był to stacjonar) teraz bez problemu przesiaduje do 3h a sam opór jest w miarę realistyczny (przynajmniej u mnie na geniusie nie wiem jak w innych przypadkach) no i możliwość porównywania treningów też nie jest bez znaczenia no i możliwość treningu opartego na watach też nie jest bez znaczenia choć nie wiem czy flow to ma

Napisano

pisząc komputer miałem na myśli to co jest w komplecie czyli ten licznik na kierę ... softwareowe dodatki to może w przyszłości; nie ciągnie mnie do tego.

Póki co do 2200 dokupowałbym z extrasów transmiter HR o ile cokolwiek ...

Nie wiem też czy dinksy do kadencji są w w tym zestawie z linku, a to chciałbym to mieć

Napisano

Do sensownych treningów z w/w polecam Flow. Jest dość głośny ale będziesz kręcił w piwnicy, więc raczej nie ma problemu. Z dedykowaną oponą działa tak:

[sharedmedia=videos:videos:505]

Ja VR nie lubię, ale sam wiesz czego chcesz :-) Osobiście wolę oglądać same filmy Tacx i jechać po swojemu.

W przeciągu kilku dni będę wrzucał na swoją stronę dokładny test tego treneżera. Może będzie pomocny.

Napisano

Mój model to Flow przed zmianą designu w 2012 roku. Oprócz kilku pomijalnych szczegółów, to identyczny sprzęt. Kadencję musiałem dokupić, aczkolwiek w tym momencie i tak używam tej z Polara. Oryginalnej Tacx'a nic nie można zarzucić. Przez chwilę używałem opaski Tacx (robionej zresztą przez Sigmę Sport) do pomiaru pulsu, ale mnie nie odpowiadała. Jest w dużej mierze plastikowa, niewygodna. U mnie powodowała problemy. Raz na jakiś czas pojawiały się też zakłócenia tętna (nagle ze 130 robiło się 220).

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...