Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie jest żadne wciskanie. Metaliki są lepszym wyborem i tyle. Wciskanie zywicznych w imie oszczędności kilkudziesięciu złoty to głupota.

Do auta też polecasz słabsze, mniej przyczepne opony bo przecież ktoś nie jest kierowcą rajdowym i nie potrzebuje Bóg wie czego?

Jeździłem na żywicznych i metalikach w SLX-ach. Była różnica w zwykłym użytkowaniu. W góry z nimi bym się nie wybrał.

Napisano

@elton29

Jeżeli przy masie 105kg zatrzymujesz się bezproblemowo na żywicznych klockach, to chyba w życiu nie byłeś w górach.

Skoro ma mam M596, tarcza 160mm, klocki metal M06 i przy 60kg wagi momentami brakuje mocy.

Co do pytania autora.

Jeżeli jeździsz całorocznie weź M596/M615, do tego tarcze mogą być SM-RT66, które proponowano wyżej.

Jeżeli będzie mało mocy, to założysz inne klocki. Wg mnie cała ta dyskusja jest zbędna.

A zmniejszenie zużycia tarczy poprzez używanie klocków żywicznych jest śmiesznym argumentem. Po roku użytkowania tarcz XT RT76 na klockach metalicznych i spiekanych zużyłem 0.15mm. Czyli jedna tarcza przy takim zużyciu starczy mi na 3 sezony, jeżeli będę jeździł do zalecanego przez producenta 1.5mm grubości.

Zanim je zużyłem, to wymieniłem, bo mi uległa zgięciu.

Napisano

Nie jest żadne wciskanie. Metaliki są lepszym wyborem i tyle. Wciskanie zywicznych w imie oszczędności kilkudziesięciu złoty to głupota.

Do auta też polecasz słabsze, mniej przyczepne opony bo przecież ktoś nie jest kierowcą rajdowym i nie potrzebuje Bóg wie czego?

Jeździłem na żywicznych i metalikach w SLX-ach. Była różnica w zwykłym użytkowaniu. W góry z nimi bym się nie wybrał.

Dalej nie rozumiesz i się będziesz spierał, ile razy mam Ci powtarzać żebyś skumał że nie ma sensu jak już ktoś mu tu sugerował wywalania od razu po zakupie oryginalnych klocków żywicznych i ładowanie dodatkowej kasy na metaliki, czy to takie ciężkie do przyswojenia??

Przecież nie piszemy tu o jakimś chińskim gównie tylko o dobrych hamulcach, które bez problemu sobie poradzą z tym trekingiem.

Nie neguję skuteczności metalików ale nie wiem dlaczego tak się upieracie ze są bezwzględnie konieczne!!!

MokryD irytuje mnie taka gadka,  na zestawie z seryjnymi klockami i tarczami 180/180 mm HS1 przejechałem kilkanaście  maratonów i dwa razy w górach w tym roku i jeśli pisze że jest takie połączenie wystarczająco dla mnie skuteczne to tym bardzie sprawdzi się rewelacyjnie w trekingu!!

Tarcze się szybciej zniszczą na metalika i to też jest oczywiste ale czy różnica jest aż tak odczuwalna...

Duże znaczenie ma przecież sama tarcza, marka i rozmiar rozumiesz to w ogóle ??

Napisano

Hamulce Shimano od najnizszych modeli hydraulicznych maja seryjnie zamontowane zywiczne klocki. To obecnie najpopularniejsze hamulce na rynku, sprzedajemy rocznie setki rowerow z nimi, takze hybryd, crossow czy trekkingow. Miasto lezy w gorach i nie pamietam zeby jakis klient plakal ze zywice sa za slabe (a w sprzedawanych rowerach poza wysokimi modelami mtb sa tylko tarcze 160 mm), jesli ma problemy z hamulcami to innego rodzaju.

Napisano

Ano tyż mi się tak zdaje. Tym bardziej że u siebie mam jeszcze pierwsze klocki (tak w M675 też można znaleźć żywiczne) a to już 15kkm w tym parę maratonów.

Napisano

Też nie miałem problemu zatrzymać się w górach (np. podczas zeszłorocznego wypadu w okolice Wierchomli i Jaworzyny Krynickiej jakby się ktoś pytał czy nie chodzi o górkę w parku ;) ) na Tektro Draco z seryjnymi klockami przy mojej wadze 97kg. Owszem nie była to ostra jazda i owszem klocki ostatnio się posypały, ale to nie znaczy że w dobrym stanie do niczego się nie nadają tak z definicji. Może warto poszukać jakichś innych niedomagań hamulca jak ktoś waży tyle co spasiony jamnik i ma problem.

Napisano

Niezłe pierdoły co po niektórzy tutaj opowiadają. Nie wiem co się tak czepiacie @elton'a skoro gość gada bardzo sensownie. Również mam Deore tylko żądne z omawianych i różnica między żywicznymi, półmetalami, metalikami sprowadza się właściwie do ich szybkości zużycia oraz samej tarczy. Żywiczne nie są ani gorsze ani lepsze a jedynie szybko znikają. I to też w specyficznym terenie, warunkach oraz sprzęcie.

Jeżeli przy masie 105kg zatrzymujesz się bezproblemowo na żywicznych klockach, to chyba w życiu nie byłeś w górach.

Skoro ma mam M596, tarcza 160mm, klocki metal M06 i przy 60kg wagi momentami brakuje mocy.

No bywam w górach i nie miałem problemów z momentalnym zatrzymaniem a waga bardzo podobna.

Napisano

Wiesz beskid szkoda czasu na dyskusję z gimbazą, dorwie się to to do kompa tatusia wpisze w googla hamulce i powiela, powiela, powiela bezmyślnie powielone przez innego dzieciaka pierdoły nie mające za dużo wspólnego z rzeczywistością.

Chyba wszystko w tym temacie:)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...